MUZIČARI U NEOBIČNIM ULOGAMA

Damir Urban i Mile Kekin predstavili svoje slikovnice

ritn by: T.M. | 11.11.2022.
MUZIČARI U NEOBIČNIM ULOGAMA: Damir Urban i Mile Kekin predstavili svoje slikovnice
„Ludi škarpa“ pjesma je s Urbanovog posljednjeg albuma „Lipanj, srpanj, kolovoz“, na kojoj njegovo pjevanje prate dječji glasovi, pitajući se „a tko je on, taj ludi Škarpa”. Ideja za slikovnicu potekla je od Urbanovog sina Istoka Zole, koji je strastveni crtač. Sam Urban prepričao je kako se ideja rodila jednog jutra kada je na putu od kuće do dječjeg vrtića poveo zanimljiv razgovor sa sinom. Inače, autor ilustracija za „Ludog Škarpu“ je poznati domaći ilustrator, Tomislav Torjanac, koji je ilustrirao i slikovnicu jednog drugog poznatog muzičara, Mile Kekina, predstavljenu također na Interliberu. Kekinova slikovnica zove se „Mala“, a, kako kaže, ona potiče na razmišljanje i zauzimanje kritičkog stava prema stereotipima vezanima uz izgled i društveno prihvatljivo ponašanje, posebno djevojčica od kojih se traži da uvijek budu savršeno lijepe.

Mnoštvo zainteresiranih pohrlilo je ove srijede u paviljon broj šest Zagrebačkog velesajma gdje je muzičar Damir Urban u sklopu Interlibera održao promociju. No, Urban nije promovirao novi album, već je predstavio svoju slikovnicu „Ludi Škarpa“ koja je objavljena u nakladi Croatia Recordsa, a na zanimljiv način se bavi okolišnim temama za one najmanje.

„Ludi škarpa“, inače je pjesma s Urbanovog posljednjeg albuma „Lipanj, srpanj, kolovoz“, na kojoj njegovo pjevanje prate dječji glasovi, pitajući se „a tko je on, taj ludi Škarpa”. Ideja za slikovnicu potekla je od Urbanovog danas sedmogodišnjeg sina Istoka Zole, koji je strastveni crtač. Sam Urban prepričao je kako se ideja rodila jednog jutra kada je na putu od kuće do dječjeg vrtića poveo zanimljiv razgovor sa sinom. 

Damir Urban
Urban na predstavljanju "Ludog Škarpe" (FOTO: Croatia Records/Goran Berović)

„On je u to vrijeme bio zaluđen ribama, smislio je cijelu priču i ispričao mi je. Ja sam to kasnije malo popravio, ali esencija je potpuno njegova“, objašnjava Urban, dodajući kako Istoka Zolu više ribe ne zanimaju, ali je u međuvremenu napisao cijelu hrpu drugih priča. 

A ideja prati čistača Franu, koji se, u želji da izbori što bolji status u svijetu „debelog mora“, lažno predstavlja kao Ludi Škarpa, mistični lik kojeg nitko nikad nije vidio, a oko kojeg kruže razne priče. I tu, na 34 stranice raskošnog izdanja, kreće ova neobična pustolovina. 

Od ideje do realizacije „Ludog Škarpe“ prošlo je dvije godine, a slikovnica je po prvi put predstavljena početkom lipnja u botaničkom vrtu riječkog Prirodoslovnog muzeja. Na ovotjednoj zagrebačkoj promociji slikovnice Urban je na pozornicu pozivao djecu na čitanje, što će mališanima, koji već dobro znaju riječi pjesme, zasigurno dugo ostati u sjećanju. 

Urban napominje i da je na ovaj način klincima htio pokazati kako zbog ljudske nebrige morsko dno može izgledati. U njemu su boce, stari bicikli, plastične vrećice … Na taj način, kaže, želio je osvijestiti djecu o tome kako ljudi Jadranskom moru čine zlo

Damir Urban
„A tko je on, taj ludi Škarpa?” (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Inače, autor ilustracija za „Ludog Škarpu“ je poznati domaći ilustrator, Tomislav Torjanac, u dječjem svijetu najpoznatiji po sjajnim ilustracijama za „Grgu Čvarka“ i „Kako živi Antuntun“. Ovaj nagrađivani ilustrator u ovu je priču dospio sasvim slučajno. Naime, Urban je nakon što je dovršio priču o „ludom Škarpi“, svome sinu snimio audio zapis napisanog teksta. Taj je audio zapis poslao nekolicini prijatelja, a oni svojim prijateljima te je tako završio i kod Torjanca koji se oduševio i razigrano nacrtao svoju viziju „Ludog Škarpe“. 

Mile Kekin
I Kekinovu slikovnicu ilustrirao je Torjanec (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Zanimljivo, Torjanac je ilustrator i slikovnicu jednog drugog poznatog muzičara, Mile Kekina, koja je također predstavljena na Interliberu. Kekinova slikovnica zove se „Mala“ i objavljena je u nakladi Profila, a, kako kaže, ona potiče na razmišljanje i zauzimanje kritičkog stava prema stereotipima vezanima uz izgled i društveno prihvatljivo ponašanje, posebno djevojčica od kojih se traži da uvijek budu savršeno lijepe.

„Priča je ipak i šira od toga, jer govori o svima koji se teško ili nikako uklapaju u očekivanja, kako svojih roditelja, tako i društva“, reći će Kekin kojeg je za priču inspirirala vlastita kćerkica Miša, tako da je napisao pjesmu, koja bi se trebala naći na njegovom sljedećem albumu, a onda je od pjesme, uz nagovor i poticaj jednog prijatelja, nastala slikovnica „Mala“. 

Mile Kekin
Kekin na Interliberu (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Slikovnice su mu, dodaje, puno pomogle u roditeljstvo i u pronalaženju odgovora na razna pitanja koja muče djecu. Pjesmu "Mala" od jučer možete poslušati na Kekinov YouTube kanalu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Lana Slivar Dominić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije