LIDER POKRETA ZA NEUTRALNOST

Oficiri NATO-a Crnu Goru zovu rupom na mapi, koju treba ispuniti zbog budućih sukoba

ritn by: Ana Benačić | 07.05.2014.
LIDER POKRETA ZA NEUTRALNOST: Oficiri NATO-a Crnu Goru zovu 'rupom'  na mapi, koju treba ispuniti zbog budućih sukoba
Baš kao i u Hrvatskoj prije travnja 2009. godine, Crnoj Gori ovih dana obećavaju niz pogodnosti koje će dobiti ulaskom u NATO pakt. Naši južni susjedi zaprimit će pozivnicu u članstvo na jesen, što je isprovociralo osnivanje Pokreta za neutralnost Crne Gore početkom godine, s porukom da je "ne" NATO-u, ali i drugim vojnim asocijacijama - human, racionalan i promišljen izbor. Donosimo vam intervju s osnivačem ovog pokreta, Filipom Kovačevićem, koji smatra da ulaskom u NATO Crna Gora dobiva i neprijatelje koje do sada nije imala i za kojeg je lista obmana koje idu uz priču o benefitima članstva u ovom vojno-političkom savezu - podugačka.

On već dulje vrijeme upozorava da nije točno kako je neophodno ući u NATO da bi se potom ušlo u Evropsku uniju. Na primjeru Hrvatske, koja bilježi povijesni pad direktnih inozemnih investicija unatoč članstvu, očito je i da su priče o porastu iz NATO zemalja neutemeljene.

Štoviše, Kovačević upozorava i da je za Crnu Goru ispravno tek partnerstvo s Istokom i Zapadom, jer zaoštravanje odnosa s Rusijom o može dovesti do situacije da negativne posljedice za ekonomiju Crne Gore pretegnu nad obećavanim benefitima. Treća obmana, po njemu, tiče se opće sigurnosti građana, zbog čega Kovačević ponavlja da ulaskom u NATO Crna Gora dobiva i neprijatelje koje do sada nije imala

Čini mi se da je u Crnoj Gori kampanja za ulazak u pakt ipak nešto skromnija nego ona što se zbivala pa se više govori o onim neizravnim dobrobitima članstva: "Nećemo vidjeti rezultate preko noći..."; "Sigurnost je ono što će nam dugoročno donijeti korist..." Povezujete li vi to s činjenicom da u zemljama koje su primljene u NATO takvih benefita baš i nema? Naime, ništa od obećanog u Hrvatskoj nije ispunjeno - strane investicije su nam na povijesnom dnu, hrvatske tvrtke se i nisu naročito okoristile izvozom proizvoda, dok članarina i mirovne operacije koštaju... 

- Crnogorski kontekst je specifičan po tome što se dominantna partija na vlasti nije promijenila više od dvadeset godina, a u toku tog perioda je "privatizovala" skoro sve državne institucije zapošljavajući sebi odane kadrove, tako da je apsolutno nemoguće od državnih institucija dobiti bilo kakve objektivne podatke o bilo čemu, pa ni o benefitima ulaska u NATO. Kampanja se vodi po scenarijima koji su napisani u NATO sjedištu u Briselu, a sprovode je oni koji o NATO-u znaju iz pamfleta od po dvije tri stranice. Mislim da vaš komentar pronalazi sofisticiranost u kampanji koja u stvarnosti ne postoji. to jest, na većini skupova je ista priča kao što je bila i u Hrvatskoj, Sloveniji, sada i u Makedoniji, Gruziji, pa čak i Azerbejdžanu. To pokazuje da se ovdje zapravo radi o jednoj jednostranoj ideološkoj slici svijeta koja ima malo dodirnih tačaka sa onim što se objektivno zbiva. Sve one elemente koji joj ne odgovaraju, ona na razne načine blokira, marginalizuje, kleveće i tako dalje. Sa tim se naša organizacija MNMNE svakodnevno suočava u Crnoj Gori. Čak i pojedini mediji koji su inače kritički nastrojeni prema režimu, ovdje mislim na novine, televiziju i portal Vijesti, prema ideji vojne neutralnosti se ponašaju na isti, diskriminatorski način baš kao i provjereno zloglasna TV Bastilja tj. Radio televizija Crne Gore i "državni" list Pobjeda.

Na koji način mislite da će Crna Gora služiti američkim imperijalističkim interesima u sklopu članstva u NATO-u, mimo sudjelovanja u vojnim akcijama?

- Značaj Crne Gore za NATO je čisto geopolitički. NATO-u je potrebna crnogorska obala kako bi od Jadranskog mora napravio takozvano "zatvoreno" more. Visoki oficiri NATO-a koji su u izjavama obično otvoreniji nego političari jasno su u nekoliko navrata naznačili da je Crna Gora "rupa" (to je citat) na njihovim mapama koju oni moraju da popune kako bi se bolje pripremili za naredne globalne bezbjednosne sukobe. To je primarna motivacija koja stoji iza NATO pritiska na Crnu Goru. Značaj crnogorskog učešća u vojnim misijama, s obzirom na veličinu crnogorske vojske u kojoj, što je svjetski kuriozitet, ima više duplo više starješina nego vojnika (1.015 starješina prema 546 vojnika), je ništavan.


"Sedmostruki premijer Crne Gore Milo Đukanović odavno funkcioniše u međunarodnim kontaktima po principu 'zatvorite oči na korupciju i organizovani kriminal moje vlasti i ja ću uraditi sve što tražite'"(FOTO: MNMNE.org)

Može li trideset crnogorskih vojnika išta promijeniti u Avganistanu ili bilo kojem drugom svjetskom militarizovanom gubilištu? Naravno da ne, osim što su time oštećeni crnogorski građani, kako oni što su, umjesto novca potrošenog na vojne misije, mogli imati izgrađene vrtiće, škole i bolnice, tako i oni koji su upućeni na front, gdje doživljavaju psihičke i fizičke traume. A onda se takvi, traumatizovani, vraćaju u društvo koje nema mogućnosti da o njima brine na savjestan i human način. U isto vrijeme, gradeći bliskost sa imperijalističkim NATO interesima, crnogorska režimska elita kupuje opstanak na vlasti. Sedmostruki premijer Crne Gore Milo Đukanović odavno funkcioniše u međunarodnim kontaktima po principu "zatvorite oči na korupciju i organizovani kriminal moje vlasti i ja ću uraditi sve što tražite".

Smatrate li da bi Crna Gora mogla zbog svog specifičnog odnosa prema Rusiji biti na gubitku zbog odricanja od neutralnosti koja dopušta balansiranje između Istoka i Zapada u vlastitu korist?

- Ja se zalažem za aktivnu vojnu neutralnost koja bi Crnoj Gori obezbjedila mjesto partnera i Zapada i Istoka. Mislim da nema potrebe da Crna Gora bira između jednog ili drugog. Ovih dana smo, na primjeru Ukrajine, svjedoci što takav spolja nametnuti izbor može da uradi od države. Crna Gora treba da gaji dobre odnose sa svima. Prihvatanje NATO zaoštravanja prema Rusiji može biti pogubnije za ekonomiju Crne Gore nego svi benefiti koje ova militaristička priča može da donese. Takođe podjela između Istoka i Zapada može da podijeli i samu Crnu Goru, pa bih upozorio sve aktere, a posebno one iz ambasada NATO zemalja, od kojih se posebno ističe ambasador Njemačke, da i to uzimaju u obzir kada na ovaj ili onaj način pokušavaju da spinuju crnogorsko javno mnijenje oko benefita ulaska u NATO. Što je kampanja za NATO jednostranija i agresivnija, to će i reakcija druge strane biti sličnija. Zbog toga i mislim da je neutralnost odličan, srednji put koji može da bude prihvatljiv za veliku većinu stanovnika Crne Gore. To je kompromisno rješenje gdje svako dobija po nešto. U svakom slučaju, održavanje referenduma o ulasku ili o neutralnosti je sine qua non pravednog i demokratskog razrješenja. Nije stoga čudno što postojeća nedemokratska vlast insistira na odlučivanju u Skupštini.  

Koji su, po vama, razlozi što crnogorske vlasti insistiraju na ulasku u NATO, iako je javno mnijenje protiv (42 posto građana podržava?), a ne obećavaju se niti direktni pozitivni učinci za gospodarstvo koje je u krizi uvijek u primarnom fokusu?

- Već sam naveo da je u Crnoj Gori spoljna politika stavljena u funkciju održavanja na vlasti jedne korumpirane i kriminogene kamarile. Sve što narede moćnici sa Zapada koji ga tretiraju kao ucijenjenu marionetu, premijer Đukanović bespogovorno sprovodi. On je, podsjetiću, iskoristio nezavisnost Crne Gore da dobije imunitet od sudskog procesa oko šverca cigareta u Italiji u kojem je on bio jedan od ključnih protagonista. Dokumenta sa sudskog procesa jasno pokazuju da se Đukanović pozvao na imunitet kao premijer države, inače bi sada čamio u zatvoru, kao njegov dobar prijatelj, sa kojim je dijelio pasiju za skupocjene satove, bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader. Što se tiče istraživanja javnog mnijenja, mislim da ove brojke treba uzeti cum grano salis i postupati sa njima vrlo oprezno u javnoj komunikaciji. Inače, agencija koja ih je objavila nije se baš proslavila sa prognozama rezultata izbora u Srbiji.

Krajem ožujka sreli ste se s ambasadorom Iliasom Fotopoulosom te razgovarali o iskustvima Grčke u okviru Evropske Unije i NATO-a. Je li vam se on na bilo koji način požalio na obveze koje ta krizom zahvaćena država mora ispuniti prema NATO-u?

- U ovom trenutku Grčka predsjedava Evropskom unijom i zbog toga sam, zajedno sa predsjednikom Skupštine MNMNE Ognjenom Jovovićem, ambasadoru Grčke predstavio rad naše nevladine organizacije koja je protiv ulaska u NATO, ali podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, naravno, demokratizovanu i reformisanu sa progresivnijom Evropskom komisijom i mnogo jačim Parlamentom. U toku razgovora sam izrazio svoju podršku za kandidaturu grčkog političara Aleksisa Ciprasa za predsjednika Evropske komisije kao kandidata partije Ujedinjene Evropske ljevice.

"Upravo radimo na formiranju veza sa različitim akterima iz  svijeta NVO i politike. Bliski smo evropskim ljevičarskim organizacijama i fondacijama, a očekujemo i saradnju sa državama EU koje su vojno neutralne" (FOTO: MNMNE)

Inače, ova politička grupacija u svom političkom programa ima kao cilj rasformiranje NATO i ja ih vidim kao bliske saveznike na evropskom nivou. Inače, buduća uloga Crne Gore u Evropskoj uniji treba da bude koncipirana kao mjesto povjerenja i za Istok i za Zapad i zbog toga ona ne treba da se svrstava. Mišljenja sam da bi i sama Evropska unija mogla bolje da se profiliše kao autonomni geopolitički akter kada NATO ne bi postojao.

U svojim ste izjavama medijima često isticali da jednostrana propaganda crnogorskih vlasti ujedno i košta građane vaše zemlje, odnosno da je financirana javnim novcem. Postoje li procjene o kojim se iznosima radi?

- Radi se o milionima eura. Samo na NATO lobiste u Vašingtonu, od kojih su mnogi povezani sa američkim vojno-industrijskim kompleksom i sa radnim stažom za diktatore od Afrike do Centralne Azije, potrošeno je više od tri miliona eura. Za misiju u Avganistanu je do sada potrošeno više od 13 miliona eura. Za "reformu" vojske u skladu sa takozvanim NATO standardima možda više od sto miliona eura. Dakle, to su krupne sume za crnogorski budžet. A koliko je tek novca izašlo iz paralelnih, crnih budžeta i službi? Mislim da će se približna brojka znati tek poslije demokratske smjene vlasti.

Kako se financira vaša organizacija i prozivaju li vas da igrate za nečije partikularne interese budući da u svojim predstavljanjima ističete isključivo da težite promociji mirnog rješavanja sporova u međunarodnoj politici?

- Iako smo kao aktivisti i intelektualci dugo aktivni na crnogorskoj javnoj sceni, povezali smo se u nevladinu organizaciju tek početkom februara. To znači da upravo radimo na formiranju veza sa različitim akterima iz svijeta NVO i politike. Bliski smo evropskim ljevičarskim organizacijama i fondacijama, a očekujemo i saradnju sa državama EU koje su vojno neutralne. Mislim da bi vojno neutralne države u EU trebalo da pomognu ovu našu priču jer je naše opredjeljenje za neutralnost motivisano iz istih razloga kao i njihovo - ne želimo da učestvujemo u ratovima i agresivnim vojnim operacijama. Nedavno nas je snažno podržao i pohvalio za "vizionarski pristup" i veteran američke politike, bivši dugogodišnji kongresmen Denis Kucinich. Dakle, očekujemo saradnju i konkretne projekte i sa američkim mirovnim nevladinim aktivistima, političarima i intelektualcima. To nam je posebno značajno jer naši protivnici manipulišu našom kritikom NATO da nas optuže za anti-amerikanizam što je, naravno, neistina.   

Jeste li ostvarili komunikaciju s pojedincima ili organizacijama u Hrvatskoj?

- Nismo još uvijek, ali priželjkujemo tu saradnju. Nadam se da će nas svi oni koji pročitaju ovaj članak, bilo da su iz Hrvatske ili neke druge države ex-Yu regiona, a vide mogućnosti za saradnju na zajedničkim ciljevima, što prije kontaktirati na zvanični email organizacije - neutralnost@mnmne.org

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: MNMNE.org

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije