POTPREDSJEDNICA EU PARLAMENTA

"Nemojte ovo shvatiti kao napad na Hrvatsku"

ritn by: A.L. | 10.06.2016.
POTPREDSJEDNICA EU PARLAMENTA: "Nemojte ovo shvatiti kao napad na Hrvatsku"
„Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske, o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj“, riječi su kojima je potpredsjednica Europskog parlamenta Ulrike Lunacek otvorila okrugli stol u Strasbourgu, na temu “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji”. U raspravu su se uključile europarlamentarci iz drugih zemalja i hrvatski zastupnici Jozo Radoš, Biljana Borzan, Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić, pa i bivša premijerka Jadranka Kosor. „Zajednički nam monitoring država članica treba jer nitko nije savršen. Mi se trebamo baviti našim zajedničkim vrijednostima unutar naše zajedničke europske obitelji. Zato se nadam da se ova rasprava neće shvatiti kao napad na Hrvatsku nego kao izraz naše zajedničke odgovornosti za zaštitu vrijednosti koje se tiču svih nas!“, rekla je Lunacek.

Europski parlament, točnije njegova potpredsjednica Urlike Lunacek iz političke grupacije Zelenih/ESS i nezavisni europarlamentarni zastupnik Davor Škrlec, organizirali su u Strasbourgu, gdje je sjedište Parlamenta, okrugli stol na temu “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji”, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svojoj internetskoj stranici.

Europski parlament
 Sudionici okruglog stola na temu “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji” (FOTO: davor-skrlec.eu)

„Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske, o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj“, riječi su kojima je Ulrike Lunacek otvorila okrugli stol na kojem su sudjelovali koalicija udruga Platforma 112, HND i inicijativa Kulturnjaci 2016, dok su u raspravi sudjelovali kolege iz drugih zemalja i hrvatski zastupnici Jozo Radoš, Biljana Borzan, Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić, pa i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Gordan Bosanac iz Platforme 112 podsjetio je kako se civilno društvo u zadnjoj fazi pregovora s Europskom unijom zalagalo za uvođenje nacionalnog mehanizma monitoringa dosegnutih standarda vladavine prava, što su tada odbili i vladajući i oporba, a sada je očito da bi nam takav mehanizam bio koristan.

Europski parlament
Croatia on the Road (FOTO: davor-skrlec.eu)

"Zaštita vrijednosti liberalne demokracije nije pitanje ljevice i desnice, već naš zajednički zadatak jer je to temelj našeg društva. Danas se moramo boriti i protiv vjerskog fanatizma - i islamskog, ali i kršćanskog - i u Hrvatskoj i u drugim zemljama, a što nikako ne dovodi u pitanje poštivanje vjerskih sloboda!'“, rekao je Bosanac.

Sanja Despot, novinarka Faktografa i članica izvršnog odbora HND-a govorila je o obračunu aktualne vlade s neprofitnim medijima, smjeni svih članova Vijeća za elektroničke medije te o okupaciji Hrvatske radio televizije koja medijski prikaz političkih zbivanja sve više kreira prema nauku Katoličke crkve.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Lunacek založila se za paneuropski mehanizam praćenja stanja demokracije.

Europski parlament
Tema je izazvala popriličan interes europarlamentaraca (FOTO: davor-skrlec.eu)

„Zajednički nam monitoring država članica treba jer nitko nije savršen. Mi se trebamo baviti našim zajedničkim vrijednostima unutar naše zajedničke europske obitelji. Zato se nadam da se ova rasprava neće shvatiti kao napad na Hrvatsku nego kao izraz naše zajedničke odgovornosti za zaštitu vrijednosti koje se tiču svih nas!“, rekla je te podsjetila na sankcije Austriji zbog ulaska Jörga Haidera u Vladu, što je tada stvorilo animozitet prema Europskoj uniji.

HND svoj tekst zaključuje porukom Davora Škrleca hrvatskim političarima koji bi trebali osigurati da Hrvatska bude zemlja razvijene demokracije kakvu svi želimo. Audio snimku okruglog stola možete poslušati u nastavku.

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: davor-skrlec.eu

 Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije