UOČI ODLUKE HND UPOZORAVA

„Zgroženi smo da ste odabrali Katju Kušec, dobro razmislite o tome“

ritn by: A.B. | 11.06.2019.
UOČI ODLUKE HND UPOZORAVA: „Zgroženi smo da ste odabrali Katju Kušec, dobro razmislite o tome“
Kako hrvatska vlada vidi medijsku scenu najbolje govori činjenica kako je predložila da se Katju Kušec, urednicu Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednice udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP), imenuje članicom Vijeća za elektroničke medije (VEM). Vladin prijedlog da se predsjednicu HNIP-a imenuje na mjesto koje donosi mjesečnu plaću od otprilike 15.000 kuna za petogodišnji mandat. Upućen je sa zatvorene sjednice, a prošlog tjedna podržao ga je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. O imenovanju će se raspravljati na sutrašnjoj saborskoj sjednici. "Zgroženim smo ovakvim izborom i Vlade i Odbora, koji otvara pitanje kriterija kojima su se donositelji odluka vodili kada su Hrvatskom saboru predlagali spomenutu kandidatkinju“, zaključuje u Hrvatskom novinarskom društvu, uz poziv saborskim zastupnicama da dobro razmisle prije nego što dignu ruke za imenovanje Katje Kušec.

Kako hrvatska vlada vidi medijsku scenu najbolje govori činjenica kako je predložila da se Katju Kušec, urednicu Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednice udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP), imenuje članicom Vijeća za elektroničke medije (VEM). Vladin prijedlog da se predsjednicu HNIP-a imenuje na mjesto koje donosi mjesečnu plaću od otprilike 15.000 kuna za petogodišnji mandat. Upućen je sa zatvorene sjednice, a prošlog tjedna podržao ga je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, i to sa sedam glasova ZA i jednim suzdržanim. O njenom imenovanju raspravljat će se na sutrašnjoj saborskoj sjednici i ne treba sumnjati da će se iz saborskih stolica povesti zanimljiva rasprava.

Koliko zapravo HNIP ima članova nije poznato, ali prije turbulencija u 2017. godini u toj udruzi koja se predstavlja kao cehovsko udruženje bilo ih je i tek nekoliko desetaka, među kojima i onih koji uopće nisu ni novinari, ni publicisti. I tako malobrojni prije dvije godine su se podijelili na dvije frakcije, a sukob između frakcija završio je tako što su neki članovi izbačeni. Među ostalim opozvani su i članovi tajništva HNIP-a, Marko Jurič, Jure Vujić i Marko Ljubić. Ovaj potonji je nakon razlaza javno optuživao Katju Kušec kako je "teškim zlouporabama, krivotvorenjem, manipulacijama i nezakonitostima uništila udruženje“, te je ustvrdio da je HNIP zapravo fantomska udruga koja ne održava skupštine i nema nikakav zakonski legalitet i legitimitet.

Na moguće imenovanje Katje Kušec reagiralo je danas i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), objašnjavajući kako bi takav izbor bio jasna poruka i novinarima i novinarstvu.

Agencija za elektroničke medije
HND smatra da je imenovanje Katje Kušec problematično iz više razloga (FOTO: Novilist.hr)

„HND ponajprije problematičnom smatra ulogu Katje Kušec u HNIP-u, udruzi koju je osnovala, među ostalim, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija, najoštriju mjeru istog tog vijeća za čiju je članicu Kušec sada predložena. Problematična je i činjenica da Katja Kušec, kao predsjednica HNIP-a, godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se suočavaju hrvatski novinari, od brojnih pritisaka, prijetnji i napada do sudskih progona novinara i medija, u čemu posebno prednjači HRT, javni medij na kojem je ista ta Katja Kušec istaknuta urednica. Umjesto toga, javni istupi te udruge isključivo su u službi vulgarnih napada, difamacija i progona njezinih neistomišljenika, najčešće profesionalnih novinara. U pravilu ih potpisuje Katja Kušec“, poručuju iz HND-a uoči saborske sjednice.

U HND-u podsjećaju kako je Vijeće za elektroničke medije javni regulator u području elektroničkih medija te kako javni poziv za članove Vijeća propisuje da osobe koje će u njega biti izabrane trebaju biti "javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja".

„Stoga smo zgroženim ovakvim izborom i Vlade RH i Odbora za medije Hrvatskog sabora, koji otvara pitanje kriterija kojima su se donositelji odluka vodili kada su Hrvatskom saboru predlagali spomenutu kandidatkinju“, zaključuje se u njihovom priopćenju, uz poziv saborskim zastupnicama i zastupnicima da dobro razmisle prije nego što dignu ruke za imenovanje Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

  07.08.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

 2. OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

  02.08.2020.

  Marko Tomaš

  OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

 3. DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

  31.07.2020.

  Predrag Finci

  DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije