VIDEO LICEMJERJA

Što je Donald Trump govorio o Kurdima prošle godine, a što govori danas

ritn by: D.V. | 13.10.2019.
VIDEO LICEMJERJA: Što je Donald Trump govorio o Kurdima prošle godine, a što govori danas
U izjavi koja je ovog tjedna obišla cijeli svijet američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je kako Kurdi nisu pomogli Amerikancima u Drugom svjetskom ratu, što je inače netočno utoliko što individualni Kurdi jesu sudjelovali u tom ratu na savezničkoj strani, dok na državnoj razini nisu ni mogli sudjelovati jer državu nemaju, niti su je tada imali. Prije tek nešto više od godinu dana, u rujnu 2018. godine, Trump je stajao na govornici i tvrdio da su Kurdi „divni ljudi“ koji su „umirali u tisućama“ kako bi pomogli Amerikancima u borbi protiv „Islamske države“ (iako, realno govoreći, Amerikanci su bili ti koji su pomagali Kurdima, a ne obratno), te koje on osobno „nikada neće zaboraviti“. Ipak na kraju priče Kurdi su na vlastitoj koži iskusili to da američka vanjska politika ima desetljeća iskustva ostavljanja saveznika na cjedilu. Što je Trump govorio u rujnu prošle godine, a što ovog tjedna, pogledajte u kratkom videu.

Ovoga tjedna turska je vojska započela invaziju sjeveroistočne Sirije, odnosno vojnu operaciju Orwellovski nazvanu „Izvor mira“. Režim Recepa Tayyipa Erdoğana je kao svoj cilj naveo osiguranje 30 kilometara dubokog koridora sa sirijske strane granice s Turskom iz kojeg bi turska vojska, uz pomoć savezničkih paravojnih jedinica, izbacila kurdske Narodne obrambene snage (YPG) koje Turska smatra terorističkom grupom. To područje bi zatim poslužilo Turskoj za naseljavanje nekoliko milijuna sirijskih izbjeglica koje trenutno žive unutar Turske, što su neki komentatori već opisali kao pokušaj demografske manipulacije. Dodatni problem predstavlja i sasvim izgledna mogućnost da tisuće boraca „Islamske države“ pobjegnu iz zatvora i kampova u kojima ih drže kurdske jedinice. 

No, cijeli taj kaos ne bi nastao da američki predsjednik Donald Trump nije, naizgled preko noći, odlučio povući američke vojne snage iz teritorija kojeg kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), u sklopu kojih djeluje i YPG, unatoč tome što je SDF uživao dugogodišnju američku podršku. Trumpova naknadna argumentacija te odluke bila je u skladu s njegovim ostalim javnim istupima: bizarna i besmislena. U izjavi koja je ovog tjedna obišla cijeli svijet ustvrdio je kako Kurdi nisu pomogli Amerikancima u Drugom svjetskom ratu, što je inače netočno utoliko što individualni Kurdi jesu sudjelovali u tom ratu na savezničkoj strani, dok na državnoj razini nisu ni mogli sudjelovati jer državu nemaju, niti su je tada imali. 

Prije tek nešto više od godinu dana, u rujnu 2018. godine, Trump je stajao na govornici i tvrdio da su Kurdi „divni ljudi“ koji su „umirali u tisućama“ kako bi pomogli Amerikancima u borbi protiv „Islamske države“ (iako, realno govoreći, Amerikanci su bili ti koji su pomagali Kurdima, a ne obratno), te koje on osobno „nikada neće zaboraviti“. Ipak na kraju priče Kurdi su na vlastitoj koži iskusili to da američka vanjska politika ima desetljeća iskustva ostavljanja saveznika na cjedilu, te da Trumpa nije zapravo briga za ikoga osim samoga sebe. Što je govorio u rujnu prošle godine, a što ovog tjedna, pogledajte u kratkom videu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije