DANAŠNJA HRVATSKA

Zemlja koja ima milijarde za besramnu pljačku, a nema sto eura za nekog da Miru okrene i očisti

ritn by: Ivo Anić | 15.12.2023.
DANAŠNJA HRVATSKA: Zemlja koja ima milijarde za besramnu pljačku, a nema sto eura za nekog da Miru okrene i očisti
Nikada niste čuli za Miru Merkaš. Mira nema djece, Mira ima osamdeset i kusur i Mira je pala. Zbog osterosperoze. Stavit ćemo slučaj na stol, pa ćemo vidjeti. Tako su rekli iz socijalne službe. Tražili su i iz Kliničkog bolničkog centra Rebro da netko, bilo tko skrbi o Miri Merkaš koja nepokretna živi u svom stanu bez članova obitelji, jer članova obitelji ona nema. Stan u kojem živi Mira je bez grijanja, bez adekvatnih uvjeta za invalide, drugim riječima krevet u kojem leži Mira njen je i sanitarni čvor i kuhinja. Mira je, samo napomenimo reda radi, svoj životni vijek odradila do mirovine. Mirovine koja iznosi manje od 150 eura. Nedovoljnih da se nekoga plati da Miru očisti i nahrani. I to je Hrvatska Andreja Plenkovića, ignoranta koji ne zna ništa o ničemu, ignoranta koji je ostao bez 30 ministara, mahom zbog korupcijskih afera. I to je Hrvatska Mire Merkaš. Žene koja za Božić, da prostite, u istom krevetu mora i vršiti nuždu i jesti.

Nikada niste čuli za Miru Merkaš. Mira nema djece, Mira ima osamdeset i kusur i Mira je pala. Zbog osterosperoze. Stavit ćemo slučaj na stol, pa ćemo vidjeti. Tako su rekli iz socijalne službe. Tražili su i iz Kliničkog bolničkog centra Rebro da netko, bilo tko skrbi o Miri Merkaš koja nepokretna živi u svom stanu bez članova obitelji, jer članova obitelji ona nema. Stan u kojem živi Mira je bez grijanja, bez adekvatnih uvjeta za invalide, drugim riječima krevet u kojem leži Mira njen je i sanitarni čvor i kuhinja. Mira je, samo napomenimo reda radi, svoj životni vijek odradila do mirovine. Mirovine koja iznosi manje od 150 eura. Nedovoljnih da se nekoga plati da Miru očisti i nahrani.

Mira je, gle divnog čuda, svoj životni vijek odradila kao administratorica, othranivši do punog kapaciteta barem dva političara koji će je kada budu u naponu snage zaboraviti, zaboraviti da su im takvi ljudi s odlaskom u mirovinu omogućili da zasjednu na državne jasle. Nisu naravno ta radna mjesta o kojima danas slušate pala sa kruške. Netko ih je savjesno održavao desetljećima. Kao, recimo, naša Mira.

I sada dolazimo do afere „Mreža“. Nekakav bezveznjak, koji je cijelu omanju vječnost stajao na semaforu jer nije kužio da za prijelaz preko zebre treba pritisnuti dugme, postao je ministar u vladi jednog političkog ignoranta koji sebi nikad za ništa nije kriv, misli da je nepogrješiv i da se samo još zbog njega Hrvatska održava na životu. I pod takvim ministrom su se izgleda plaćali mediji, kako bi se vani izvlačila lova. Još veće hijene od tih i takvih ukrali su milijarde iz Ine, prodavale plin za cent. Tisuće i tisuće takvih hijena popalile su svih ovih godina tolike novce da Miri Merkaš koja im je svojim cjeloživotnim trudom omogućila nekakvo mjesto za uljuđeni rad i život, a kojeg su oni shvatili kao privatni bankomat, nije ostalo niti za nekoga tko će joj nepokretnoj obrisati stražnjicu.

I to je Hrvatska Andreja Plenkovića, ignoranta koji ne zna ništa o ničemu, ignoranta koji je ostao bez 30 ministara, mahom zbog korupcijskih afera. I to je Hrvatska Mire Merkaš. Žene koja za Božić, da prostite, u istom krevetu mora i vršiti nuždu i jesti. Iz Zavoda za socijalnu skrb su je, kaže novinarki Provjerenog NoveTV, posjetili samo jednom u tri godine, ali ih to nije smetalo da se ubilježe na njen stan.

Te dvije Hrvatske, one s opljačkanim milijardama i one koja nema za najosnovnije, dakle za pomoć i skrb nakon pošteno odrađenog radnog vijeka, tužna su slika i prilika današnje Hrvatske. Zemlje koja ima milijarde za besramnu pljačku, a nema sto eura za nekog da Miru okrene i očisti

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Provjereno

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije