STATISTIKA ISPORUČENE SLOBODE

Na Irak i Siriju Amerika je prošle godine bacila 22.000 bombi

ritn by: Micah Zenko | 12.01.2016.
STATISTIKA ISPORUČENE SLOBODE: Na Irak i Siriju Amerika je prošle godine bacila 22.000 bombi
Primarna metoda ubijanja označenih terorista precizno su navođeni zračni napadi. Što se samoproglašene Islamske države tiče, američki dužnosnici uvijek iznova ponavljaju da je način „uništavanja“ terorističkih organizacija ubijanje sve do jednog njihovog člana. Prošle veljače, Marie Harf, glasnogovornica Ureda domovinske sigurnosti, izjavila je: „Ubijamo i nastavit ćemo ubijati ISIL-ove teroriste koji nam predstavljaju prijetnju“. Zatim je, prošlog lipnja, general John Hesterman izjavio: „Ubijamo ih gdje god ih nađemo“. A ovog tjedna, glasnogovornik operacije Inherent Resolve Steve Warren opet je prisnažio: „Ako ste dio ISIL-a, ubit ćemo vas. To je naše pravilo“. Dužnosnici Pentagona tvrde da je do sada ubijeno najmanje 25.000 ISIL-ovih boraca (neimenovani dužnosnici tvrde da ih je 23.000 ubijeno u studenom, dok je u prošlu srijedu, Steve Warren izjavio da ih je još „oko 2.500“ ubijeno tijekom prosinca).

Primarni cilj, točnije obaveza vojnog osoblja, resursa i viših rukovoditelja američke antiterorističke politike zarobljavanje je ili ubijanje (doduše, najčešće ubijanje) terorista. Puno manje novca i pažnje nego na ubijanje posvećeno je sprječavanju pojavljivanja novih terorista. Evo anegdotalnog primjera ovog pristupa. Često pitam američke vladine dužnosnike i nižerangirane zapovjednike: što poduzimate kako bi spriječili neradikalizirane  ljude da postanu teroristi? Oni uvijek odgovaraju da to nije njihova odgovornost i upućuju na druge agencije, obično na Državni ured ili Ured domovinske sigurnosti. Dužnosnici tih ureda pak obično se pozivaju na politike „borbe protiv nasilnog ekstremizma“, istovremeno priznajući da su napori američke vlade na ovoj fronti potpuno neučinkovite.

Primarna metoda ubijanja označenih terorista precizno su navođeni zračni napadi. Što se samoproglašene Islamske države tiče, američki dužnosnici uvijek iznova ponavljaju da je način „uništavanja“ terorističkih organizacija ubijanje sve do jednog njihovog člana. Prošle veljače, Marie Harf, glasnogovornica Ureda domovinske sigurnosti, izjavila je: „Ubijamo i nastavit ćemo ubijati ISIL-ove teroriste koji nam predstavljaju prijetnju“. Zatim je, prošlog lipnja, general John Hesterman izjavio: „Ubijamo ih gdje god ih nađemo“. A ovog tjedna, glasnogovornik operacije Inherent Resolve Steve Warren opet je prisnažio: „Ako ste dio ISIL-a, ubit ćemo vas. To je naše pravilo“.

(FOTO: en.wikipedia.org)

Jedan od problem pravila „ubijte ih sve zračnim napadima“ jest da ono ne funkcionira. Dužnosnici Pentagona tvrde da je do sada ubijeno najmanje 25.000 ISIL-ovih boraca (neimenovani dužnosnici tvrde da ih je 23.000 ubijeno u studenom, dok je u prošlu srijedu, Steve Warren izjavio da ih je još „oko 2.500“ ubijeno tijekom prosinca). Zanimljivo, iz Pentagona tvrde i da je uz 25.000 boraca, „vjerojatno“ ubijeno još samo šest civila, a sve kroz 17 mjeseci koliko traju zračni napadi. U isto vrijeme, dužnosnici priznaju da je brojnost ISIL-ove vojske ostala nepromijenjena. CIA je 2014. godine broj boraca Islamske države procijenila na između 20.000 i 31.000, dok je u prošlu srijedu Warren opet ponovio da se radi o otprilike 30.000 boraca. Da sumiramo izračun anti-ISIL bombardiranja: 30.000 – 25.000 = 30.000.

Obzirom da ne postoji javno artikulirani interes službenika Obamine administracije za revizijom ovakvog pristupa, pogledajmo brojke američkih bombardiranja unutar antiterorističke kampanje u 2015. godini. Prošle godine, Sjedinjene Američke Države bacile su sveukupno 23.144 bombi u šest zemalja. Od tog broja, 22.110 bombi bačeno je na Irak i Siriju. Ova procjena je bazirana na činjenici da su SAD provele 77 posto svih zračnih napada u Iraku i Siriji. Cijela koalicija pod američkim vodstvom bacila je 28.714 komada bombi. Ova sveukupna procjena malo je ublažena, jer podrazumijeva da je u svakom napadu dronova u Pakistanu, Jemenu i Somaliji bačena samo jedna bomba, što najčešće nije slučaj. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: globalresearch.ca

Ovaj tekst preveden je s bloga "Politics, Power, and Preventive Action".

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

 2. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 3. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije