REAKCIJE NA MURAL S LIKOM STEVEA JOBSA

"Banksy je seronja"

ritn by: Lupiga.Com / Death and Taxes | 14.12.2015.
REAKCIJE NA MURAL S LIKOM STEVEA JOBSA: "Banksy je seronja"
Iako je većina stranih i domaćih medija najnoviji mural britanskog uličnog umjetnika Banksya na kojem se nalazi lik Stevea Jobsa, osnivača Applea, a koji je napravljen na zidu izbjegličkog kampa u francuskom Calaisu, dočekala s oduševljenjem, ne misle svi ni približno tako. „Zar nije Banksy veliki protivnik korporacija?“, pita se Jordan Freiman na stranicama američkog portala Death and Taxes povodom murala na kojem je Jobs prikazan u prepoznatljivom stilu, s nezaobilaznom dolčevitom i starim Macintosh računalom u ruci, ali s vrećom na leđima i pokraj šatora s izbjeglicama. Freiman potom i ironično zaključuje: „Izgleda da su velike korporacije iznenada postale dobre, stoga vas sve molim da dopunite svoja mišljenja na ovu temu". Upravo zbog činjenice da se crtež nalazi u stvarnom izbjegličkom kampu, Freiman tvrdi da Banksy izbjeglicama zapravo poručuje: "Hej, vi, bolje vam je da zaslužite ovo gostoprimstvo".

Iako je većina stranih i domaćih medija najnoviji mural britanskog uličnog umjetnika Banksya s likom Steve Jobsa na zidu izbjegličkog kampa u Calaisu dočekala s oduševljenjem, ne misle svi ni približno tako. Ogromni mural u kampu u kojem 4.500 migranata živi u bijednim uvjetima dok čekaju da ih se prebaci preko La Manchea, počast je osnivaču Applea, čiji je otac bio izbjeglica upravo iz Sirije. Jobs je prikazan u svom prepoznatljivom stilu, s nezaobilaznom crnom dolčevitom i starim Macintosh računalom u ruci, ali s vrećom na leđima i pokraj šatora s izbjeglicama.

Uz mural, Banksy je objavio i prateću izjavu: "Često nas navode da vjerujemo da migranti samo isisavaju novac iz državne blagajne, ali i Steve Jobs je bio sin sirijskog migranta. Apple je najprofitabilnija tvrtka na svijetu, godišnje plaća oko sedam milijardi dolara poreza i postoji samo zato što su primili mladog čovjeka iz Homsa". 

Ovakva pohvala jednoj od istovremeno naomraženijih i najobožovanijih korporacija na svijetu zvuči pomalo neobično iz usta ovog inače iznimno antikorporativno nastrojenog umjetnika.

Steve Jobs Banksy Calais
"Upravo zbog činjenice da se crtež nalazi u stvarnom izbjegličkom kampu, Freiman tvrdi da Banksy izbjeglicama zapravo poručuje: "Hej, vi, bolje vam je da zaslužite ovo gostoprimstvo" (SCREENSHOT: The Guardian)

"Zar nije Banksy veliki protivnik korporacija?", pita se Jordan Freiman na stranicama američkog portala Death and Taxes i ironično zaključuje: "Izgleda da su velike korporacije iznenada postale dobre, stoga vas sve molim da dopunite svoja mišljenja na ovu temu". Ovim povodom parafrazira i "Dude rečenicu" iz kultnog filma "Veliki Lebowski": "Banksy nije u krivu, samo je seronja".

Činjenice da je Jobsov otac bio sirijski imigrant sjetili su se i brojni drugi prije Banksya, piše dalje Freiman, uz napomenu da su svi s malo mozga odavno shvatili da se dobrodošlica izbjeglica ne bi trebalo zasnivati na ideji da će možda jednom netko od njih stvoriti kompaniju vrijednu milijarde dolara i kult ličnosti oko sebe.

"Ovi ljudi očajnički bježe iz užasa u kojem su se našli, nadajući se jedino da će uspjeti živjeti u relativnom miru", piše Freiman.

Upravo zbog činjenice da se crtež nalazi u stvarnom izbjegličkom kampu, Freiman zaključuje da Banksy izbjeglicama zapravo poručuje: "Hej, vi, bolje vam je da zaslužite ovo gostoprimstvo". 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Banksy/Facebook


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije