PREMIJERNO NA ZFF-U

„Pijat“ rasprodan, dan kasnije osvojio i petu nagradu

ritn by: J.S. | 17.11.2016.
PREMIJERNO NA ZFF-u: „Pijat“ rasprodan, dan kasnije osvojio i petu nagradu
Ulaznice za premijeru prvog dugometražnog filma Hane Jušić rasprodane su za oba termina, pa se i za matineju u kinu Tuškanac tražila karta više što se u 14 godina ZFF-a još nije dogodilo. Dan kasnije, Mia Petričević, glavna glumica kojoj je ovo prva uloga uopće, donosi i petu nagradu filmu, za najbolju glumicu proglašena je na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi u čijem je fokusu ove godine bio suvremeni hrvatski film. Sinoć je u Goethe-Institutu prikazan i prvi film iz retrospektive Andreasa Dresena, jednog od najrenomiranijih živućih njemačkih redatelja koji boravi u Zagrebu kao član žirija ovogodišnjeg ZFF-a i kojeg je publika na projekciji filma „Oblak 9“ imala prilike upoznati. Retrospektiva se nastavlja do 14. prosinca i svake srijede u 18 sati u Goethe-Institutu prikazivat će se jedan film ovog autora.

Dan nakon hrvatske premijere filma „Ne gledaj mi u pijat“ na ZFF-u, Mia Petričević, glavna glumica kojoj je ovo prva uloga uopće, donosi i petu nagradu prvom dugometražnom filmu redateljice Hane Jušić. Na upravo završenom 18. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi Mia Petričević osvojila je nagradu za najbolju glumicu. Odluku je donio glavni žiri igranog programa u sastavu: Canan Gerede, turska redateljica i producentica; Štěpán Hulík, čeki scenarist te Monika Mikušová, slovačka scenaristica i urednica.

"Iznenadilo me već to što sam dobila ulogu u filmu, i to glavnu, a ova nagrada je stigla kao još veće iznenađenje. Presretna sam!", izjavila je povodom osvajanja nagrade Mia Petričević, splitska arhitektica koju je redateljica "otkrila" na Visu i nagovorila ju da dođe na audiciju za glavnu ulogu.

Uloga Marijane Petković Miu je dosad odvela put Venecije i Japana, a film je u nešto više od mjesec dana festivalskih putovanja osvojio pet nagrada – uz najnoviju u Bratislavi, ovjenčan je i nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Varšavi, Nagradom za režiju u Tokiju te Nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting Point na Seminciju.

Inače, Međunarodni filmski festival u Bratislavi imao je ove godine organizirani fokus na suvremeni hrvatski film. Osim filma „Ne gledaj mi u pijat“ u natjecateljskom programu prikazan je i „Zvir“ Miroslava Sikavice, a Radi Šerbedžiji uručena je Nagrada za izvrsnost u svjetskom filmu.

Hrvatskog filma ne nedostaje niti na 14. izdanju ZFF-a, a očigledno raste i interes publike za domaći film. Ulaznice za premijeru prvog dugometražnog filma Hane Jušić rasprodane su za oba termina, pa se i za matineju u kinu Tuškanac tražila karta više što se u 14 godina ZFF-a još nije dogodilo.

mia_hana_pijatMia Petričević, glavna glumica i redateljica Hana Jušić na premijeri filma "Ne gledaj mi u pijat"na 14. ZFF-u (FOTO: ZFF Press)

Sinoć je u kinu Tuškanac bila još jedna ZFF-ova premijera domaćeg filma. „Goran“ Nevija Marasovića prikazan je u programu „Ponovo s nama“. Hrvatska je koprodukcija i novi film jednog od najistaknutijih rumunjskih redatelja, Cristija Puiua, koji je došao pozdraviti publiku ZFF-a na premijeri „Sieranevade“.

Glavni natjecateljski program sinoć je prikazivao napetu dramu egipatskog redatelja Mohameda Diaba „Sukob“, te „Flamansko nebo“, u režiji belgijskog autora Petera Monsaerta koje je zagrebačkoj publici predstavila glavna glumica Sara Vertongen.

U Zagrebu, zahvaljujući ZFF-u, boravi i Andreas Dresen, jedan od najrenomiranijih živućih njemačkih redatelja koji je član žirija ovogodišnjeg ZFF-a. 

„Kada smo saznali da će taj autor brojnih dugometražnih i kratkometražnih filmova za koje je dobio mnoge nacionalne i međunarodne nagrade doći u Zagreb, na nama je bilo da mu napravimo malu retrospektivu“, napomenula je Katrin Ostwald-Richter, ravnateljica Goethe-Instituta predstavljajući program otvoren sinoć, a u sklopu kojega će se svake srijede do 14. prosinca prikazivati po jedan njegov film.

O svojoj retrospektivi sam autor ima podijeljeno mišljenje, moglo se čuti sinoć na otvorenju kad je prikazivan njegov film „Oblak 9“, a publika imala izvanrednu priliku upoznati redatelja i razgovarati s njim o filmu.

„Kada čuješ da ti netko priprema retrospektivu osjećaš se jako starim, barem deset do dvadeset godina starije, pa se zapitaš je li to bilo sve i je li sada samo preostalo da se osvrćemo unatrag“, rekao je, iako ga već prvi film njegove retrospektive demantira. „Oblak 9“ priča je o ljubavi dvoje ljudi starijih od 70 godina u kojoj nisu izostavljeni ni seks, ni strast, ni bol jer „žudnja i senzualnost nikada ne prestaju“, rekao je redatelj zagrebačkoj publici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HAVC


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije