HORORI ISTOKA EUROPE

Strava, užas i slavenska jeza

ritn by: Lupiga.Com | 18.11.2015.
HORORI ISTOKA EUROPE: Strava, užas i slavenska jeza
Iako horor nikad nije bio dominantan žanr na istoku Europe (za razliku od vesterna, krimića pa čak i SF-a), prije svega je u svom izričaju želio prokopati po vlastitim povijesnim, ali i suvremenim traumama. Horori istoka Europe popratni je program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala čime smo dobili priliku da ponovno bacimo pogled s druge strane kako bi se uvjerili jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu. Izdvajamo film 'Leptirica', kultni TV-film iz 1973., prvi horor snimljen u bivšoj Jugoslaviji.

Iako horor nikad nije bio dominantan žanr na istoku Europe (za razliku od vesterna, krimića pa čak i SF-a), prije svega je u svom žanrovskom izričaju želio prokopati po vlastitim povijesnim, ali i suvremenim traumama. Horori istoka Europe popratni je program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala čime smo dobili priliku da ponovno bacimo pogled s druge strane kako bi se uvjerili jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu. Izdvajamo film 'Leptirica', kultni TV-film iz 1973., prvi horor snimljen u bivšoj Jugoslaviji. Nastao prema motivima pripovijetke 'Devedeset godina poslije', Milovana Glišića, priča je o Sava Savanoviću, legendarnom srpskom vampiru za kojeg se vjeruje da je, kao i u filmu, živio u mlinu u Zarožju. Redatelj je Đorđe Kadijević, srpski redatelj rođen u Šibeniku 1933. godine. Njegov prvi film Praznik (1967.) mnogi smatraju jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena. Zahvaljujući kultnom TV-filmu 'Leptirica', najpoznatiji je kao jedan od prvih autora horora u Srbiji.

Priliku za gledanjem 'Leptirice' na velikom platnu zagrebačka publika ima danas, u srijedu, 18. studenog, u 23 sata u Zagrebačkom plesnom centru. U isto vrijeme, na istom mjestu, u četvrtak, 19. studenog na rasporedu je rumunjski horor 'Vlad Tepeš'. U petak je na rasporedu vampirska horor-komedija, Dejana Šorka, 'Krvopijci' iz 1989., smještena u maglovite ulice Gornjega grada. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zff.hr

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

  26.01.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

 2. BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

  31.12.2020.

  Lana Bobić

  BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

  26.12.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije