PRIZORI ZA 30 GODINA HRVATSKE

Drugačiji pogled na posljednja desetljeća

ritn by: B.G. | 15.09.2022.
PRIZORI ZA 30 GODINA HRVATSKE: Drugačiji pogled na posljednja desetljeća
„Budi muško, reci da si peder“, „Tako vam je to u braku“, „Žena nije stvorena za mudraca nego za madraca“, “Doviđenja i hvala na suradnji”, “Služit ću hrvatskim građevinama”, “Antifašizam je floskula" - samo su neki od „hitova“ domaće političke misli kojih ćemo se u sklopu performansa "Citati" ovog tjedna moći prisjetiti ispred zagrebačke Džamije. Radi se o događaju „Prizori za 30 godina Hrvatske“ u sklopu kojeg će se, uz već rečeni performans, održati niz instalacija i performansa, među kojima i „Vlado Gotovac – govor ispred 5. vojne oblasti“, nastup orkestra ZET-a i njihova izvedba pjesme „Tvoja zemlja“ Vice Vukova te performans Arijane Lekić Fridrih „Nema žene bolje od krmače“ kojim propituje baštinu bećarca, a koji smo nedavno imali prilike vidjeti u sklopu Festivala perforacija zbog kojeg je umjetnica bila izložena prijetnjama i vrijeđanju.

Kako nakon 30 godina vidimo Hrvatsku? Udruga Domino pokušat će dati odgovor na to pitanje tako što će od 15. do 18. rujna na raznim lokacijama u Zagrebu održati brojne umjetničke akcije u suradnji s umjetnicima, autorima i kustosima poput Lucije Žuti, Josipe Bubaš, Arijane Lekić-Fridrih, Maje Jakoliš, Ane Zorice, Igora Zenzerovića, Mie Zalukar, a program uključuje i nastup slavnog orkestra ZET-a. 

Najavljeni događaj „Prizori za 30 godina Hrvatske“ ima za cilj performansima, instalacijama i drugim umjetničkim izvedbama izvesti kritičko propitivanje 30 godina hrvatske samostalnosti. Jedan dio programa posvećen je velikanu i pioniru hrvatskog performansa Tomu Gotovcu (1937.-2010.), tako da će građanstvo imati priliku vidjeti rekreacije performansa i akcija Toma Gotovca i Željka Zorice Šiša, a putem zvučne instalacije će se puštati govor Vlade Gotovca iz 1991. godine. Za manje upućene, radi se o jednom od najpoznatijih govora Vlade Gotovca. 

Gotovac se, ističu organizatori, svojom jednostavnošću poruke o ljudskom dostojanstvu i hrabrosti naslanja na sve one ideje prosvjetiteljstva koje su začele samu ideju ljudskih i socijalnih prava. Slušati taj govor trideset godina poslije, dodaju, u novim okolnostima i u novom okruženju potvrđuje snagu Gotovčeve misli koja je tada tako snažno odjeknula, a čiju jeku i dalje naslućujemo u kolektivnoj svijesti o pravdi i nepravdi koja nas okružuje.

Bruno Isaković u sklopu ovog programa će izvesti performans „Možemo imati Zagreb bez grafita“. Performans se nastavlja na ranije radove koji su u formatu izvedbe koristili bičevanje velikih panela na kojima su bile ispisane razne poruke koje su davale kontekst svakoj izvedbi. Ovaj put će paneli biti sastavljeni od kolaža fotografija grafitiranih fasada diljem Zagreba – onog Zagreba kojeg gledamo svaki dan u šetnjama, iz tramvaja, na fotografijama koje se dijele po društvenim mrežama. Umjetnik bičevanjem prekriva grafite dok se ne utope u zelenoj boji, kojom se poziva i na političku odgovornost svih građana i lokalne vlasti za izgled z(grada) oko nas. 

Tom Gotovac
Dio programa posvećen je velikanu i pioniru hrvatskog performansa Tomu Gotovcu (FOTO: Lupiga.Com)

Performans „Citati“ ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika zanimljiva je intervencija u javni prostor koja ima nakanu podsjetiti na neke od poruka kojima smo kao društvo bili izloženi proteklih desetljeća. Izbor najvećih „hitova“ domaće političke misli napravljen je u suradnji s građanima koji su predlagali rečenice koje su im posebno ostale u sjećanju, a neke od njih su: „Budi muško, reci da si peder“, „Tako vam je to u braku“, „Žena nije stvorena za mudraca nego za madraca“, “Doviđenja i hvala na suradnji”, “Služit ću hrvatskim građevinama”, “Antifašizam je floskula”

Lucija Žuti postavlja instalaciju zastave Grada Zagreba između stupova HDLU-a, odnosno zagrebačke Džamije. Heraldika je povijesna znanost koja proučava postojeće i stvara nove grbove. Svaki grb predstavlja određeno mjesto ili osobe i obitelji, no s odmicanjem vremena, stvaraju se nova razdoblja i mijenjaju postojeći simboli. Tako umjetnica stvara šest zastava s izmijenjenim grbom Grada Zagreba, a svaki grb predstavlja različite identitete današnjih aktualnosti. Stoga, na pitanje „Buraz kaj ima v Zagrebu?“ može se odgovoriti da cigle padaju same, stvaraju se gužve na cestama, pucaju cijevi, dolaze migranti, majke žele biti odgajateljice, smeće se gomila ... Postavljene zastave predstavljat će identitete današnjeg svakodnevnog zagrebačkog života.

Jedan od najvažnijih događaja u posljednjih 30 godina za Republiku Hrvatsku bio je ulazak u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine. Tim je povodom umjetnik Željko Zorica Šiš u suradnji s više od stotinu sudionica i sudionika tada predstavio svoj događaj „EU-KroaTisch Freundschaft“ kojim nas je podsjetio da sva prava koja danas imamo i razumijemo potječu iz perioda prosvjetiteljstva te da možda ulaskom u EU neka od tih prava sada umiru. Postavljena su bila 149 križa s ogledalima u kojima smo mogli vidjeti svoje odraze kao upozorenje da sačuvamo ideje humanizma. 

„U suradnji s Anom Zoricom postavlja se instalacija koja će nas podsjetiti na ovih naših trideset godina i na sve ono što i dalje trebamo čuvati. Jestiva instalacija ujedno će poslužiti i kao prilika da se svi posjetitelji nahrane i doslovno i metafizički prisjećajući se velikog umjetnika Željka Zorice Šiša“, objašnjavaju organizatori. Na instalaciju Ane Zorice se nadovezuju i performansi i instalacije „Vlado Gotovac – govor ispred 5. vojne oblasti“, nastup orkestra ZET-a i njihova izvedba pjesme „Tvoja zemlja“ Vice Vukova te performans Arijane Lekić Fridrih „Nema žene bolje od krmače“ kojim propituje baštinu bećarca, a koji smo nedavno imali prilike vidjeti u sklopu Festivala perforacija zbog kojeg je umjetnica bila izložena prijetnjama i vrijeđanju.

Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović
Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović iz udruge Domino obećavaju da ćemo dobiti jedan drugačiji uvid u proteklih 30 godina (FOTO: Silvija Dogan)

U parku Ribnjak građani će čitati tekstove domaće književnosti koji govore o našem društvu, podneblju i sudbini koju živimo. Na Cvjetnom trgu će se, pak, grliti. Naime, „Studija jednog zagrljaja“ je interaktivni performans koji se naslanja na dva ranija performansa Igora Zenzerovića tijekom kojih je umjetnik proveo u zagrljaju 24 sata – u jednoj verziji sa ženom, a u drugoj s muškarcem. U trećoj iteraciji ovog performansa, Igor Zenzerović nas poziva da svi sudjelujemo u zajedničkom zagrljaju na istom mjestu na kojem je on ranije izvodio svoje zagrljaje. Iz performansa u trajanju se ovaj performans transformira u masovni zagrljaj na Cvjetnom trgu. Ovom akcijom, napominje Zenzerović, želi se pozabaviti pitanjima intimnosti u javnom prostoru, reakcijama sugrađana i samom fizionomijom produljenog zagrljaja te poziva sve građane da se pridruže ovoj akciji grljenja kojom se zatvara program.

Među umjetničkim intervencijama tematizirat će se i promjene kojima smo kao društvo bili izloženi posljednjih desetljeća, a neke od njih su neovisnost Republike Hrvatske, ulazak u EU, ali i društvene i ekonomske krize, prirodne katastrofe te porast obiteljskog nasilja.

Projekt se realizira u okviru Artupunkture i Zagrebačkog salona te uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba u produkciji udruge Domino i umjetničke organizacije Malo sutra, a na poziv kustosice Zagrebačkog salona Leile Topić. Cijeli projekt se naslanja i na istraživanje bogate povijesti hrvatskog političkog performansa koje provodi udruga Domino. 

„Hrvatska ima bogatu povijest političkog performansa i arta koji se odnosi na stvarnost koju živimo kao umjetnici i kao građani. Ova serija rekreacija, instalacija i akcija će nam dati jedan drugačiji uvid u proteklih 30 godina, uzimajući u obzir kreativnost i providnost mnogih umjetnica i umjetnika koji su postali dio naše kolektivne svijesti“, kazali su Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović iz udruge Domino.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/UdrugaDomino/RobertPetrović

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije