NE PROPUSTITE

Nekadašnji najbolji TV reporter Jugoslavije, Hajrudin Somun, predstavlja svoju novu knjigu

ritn by: I.F. | 13.03.2023.
NE PROPUSTITE: Nekadašnji najbolji TV reporter Jugoslavije, Hajrudin Somun, predstavlja svoju novu knjigu
"Kurdistan jan neman", memoarsko-putopisna knjiga Hajrudina Somuna, bit će predstavljena ove srijede, 15. ožujka, u 18 sati i 30 minuta, u kulturnom centru HKD Napredak u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. Somun, nekadašnji diplomat te ugledni jugoslavenski i bosanskohercegovački novinar, koji je čak dva puta proglašavan za najboljeg televizijskog reportera Jugoslavije. kroz razgovore s uglednim kurdskim intelektualcima, vodećim političarima i vlastitim prijateljima, uglavnom iz Iraka, donosi opširan povijesni pregled kurdskog pitanja. U njegovom fokusu je i osobno svjedočanstvo „vječne“ kurdske borbe za autonomiju i pravo na vlastiti identitet, a ta je osobna iskustva stekao u više putovanja po iračkom dijelu Kurdistana u koji je prvi puta kročio još davne 1964. godine. Knjigu je objavila izdavačka kuća Synopsis Zagreb - Sarajevo, a promocija se održava na kurdsku Novu godinu,

"Kurdistan jan neman", memoarsko-putopisna knjiga Hajrudina Somuna, bit će predstavljena ove srijede, 15. ožujka, u 18 sati i 30 minuta, u kulturnom centru HKD Napredak u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. Somun, nekadašnji diplomat te ugledni jugoslavenski i bosanskohercegovački novinar kroz razgovore s uglednim kurdskim intelektualcima, vodećim političarima i vlastitim prijateljima, uglavnom iz Iraka, donosi opširan povijesni pregled kurdskog pitanja. U njegovom fokusu je i osobno svjedočanstvo „vječne“ kurdske borbe za autonomiju i pravo na vlastiti identitet, a ta je osobna iskustva stekao u više putovanja po iračkom dijelu Kurdistana u koji je prvi puta kročio još davne 1964. godine. Knjigu je objavila izdavačka kuća Synopsis Zagreb - Sarajevo, a promocija je u Zagrebu upriličena povodom obilježavanja Nawroza, kurdskog slavlja Nove godine, kojim se obilježava dolazak proljeća i početak nove godine u kurdskoj kulturi. Tom prilikom, u noći 20. ožujka, Nawroz se dočekuje paljenjem vatri. 

OLOVNA BUDUĆNOST: Što je Lupiga snimila u Kurdistanu

Hajrudin Somun rođen je 1937. godine u Čajniču, gradiću u istočnoj Bosni, na samoj granici s Crnom Gorom. Na Univerzitetu u Sarajevu diplomirao je orijentalne jezike, a kasnije će specijalizirati arapski jezik i književnost na čuvenom sveučilištu u Bagdadu. Novinarstvom se počeo baviti još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Izvještavao je s bliskoistočnih ratišta, a tijekom islamske revolucije 1979. i 1980. godine, bio je jedini jugoslavenski reporter u Iranu. Gotovo šest desetljeća aktivno se bavio novinarstvom, čak i onda kada je zakoračio u diplomatske vode. Naime, Somun ima bogatu diplomatsku karijeru, koju je započeo još za vrijeme SFR Jugoslavije, 1979. godine, a okončao ju je 2004. godine. Isprva je angažiran kao politički savjetnik u jugoslavenskom veleposlanstvu u Iraku, a kasnije će biti i savjetnik u teheranskoj ambasadi, reklo bi se u vremenima najsloženijih odnosa između Irana i Iraka. Nakon raspada Jugoslavije bio je savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a kasnije veleposlanik u Turskoj i Maleziji. 

Hajrudin Somun
Hajrudin Somun dva je puta bio proglašavan najboljim televizijskim reporterom Jugoslavije (FOTO: Wikipedia/Rabic)

Njegovo poznavanje povijesti i prilika Bliskog i Srednjeg istoka izrodilo je nekoliko knjiga i brošura: „Jordan (1973.), „Korijeni iranske revolucije“ (u koautorstvu sa slavnim iranskim književnikom Rezom Barahenijem, 1979,), „Pjesme Bejruta“ (palestinska poezija otpora, 1983.), „Mahathir: Tajna malezijskog čuda“ (2003.), „Gasan Kanafani – iz zemlje tužnih narandži“ (2013.), „Lična strana svijeta“ (2013.), „Palestinska Nakba“ (2015.), "Sefernama iz Irana" (2019.) te posljednja, koja će u srijedu imati zagrebačku promociju – „Kurdistan jan neman“. Od odlaska u mirovinu 2004. godine piše kolumne za sarajevsko Oslobođenje, ali sporadično i za neke druge listove. Dobitnik je niza novinarskih priznanja, uključujući i Nagradu za životno djelo Udruženja novinara BiH, a čak je dva puta proglašavan za najboljeg televizijskog reportera Jugoslavije.

Poseban interes Somun gaji za pitanja palestinskog pokreta i kurdskog problema, a za svojih prvih posjeta iračkom dijelu Kurdistana susretao se s legendarnim kurdskim gerilskim i političkim vođama Mulom Mustafom Barzanijem i Dželalom Talabanijem, kasnijim predsjednikom postsadamovskog Iraka. 

Hajrudin Somun
Pozivnica na promociju knjige (ILUSTRACIJA: Synopsis Zagreb - Sarajevo)

U ožujku 1978. godine Somun je za boravka u Kurdistanu ovako zapisao: “Koja li su ono brda, po svoj prilici na međama Iraka i Turske, a možda i Irana, tamo na sjeveroistoku. Kao pet su humki koje je neko slagao, sa žljebovima niz koje se po snijegu spuštaju sjenke. Iznad se provalila kotlina s blagim zelenim dolinama i rumenim uzoranim poljima”. 

Čak sam, kaže Somun, pokušao da nacrtam obrise tih brda i planina, a kad sam nakon 15 minuta prepoznao da je to dolje Kurdistan, napisao sam: “Evo snježnog Kurdistana. Kurdistan, ja-neman, pritisnut oblacima. U plavim dupljama oblaka izviru vrhovi planina, koje skrivaju tolike bune i tuge.”

Na promociji Somunove knjige "Kurdistan jan neman", osim autora govorit će bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, povjesničar Tvrtko Jakovina te Lupigin kolumnist i novinar tjednika Novosti, Jerko Bakotin, koji je zajedno s još jednim Lupiginim suradnikom, Nikolom Kuprešaninom, autor četverodijelnog dokumentarnog serijala "Kurdi" iz 2019. godine. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/kurdistan4all

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije