SLOVENSKA UMJETNICA ŠOKIRALA LJUBLJANU

"U čemu je problem? Takvu svinju imate kod kuće!"

ritn by: I.K. | 05.01.2018.
SLOVENSKA UMJETNICA ŠOKIRALA LJUBLJANU: "U čemu je problem? Takvu svinju imate kod kuće!"
Slovenska umjetnica Betina Habjanič dva dana uoči Nove godine izvela je performans pod naslovom "100 kg", u kojem je po ulicama centra Ljubljane vukla mrtvu svinju tešku oko stotinu kilograma. Na Prešernovom trgu umjetnicu je za vrijeme performansa zaustavila policija, čemu su prisustvovali brojni svjedoci, slučajni prolaznici i prolaznice."Performans je prekinut, umjetnica je legitimirana i uzeta je njezina izjava, a mrtvo tijelo svinje prekriveno je dekom. Nedugo zatim, na lice mjesta stigla je Veterinarsko-higijenska inspekcija, koja je izuzela mrtvo tijelo svinje, privatno vlasništvo umjetnice koja ga je legalno kupila", stoji u izjavi Betine Habijanič, javnosti danoj nakon performansa. Inspekcija će, navodi u svojoj izjavi umjetnica, obaviti autopsiju mrtvog svinjskog tijela i tako otkloniti društveno prihvatljivu mogućnost da mrtva svinja bude iskorištena za jelo.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Slovenska umjetnica Betina Habjanič dva dana uoči Nove godine izvela je performans pod naslovom "100 kg", u kojem je po ulicama centra Ljubljane vukla mrtvu svinju tešku oko stotinu kilograma. Na Prešernovom trgu umjetnicu je za vrijeme performansa zaustavila policija, čemu su prisustvovali brojni svjedoci, slučajni prolaznici i prolaznice.

"Performans je prekinut, umjetnica je legitimirana i uzeta je njezina izjava, a mrtvo tijelo svinje prekriveno je dekom. Nedugo zatim, na lice mjesta stigla je Veterinarsko-higijenska inspekcija, koja je izuzela mrtvo tijelo svinje, privatno vlasništvo umjetnice koja ga je legalno kupila", stoji u izjavi Betine Habijanič, javnosti danoj nakon performansa.

Inspekcija će, navodi u svojoj izjavi umjetnica, obaviti autopsiju mrtvog svinjskog tijela i tako otkloniti društveno prihvatljivu mogućnost da mrtva svinja bude iskorištena za jelo.


Performans u toku (FOTO: nothing žgank)

"Nije poznato je li policija utvrdila kakvo kršenje zakona u cijelome procesu. Umjetnica očekuje da će joj na kućnu adresu poštom stići kazna i zahtjev za naknadu troškova autopsije. Ne postoji protokol koji bi policija mogla pratiti u ovakvim slučajevima, što je kod ljudi u plavom izazvalo priličan kaos", objašnjava u svojoj izjavi Betina Habjanič.

Ovaj umjetnički performans Habjanič je izvela kako bi upozorila na opskurnost odnosa prema životinjama i okrutnost koja se u tom odnosu podrazumijeva, odnosno kako bi svojim sugrađanima pokazala (kakav može biti) put od klaonice do njihovog tanjura. Umjetnica je, valja naglasiti, veganka i strastvena aktivistica za prava životinja, koja i ovom prilikom želi ukazati na neprihvatljivost specizma.

"U vrijeme blagdana, kada se meso prodaje u velikim količinama, gotovo da nitko ne traži njegovo podrijetlo. Umjetnica vuče po ulicama svinju, kao da je nosi kući s namjerom da je trančira, obradi i pojede. Apsurdnost njezinog čina se percipira kao prodor stvarnosti i, grotesknim gestom (po)vlačenja leša, ne pokazuje ništa drugo osim brutalne i očigledno zastrašujuće stvarnosti klaonica. Umjetnica želi podići svijest o okrutnosti nad životinjama, koja je dio našeg svakodnevnog života", navela je umjetnica nakon svog čina.

Umjetnica okružena policijom (FOTO: nothing žgank)

Činjenicu javnosti performansa, odnosno činjenicu da mu svjedoče brojni prolaznici i prolaznice, umjetnica je iskoristila da bi inače skrivenu okrutnost izložila na javnoj sceni, u nastojanju da probudi "licemjernu svijest prolaznika". Svjedoci se s jedne strane užasavaju pred prizorom i osuđuju činjenicu da netko mrtvu svinju vuče gradskim ulicama, dok s druge strane kod kuće neopterećeno blaguju tijela životinja.

"Na ovom mjestu treba istaknuti da će svinja biti ubijena u svakom slučaju. Kao odgovor na reakciju svjedoka postavlja se pitanje što je zapravo hrana koju jedemo. Svinje su društvena, inteligentna bića, dovedena u nepravednu poziciju žrtve ekstremnog nasilja i standardiziranih zlouporaba, koje se predstavljaju kao svakodnevna praksa. Zakon omogućuje klanje do četiri svinje kod kuće, za vlastite potrebe, dopuštajući svakom pojedincu da postupa na način koji bi se, u slučaju takvog postupanja prema kućnim ljubimcima, tretirao kao okrutnost nad životinjama", zaključuje se u izjavi umjetnice Betine Habjanič.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: nothing žgank

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije