OTPOR PROGONU

Umjesto poziva na molitvu s džamija se orila „Bella ciao“

ritn by: Adnan Terzić | 21.05.2020.
OTPOR PROGONU: Umjesto poziva na molitvu s džamija se orila „Bella ciao“
Turska verzija poznate talijanske pjesme „Bella ciao“ koja je diljem svijeta postala sinonim otpora, zaorila se s više turskih džamija, umjesto poziva na molitvu. „Bella ciao“ se čula s minareta u pokrajini Izmir, a pretpostavlja se da su „posao odradili“ hackeri koji su upali u sustav i umjesto automatskog uobičajenog ezana namjestili emitiranje pjesme koju su proslavili talijanski partizani. Ovaj nesvakidašnji čin otpora dolazi u trenutku kada je Turska u završnoj fazi pretvaranja u vjersku državu gdje se zatiru osnovna ljudska prava i kada su pobornici sekularizma i bilo kakvi oponenti turskom predsjedniku Erdoğanu progonjeni i zatvarani. Špekulira se kako se radi o političkoj akciji vezanoj uz bend Grup Yorum koji je godinama žrtva političke represije, zbog čega su njegovi članovi pokrenuli štrajk glađu od posljedica kojeg je umrlo njih dvoje.

Turska verzija poznate talijanske pjesme „Bella ciao“ koja je diljem svijeta postala sinonim otpora, zaorila se s više turskih džamija, umjesto poziva na molitvu. Kako piše internetski portal dnevnog lista Hurriyet, „Bella ciao“ se čula s minareta u pokrajini Izmir, u okruzima Izmir Konak, Karşyaka, Çiğli i Buca, a pretpostavlja se da su „posao odradili“ hackeri koji su upali u sustav i umjesto automatskog uobičajenog poziva na molitvu namjestili emitiranje pjesme koju su proslavili talijanski partizani u Drugom svjetskom ratu, a koja je postala univerzalnom himnom u znak otpora fašizmu.

UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA: Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana

PAZI, PAZIN: Kolindu smjestili pokraj Titove biste i otpjevali 'O, bella ciao'!

Pokrajinska vjerska uprava u İzmiru isprva je na društvenim mrežama negirala takve vijesti, ali nakon što je objavljeno nekoliko snimki, izbrisali su svoju objavu i priznali kako su „neidentificirane osobe sabotirale njihov ezan“. 

Ovaj nesvakidašnji čin otpora dolazi u trenutku kada je Turska u završnoj fazi pretvaranja u vjersku državu gdje se zatiru osnovna ljudska prava i kada su pobornici sekularizma i bilo kakvi oponenti turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu progonjeni i zatvarani. Špekulira se kako se u ovom slučaju radi o političkoj akciji vezanoj uz turski bend Grup Yorum čija verzija „Bella ciao“ je i puštana s minareta. Bend je godinama žrtva političke represije, zbog čega su njegovi članovi pokrenuli štrajk glađu od posljedica kojeg je u zadnja dva mjeseca umrlo dvoje članova benda, a policija je na sahrani posljednjeg preminulog odlučila pokazati snagu, te je gumenim mecima rastjerivala ljude koji su se okupili da na groblju odaju posljednju počast. Stoga se pretpostavlja da je ova akcija očajnički čin otpora prema progonu.

O kakvoj državi se radi možda najbolje ilustrira akt tužiteljstva koje je, osim protiv nepoznatih osoba koje su upale u sustav, pokrenulo istragu i protiv svih osoba koje su objavile video snimke na društvenim mrežama, ali i onih koji su na društvenim mrežama dijelili takav sadržaj s „iskazima podržavanja“ koji se, naravno, mogu proizvoljno tumačiti. Istraga je pokrenuta po službenoj dužnosti na osnovu kaznenog djela „javno degradiranje vjerskih vrijednosti“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije