HORORI ISTOKA EUROPE

Strava, užas i slavenska jeza

ritn by: Lupiga.Com | 18.11.2015.
HORORI ISTOKA EUROPE: Strava, užas i slavenska jeza
Iako horor nikad nije bio dominantan žanr na istoku Europe (za razliku od vesterna, krimića pa čak i SF-a), prije svega je u svom izričaju želio prokopati po vlastitim povijesnim, ali i suvremenim traumama. Horori istoka Europe popratni je program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala čime smo dobili priliku da ponovno bacimo pogled s druge strane kako bi se uvjerili jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu. Izdvajamo film 'Leptirica', kultni TV-film iz 1973., prvi horor snimljen u bivšoj Jugoslaviji.

Iako horor nikad nije bio dominantan žanr na istoku Europe (za razliku od vesterna, krimića pa čak i SF-a), prije svega je u svom žanrovskom izričaju želio prokopati po vlastitim povijesnim, ali i suvremenim traumama. Horori istoka Europe popratni je program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala čime smo dobili priliku da ponovno bacimo pogled s druge strane kako bi se uvjerili jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu. Izdvajamo film 'Leptirica', kultni TV-film iz 1973., prvi horor snimljen u bivšoj Jugoslaviji. Nastao prema motivima pripovijetke 'Devedeset godina poslije', Milovana Glišića, priča je o Sava Savanoviću, legendarnom srpskom vampiru za kojeg se vjeruje da je, kao i u filmu, živio u mlinu u Zarožju. Redatelj je Đorđe Kadijević, srpski redatelj rođen u Šibeniku 1933. godine. Njegov prvi film Praznik (1967.) mnogi smatraju jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena. Zahvaljujući kultnom TV-filmu 'Leptirica', najpoznatiji je kao jedan od prvih autora horora u Srbiji.

Priliku za gledanjem 'Leptirice' na velikom platnu zagrebačka publika ima danas, u srijedu, 18. studenog, u 23 sata u Zagrebačkom plesnom centru. U isto vrijeme, na istom mjestu, u četvrtak, 19. studenog na rasporedu je rumunjski horor 'Vlad Tepeš'. U petak je na rasporedu vampirska horor-komedija, Dejana Šorka, 'Krvopijci' iz 1989., smještena u maglovite ulice Gornjega grada. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zff.hr

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije