STEVO CULEJ POKAZAO

Koja je razina pismenosti potrebna za fotelju u Hrvatskom saboru

ritn by: I.F. | 26.01.2017.
STEVO CULEJ POKAZAO: Koja je razina pismenosti potrebna za fotelju u Hrvatskom saboru
„Stevo Culej prihvaća sućeljavanje sa Pernarom ali ne pod kapom Rašete i Lijevih voditelja već Hrvatski usmjerenih medija ,ovo je Hrvatska i ja kao Hrvat nastupam u Hrvatskim emisijama.Ukoliko se ne javi neki drugi prihvačam i Rašetu i njemu slične do1 2 2017.“, o sebi je u trećem licu na svom Facebook profilu napisao Stevo Culej, saborski zastupnik iz redova HDZ-a. Culej je tako postom, u kojem je teško pobrojati sve pogreške, zorno pokazao, a javnosti vrijedi skrenuti pozornost na taj detalj, koja je razina pismenosti potrebna za fotelju u Hrvatskom saboru gdje se, među ostalim, odlučuje o zakonima koji građanima kroje život. Usput je nenamjerno uspio ostaviti i link na nepostojeću internetsku stranicu emisijama.uk, što je proizvod toga da ne koristi razmak nakon napisane točke na kraju rečenice, pa je Facebook njegove riječi protumačio kao upis linka.

„Stevo Culej prihvaća sućeljavanje sa Pernarom ali ne pod kapom Rašete i Lijevih voditelja već Hrvatski usmjerenih medija ,ovo je Hrvatska i ja kao Hrvat nastupam u Hrvatskim emisijama.Ukoliko se ne javi neki drugi prihvačam i Rašetu i njemu slične do1 2 2017.“, o sebi je u trećem licu na svom Facebook profilu napisao Stevo Culej, saborski zastupnik iz redova HDZ-a. Culej je tako postom, u kojem je teško pobrojati sve pogreške, zorno pokazao, a javnosti vrijedi skrenuti pozornost na taj detalj, koja je razina pismenosti potrebna za fotelju u parlamentu jedne države članice Europske unije, točnije u Hrvatskom saboru gdje se, među ostalim, odlučuje o zakonima koji građanima kroje život. No, pismenost ionako nije ključ po kojem se biraju zastupnici u Saboru, jednako kao što to nije ni bilo kakva stručnost, niti bi se s nečijom nepismenošću trebalo izrugivati.

Usput je Culej nenamjerno uspio ostaviti i link na nepostojeću internetsku stranicu emisijama.uk, što je proizvod toga da ne koristi razmak nakon napisane točke na kraju rečenice, pa je Facebook njegove riječi prepoznao kao upis linka. 

Stevo Culej
Culejev post (SCREENSHOT: Facebook)

Culej za kojeg na saborskim stranicama stoji da ima završenu Srednju strukovnu školu, te je po zanimanju bravar, odnosno policajac, široj je javnosti postao poznat nakon što je nedavno u Hrvatskom saboru fizički nasrnuo na kolegu zastupnika Ivana Pernara. Prije toga ga se na sjednicama moglo čuti i kako iz saborskih klupa zaziva lustraciju, spominje udbaše i velikosrbe.

Kako citirani post nije izuzetak, po razini rijetko viđene nepismenosti, lako se može provjeriti na Culejevom Facebook profilu, na kojem je ovaj zastupnik itekako aktivan. Na istoj je mreži napisao i ksenofobni komentar usmjeren protiv kandidata romske nacionalne manjine, Veljka Kajtazija, gdje se spominju „srpski cigani“, „mrzitelji Hrvata“ i „bivši oficiri“. Nekoliko dana prije citiranog „prihvačanja sućeljavanja“ s Pernarom, također je s nizom pravopisnih pogrešaka nasrnuo i na novinara Expressa Raifa Okića, kojeg je zbog „neobičnog“ imena nazvao „Raifešlus“

Culejev Facebook profil odaje i neke njegove preferencije. Kad bi mu ova društvena mreža složila onaj svoj znameniti pregled pokazalo bi se da čita krugovaldomovina.info, hop portal, croative.info, kamenjar.com i HDZ-ov direktno.hr gdje ga iz razumljivih razloga često umjesto Stevo nazivaju Stiv, dijeli homofobne statuse Josipa Radeljaka, emisije TV Bujice, druži se sa Željkom Glasnovićem (koji je unatoč činjenici da je odrastao i školovao se u Kanadi daleko bolje savladao hrvatski pravopis), a njegovi Facebook prijatelji u komentarima ispod njegovih postova siju mržnju.

Istovremeno HDZ još uvijek nije našao načina kako da se nosi s Culejevim javnim ispadima. Na parlamentarnim izborima stavili su ga na posljednje mjesto na listi u V. izbornoj jedinici, međutim, zahvaljujući 11.200 preferencijalnih glasova, Culej je ipak bez ikakvih problema osvojio saborski mandat. Sljedeći korak bi mu morali biti izbori za Europski parlament tako da i Europskoj uniji pokažemo kakvo sve blago Hrvatska skriva u nacionalnom parlamentu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije