KAD ORUŽJE UTIHNE

Dirljiva demonstracija božićnog duha

ritn by: Ante Radić | 27.12.2013.
KAD ORUŽJE UTIHNE: Dirljiva demonstracija božićnog duha
Na početku velikog krvoprolića, kasnije nazvanog Prvi svjetski rat, povijest pamti neobičan događaj koji zorno pokazuje kakav je ljudski rod. Za Božić 1914. godine vojnici na Zapadnoj fronti odlučili su obustaviti paljbu. Duboko ukopani u rovove, jedni naspram drugih, njemački i britanski vojnici počeli su pjevati božićne pjesme, da bi ujutro izašli iz rovova i na „ničijoj zemlji“ razmijenili cigarete. Ovaj će događaj ostati upamćen kao „Božićno primirje“, a koliko god on može poslužiti za uzdizanje ljudskoga roda, toliko ga valja upamtiti i kao spomenik ljudskoj gluposti, jer isti su se junaci nakon ćaskanja vratili u rovove i ponovo zapucali jedni na druge, s tom razlikom da su sada i poznavali lica onih na koje su pucali.

Do „Božićnog primirja“ došlo je sasvim spontano, i to niti punih pet mjeseci od službenog početka krvoprolića koje će četiri godine kasnije izbaciti okrutnu statistiku prema kojoj je Prvi svjetski rat odnio preko 16 milijuna života. U doba kada su njemački i britanski vojnici obustavili paljbu i izašli iz rovova, još uvijek se vjerovalo kako će rat trajati kratko, a vrijedi zamijetiti kako se isti scenarij primirja dogodio na više različitih lokacija.

Legenda kaže kako je sve počelo kada se iz njemačkih rovova začula pjesma. Njemački vojnici pjevali su „Tihu noć“, a poznatu melodiju ubrzo su prepoznali Škoti u britanskim rovovima i počeli pjevati istu pjesmu na engleskom jeziku. Ubrzo se iz rova u rov dovikivalo „Sretan Božić“, a ujutro su, na nezadovoljstvo zapovjednika, počeli i prvi izlasci na „ničiju zemlju“. Neki od njih nisu dočekali sljedeći Božić.

Božićno primirje
(FOTO: warhistoryonline.com)

Legenda kaže i kako su se primirja događala zbog nostalgije vojnika za obiteljima i toplinom dalekoga doma, kako su održane i zajedničke mise na otvorenom, pa čak i da je na „ničijoj zemlji“ odigrana nogometna utakmica, a dokumentarac koji vam donosimo dat će vam uvid u cijeli fenomen dana kada je oružje utihnulo.

  

 

 Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije