SLOVENSKA UMJETNICA ŠOKIRALA LJUBLJANU

U čemu je problem? Takvu svinju imate kod kuće

ritn by: I. K. | 05.01.2018.
SLOVENSKA UMJETNICA ŠOKIRALA LJUBLJANU: U čemu je problem? Takvu svinju imate kod kuće
U vrijeme blagdana, kada se meso prodaje u velikim količinama, gotovo da nitko ne traži njegovo podrijetlo. Umjetnica vuče po ulicama svinju, kao da je nosi kući s namjerom da je trančira, obradi i jede. Apsurdnost njezinog čina se percipira kao prodor stvarnosti i, grotesknim gestom povlačenja, ne pokazuje ništa drugo osim brutalne i očigledno zastrašujuće stvarnosti klaonica. Umjetnica želi podići svijest o okrutnosti nad životinjama, koja je dio našeg svakodnevnog života, stoji u izjavi koju je umjetnica dala nakon umjetničkog čina. Činjenicu javnosti performancea, odnosno činjenicu da mu svjedoče brojni prolaznici i prolaznice, umjetnica je iskoristila da bi skrivenu okrutnost izložila na javnoj sceni, u nastojanju da "probudi licemjernu svijest prolaznika". Svjedoci se s jedne strane užasavaju pred prizorom i osuđuju činjenicu da netko mrtvu svinju vuče gradskim ulicama, dok s druge strane kod kuće neopterećeno blaguju tijela životinja.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Slovenska umjetnica Betina Habjanič dva dana uoči Nove godine izvela je performance pod naslovom "100 kg", u kojem je po ulicama centra Ljubljane vukla mrtvu svinju tešku oko stotinu kilograma. Na Prešernovom trgu umjetnicu je za vrijeme performancea zaustavila policija, čemu su prisustvovali brojni svjedoci, slučajni prolaznici i prolaznice.

- Performance je prekinut, umjetnica je legitimirana i uzeta je njezina izjava, a mrtvo tijelo svinje prekriveno je dekom. Nedugo zatim, na lice mjesta stigla je Veterinarsko-higijenska inspekcija, koja je izuzela mrtvo tijelo svinje, privatno vlasništvo umjetnice koja ga je legalno kupila, stoji u izjavi Betine Habijanič, javnosti danoj nakon performancea.

Inspekcija će, navodi u svojoj izjavi umjetnica, obaviti autopsiju mrtvog svinjskog tijela i tako otkloniti društveno prihvatljivu mogućnost da mrtva svinja bude iskorištena za jelo.


Performance u toku (FOTO: nothing žgank)

- Nije poznato da li je policija utvrdila kakvo kršenje zakona u cijelome procesu. Umjetnica očekuje da će joj na kućnu adresu poštom stići kazna i zahtjev za naknadu troškova autopsije. Ne postoji protokol koji bi policija mogla pratiti u ovakvim slučajevima, što je kod ljudi u plavom izazvalo priličan kaos, navodi u svojoj izjavi Betina Habjanič.

Ovaj umjetnički performance Habjanič je izvela kako bi upozorila na opskurnost odnosa prema životinjama i okrutnost koja se u tom odnosu podrazumijeva, odnosno kako bi svojim sugrađanima pokazala (kakav može biti) put od klaonice do njihovog tanjura. Umjetnica je, valja naglasiti, veganka i strastvena aktivistica za prava životinja, koja i ovom prilikom želi ukazati na neprihvatljivost specizma.

- U vrijeme blagdana, kada se meso prodaje u velikim količinama, gotovo da nitko ne traži njegovo podrijetlo. Umjetnica vuče po ulicama svinju, kao da je nosi kući s namjerom da je trančira, obradi i pojede. Apsurdnost njezinog čina se percipira kao prodor stvarnosti i, grotesknim gestom (po)vlačenja leša, ne pokazuje ništa drugo osim brutalne i očigledno zastrašujuće stvarnosti klaonica. Umjetnica želi podići svijest o okrutnosti nad životinjama, koja je dio našeg svakodnevnog života, stoji u izjavi koju je umjetnica dala nakon umjetničkog čina.

Umjetnica okružena policijom (FOTO:  nothing žgank)

Činjenicu javnosti performancea, odnosno činjenicu da mu svjedoče brojni prolaznici i prolaznice, umjetnica je iskoristila da bi inače skrivenu okrutnost izložila na javnoj sceni, u nastojanju da probudi "licemjernu svijest prolaznika". Svjedoci se s jedne strane užasavaju pred prizorom i osuđuju činjenicu da netko mrtvu svinju vuče gradskim ulicama, dok s druge strane kod kuće neopterećeno blaguju tijela životinja.

- Na ovom mjestu treba istaknuti da će svinja biti ubijena u svakom slučaju. Kao odgovor na reakciju svjedoka postavlja se pitanje što je zapravo hrana koju jedemo. Svinje su društvena, inteligentna bića, dovedena u nepravednu poziciju žrtve ekstremnog nasilja i standardiziranih zlouporaba, koje se predstavljaju kao svakodnevna praksa. Zakon omogućuje klanje do četiri svinje kod kuće, za vlastite potrebe, dopuštajući svakom pojedincu da postupa na način koji bi se, u slučaju takvog postupanja prema kućnim ljubimcima, tretirao kao okrutnost nad životinjama, stoji u izjavi umjetnice Betine Habjanič.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: nothing žgank

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Upotreba mrtvog čoveka

  17.01.2018.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Upotreba mrtvog čoveka

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Naš Nikola Tesla

  16.01.2018.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Naš Nikola Tesla

 3. KOPRCANJE JEDNOG MINISTRA: Zbog čega treba tražiti Kujundžićevu političku glavu?

  21.12.2017.

  Nataša Škaričić

  KOPRCANJE JEDNOG MINISTRA: Zbog čega treba tražiti Kujundžićevu političku glavu?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije