SINDIKAT UMIROVLJENIKA

Čime opravdavate obavezni liječnički pregled za vozače starije od 65 godina?

ritn by: Eva Kranjec | 31.12.2016.
SINDIKAT UMIROVLJENIKA: Čime opravdavate obavezni liječnički pregled za vozače starije od 65 godina?
Sindikat umirovljenika Hrvatske uzbunila je ideja kako bi se za vozače starije od 65 godina mogao uvesti obavezan liječnički pregled pri produženju vozačke dozvole. Pri tom ukazuju na, kako kažu, neshvatljivu tendenciju Ministarstva unutarnjih poslova da u slučaju ovog zakona na diskriminativan način poistovjećuje dob s bolešću, dok istovremeno sadašnja Vlada podržava ubrzano povećanje radnoga vijeka na 67 godina.

Sindikat umirovljenika Hrvatske uzbunila je ideja kako bi se za vozače starije od 65 godina mogao uvesti obavezan liječnički pregled pri produženju vozačke dozvole. Naime, Nacrt prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama prije desetak dana ponuđen je na javno savjetovanje, a predlagatelj, Ministarstvo unutarnjih poslova, opravdava ga potrebom usklađivanja hrvatskog nacionalnog zakonodavstva s europskim direktivama

Moguću odredbu koja se spominje „umirovljenici“ drže diskriminirajućom, te su dan uoči Stare godine uputili i službenu pritužbu Uredu pučke pravobraniteljice.

„Ministarstvo unutarnjih poslova kao glavni razlog donošenja izmjena ponovno, kao i 2014. godine, netočno navodi potrebu hitnog usklađivanje hrvatskog nacionalnog zakonodavstva s pobrojanim europskim direktivama, od kojih se niti jedna ne odnosi na uvjete za produljenje vozačkih dozvola, već na tehničku ispravnost vozila, regulaciju autoškola i sličnog“, tvrde iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, navodeći kako se predlagatelj zakona fokusira samo na starije osobe uz netočna, neargumentirana i diskriminatorna objašnjenja.

Policija
Pri svome naumu, MUP se, tvrde u Sindikatu, ne poziva ni na kakve relevantne analize koje bi potkrijepile tvrdnje o bitnom porastu opasnosti od starijih vozača (FOTO: Lupiga.Com)

Naglašavaju kako su u postupku pripremanja ove pritužbe o, kako kažu, opetovanoj diskriminaciji temeljem dobi, konzultirali više stručnjaka, koji su, primjerice, naveli kako je u prometnoj kriminologiji dokazano da su vozači stariji od 65 godina oprezniji i savjesniji, te da rjeđe čine prometne prekršaje. Pri tome ukazuju na neshvatljivu tendenciju Ministarstva unutarnjih poslova da u slučaju ovog zakona na diskriminativan način poistovjećuje dob s bolešću, dok istovremeno sadašnja Vlada podržava ubrzano povećanje radnoga vijeka na 67 godina.

„Neshvatljivo je da istodobno Ministarstvo unutarnjih poslova za te iste djelatnike tvrdi da su vjerojatno nesposobni dovesti se do svog radnog mjesta“, zaključuju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, dodajući da se za konstataciju kako bi se obaveznim liječničkim pregledom povećala sigurnost u prometu ne navodi niti jedan dokaz, niti se poziva na relevantne analize koje bi potkrijepile tvrdnje o bitnom porastu opasnosti od starijih vozača, već se kao jedini argument navodi dob. 

„Također, predlagatelj zakona dodatno diskriminira starije osobe povezujući ih sa skupinom vozača za koje je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem droga, lijekova ili u alkoholiziranom stanju“, stoji u priopćenju za medije.

Iz Stranke umirovljenika idu i korak dalje, otvoreno tvrdeći kako se ovim zakonskim prijedlogom pogoduje snažnom lobiju medicine rada.

Medicina rada
Iz Stranke umirovljenika tvrde da iza svega stoji pogodovanje lobiju medicine rada (FOTO: Lupiga.Com)

„Isključivo se želi postići dodatna zarada putem naplate zdravstvenih pregleda, a koji se obavljaju kod liječnika koji prije toga nisu upoznali pacijenta niti imaju uvid u njegov zdravstveni karton“, tvrde, podsjećajući na ionako loš status hrvatskih umirovljenika, čija prosječna mirovina iznosi 2.252 kune, što ih svrstava među države Europske unije koje su vodeće kada su u pitanju siromašni umirovljenici. 

Ukoliko dođe do uvođenja spomenutih izmjena Zakona o sigurnosti na cestama, to bi značilo da osobe starije od 65 godina za kompletan zdravstveni pregled, koji bi obnova vozačke dozvole podrazumijevala, moraju izdvojiti u prosjeku 450 kuna.

„Takav trošak je neprihvatljiv za velik broj umirovljeničkih obitelji koje si neće moći priuštiti obnovu vozačke dozvole što će u konačnici uzrokovati njihovu bitno smanjenu mobilnost te dovesti do povećanja socijalne isključenosti“, upozoravaju iz Stranke umirovljenika očekujući od Pučke pravobraniteljice da spriječi kršenje prava starijih osoba

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije