SPOMENICI KAKVE TREBAMO

Punk rock velikani, Ramones, u Zagrebu dobili zasluženu počast (FOTO)

ritn by: Ivor Fuka, Denis Lovrović | 27.09.2014.
SPOMENICI KAKVE TREBAMO: Punk rock velikani, Ramones, u Zagrebu dobili zasluženu počast (FOTO)
Cijela originalna postava kultnih Ramonesa više nije među nama, a punih 20 godina nakon što su velikani punk rocka zadnji put svirali u Zagrebu, u ovom gradu legendarnoj četvorici odana je nesvakidašnja počast. U Hatzovoj ulici, u sklopu tematskog parka rock'n'rolla, sinoć je otkrivena skulptura Ramonesima. Za inspiraciju je poslužila slavna naslovnica s debi ploče benda objavljene 1976. godine te je čak i vjerno prikazan zid ispred kojeg četvorka stoji na vjerojatno najpoznatijoj fotografiji benda. Za ovu priliku izvlačile su se prigodne majice iz ormara, dok su iz zvučnika treštali, tko drugi doli upravo Ramonesi. Na otkrivanju skulpture našla se, naravno, i Lupigina ekipa.

Prvi je otišao Joey Ramone, 2001. godine. Godinu iza njega iz živih se ispisao i Dee Dee, tri godine kasnije i Johnny, da bi im se ovog ljeta na nekom drugom mjestu pridružio i Tommy Ramone. Cijela originalna postava kultnih Ramonesa više nije među nama, a punih 20 godina nakon što su Ramonesi zadnji put svirali u Zagrebu, u ovom gradu legendarnoj četvorici odana je nesvakidašnja počast.

U Hatzovoj ulici, na takozvanom Zelenom valu, u sklopu Subkulturnog centra, sinoć je otkrivena skulptura Ramonesima. Tako se jedan od ponajboljih bendova u povijesti glazbe našao u društvu Joea Strummera iz The Clasha, Jimija Hendrixa, Johna Lennona i Jacka Whitea koji je globalnu popularnost stekao u The White Stripesima.

Ramones Zagreb
Prepoznajte li ih? (FOTO: Lupiga.Com)

Iako se sredinom sljedećeg mjeseca (11. listopada) puni točno 20 godina otkako su Ramonesi po drugi i zadnji put svirali u Zagrebu (prvi put u gradu na obalama Save gostovali su 1990. godine), organizatori nisu odlučili pričekati ovu obljetnicu, već su skulpturu otkrili sinoć. Na terasi The Beertije i Kluba tom se prilikom okupilo stotinjak obožavatelja njujorških punk rokera, a prije i poslije otkrivanja skulpture s razglasa su prigodno treštali najveće punk uspješnice upravo ovog benda.

Autor skulpture je akademski kipar Ivan Ivoš Iči, inače član benda Naturalna mistika, koji je nakon otkrivanja svog djela spremno pozirao ispred objektiva našeg fotoaparata. Svoj rad ocijenit će potpunim uspjehom, jer, kako kaže, ispred njega ne treba ni pisati što je na skulpturi – svi će odmah prepoznati o čemu je riječ. Priznat će i kako je slušao Ramonese, ali da nije njihov veliki obožavatelj. Odmah nakon Ivoša, mnogi okupljeni poželjeli su se fotografirati ispred skulpture, a većina njih je iz ormara izvukla prigodne majice.

Kao inspiracija za skulpturu poslužila je slavna naslovnica s debi ploče benda „Ramones“, objavljene 1976. godine, te je čak i vjerno prikazan zid ispred kojeg četvorka stoji na vjerojatno najpoznatijoj fotografiji benda. Inače, ta fotografija uopće nije snimljena kao cover već se radilo o snimanju za magazin Punk.

Ivan Ivoš Iči
Autor skulpture, Ivan Ivoš Iči, spremno je pozirao ispred svojih ruku djela (FOTO: Lupiga.Com)

U svojih 22 godine postajanja tijekom kojih se izmijenilo nekoliko članova benda (Marky Ramone, C. J. Ramone, Richie Ramone i Elvis Ramone) Ramonesi su ostavili dubok trag. Bend je oformljen 1974. godine u New Yorku, da bi prvi album objavio 1976. godine. Dvije godine nakon spomenutog zagrebačkog koncerta, po završetku turneje Lollapalooza, Ramonesi konačno prestaju postojati. Iako će za života članovi prve postave u intervjuima isticati kako su se u počecima vodili zvukom The New York Dollsa i The Stoogesa, vrlo brzo su uspjeli stvoriti originalan i do danas prepoznatljiv zvuk.

Njihove pjesme možda se najbolje mogu opisati sa samo dvije riječi – kratko i brzo. Rijetko koja njihova pjesma trajala je dulje od tri minuta, pogotovo u ranoj fazi. Tako na prva tri albuma baš niti jedna pjesma ne traje dulje od tri minute. Brižni statističari suočit će nas s podatkom kako je bend u te 22 godine održao točno 2.263 koncerta i objavio 14 studijskih albuma.

Ramones Zagreb
Iz ormara su se izvlačile prigodne majice (FOTO: Lupiga.Com)

Legenda kaže kako je prvi Ramone bio Dee Dee i da je to „prezime“ odlučio preuzeti od poznatog Beatlesa, Paula McCartneya, koji se u hotelima prijavljivao kao Paul Ramone, kako bi izbjegao navalu obožavatelja. Osim izvrsne muzike, Ramonesi su svijetu u nasljeđe ostavili i prepoznatljive frizure koje se i danas popularno nazivaju ramonesice

Inače, Subkulturni centar je tematski park rock'n'rolla započeo sa skulpturom Joea Strummera u prirodnoj veličini, da bi potom, redom, nastavio s Lennonom, Hendrixom te Whiteom. O ideji da im se pridruže i Ramonesi u Subkulturnom centru počeli su razmišljati nakon što je u srpnju ove godine preminuo i posljednji član originalne postave benda, Tommy Ramone, pravim imenom Tamás Erdélyi. Od ideje do realizacije nije Savom trebalo proteći puno vode, a izazov je bio veći time što je po prvi puta izrađena skulptura cijelom sastavu, budući su do sada postavljane tek biste pojedinaca.

Organizatori su najavili kako će od početka sljedeće godine u parku rock'n'rolla postavljati po jednu skulpturu mjesečno. No, tko će sljedeći dobiti tu čast još uvijek nije odlučeno.

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ivan Ivoš Naturalna mistika
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Ramones Zagreb
(FOTO: Lupiga.Com)

 

 

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije