FILM KOJI NEĆEMO GLEDATI

Vučić lično da prekreči Mladićev mural u Beogradu

ritn by: Miroslav Samardžić | 12.01.2022.
FILM KOJI NEĆEMO GLEDATI: Vučić lično da prekreči Mladićev mural u Beogradu
Aleksandar Vučić misli da svoju političku poziciju može očuvati šibicarskim trikovima: prvo podstakne sukobe, a onda ih trijumfalno rešava. Svaki ozbiljan političar mora znati da postoje crvene linije koje se nikako ne smeju preći. Na Balkanu su međuetnički odnosi najosetljivija tema. Svaki pokušaj da se podpirivanjem sukoba postigne neka mala politička korist završiće se katastrofom. Vučićeva današnja poseta neće rešiti napetosti u Priboju. Izgleda da mu to nije ni cilj, budući da će mu u pratnji biti Vulin, koji prednjači po zapaljivim izjavama koje podstiču tenzije u regionu. Ipak, postoji jednostavan način na koji Vučić može odlučujuće doprineti smirivanju napetosti između Srba i Bošnjaka. Dovoljno bi bilo da pre nego što ode u Priboj lično prekreči mural sa likom Ratka Mladića koji sa nalazi u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Na instagram profilu „buducnostsrbijeav“, Aleksandar Vučić je najavio da će u sredu posetiti Priboj, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem. U objavi je navedeno da će oni to učiniti kao bi “spustili narasle međunacionalne tenzije, preduzeli neophodne i konkretne mere u vezi sa tim i obezbedili punu sigurnost za sve građane naše Srbije".

Zanimljivo je da Vučić smatra kako je smirivanje međuetničkih i međuverskih netrpeljivosti jednostavan politički poduhvat i da se napetosti lako mogu rešiti jednom posetom državnih funkcionera. Izgleda da je i sam Vučić poverovao u tvrdnje režimskih medija da je svemoguć. To nije čudno, autoritarni vladari često i sami postaju žrtve vlastite propagande. 

Etničke tenzije na Balkanu su najkomplikovanije i najopasnije društvene pojave. Lako nastaju, a najčešće su decenije potrebne da bi se one umirile. Iskustvo ratova devedesetih o tome svedoči. Zbog toga je zadatak svake odgovorne vlasti da ne podgreva nacionalnu i versku mržnju i da je sistematskim merama suzbija. U Srbiji, kao i u drugim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, to, uglavnom, nije slučaj. Šovinizam predstavlja neiscrpan resurs koji parazitske političke i intelektualne elite koriste da stiču moć i uticaj u svojim društvima

U nastojanju da se dodvori svima, da pridobije glasove i nacionalista i evropejaca, Vučić se pokroviteljski odnosi prema desničarskim aktivistima koji oslikavaju murale sa likom Ratka Mladića. Bošnjacima u Srbiji to je jasna poruka. Lik srpskog generala osuđenog za genocid za njih je jednako zastrašujući kao ustaški simboli za Srbe u Hrvatskoj. Faktička zaštita koju vlast u Srbiji pruža onima koji veličaju Ratka Mladića osokolila je i one policajce u Priboju koji su pevali “Oj Pazaru novi Vukovaru/ oj Sjenice nova Srebrenice”, kao i druge počinioce skorašnjih incidenata.

Aleksandar Vučić
Svemogući AV (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Takvo postupanje Vučića je katastrofalno ne samo za pripadnike manjina nego i za državu. Eventualno izbijanje sukoba u Sandžaku i njegovo prelivanje na opštine u kojima Albanci čine većinu ozbiljno bi ugrozilo stabilnost Srbije. Međunacionalni sukobi mogli bi dovesti do krize koju naša država ne bi bila u stanju da reši. Tada lako može doći do njene internacionalizacije, zbog koje će Srbija ponovo ostati kratkih rukava. Konflikti bi se verovatno prelili i na Crnu Goru. 

Na žalost, Vučiću to nije jasno. On misli da svoju političku poziciju može očuvati šibicarskim trikovima: prvo podstakne sukobe, a onda ih trijumfalno rešava. Svaki ozbiljan političar mora znati da postoje crvene linije koje se nikako ne smeju preći. Na Balkanu su međuetnički odnosi najosetljivija tema. Svaki pokušaj da se podpirivanjem sukoba postigne neka mala politička korist završiće se katastrofom. 

Vučićeva današnja poseta neće rešiti napetosti u Priboju. Izgleda da mu to nije ni cilj, budući da će mu u pratnji biti Vulin, koji prednjači po zapaljivim izjavama koje podstiču tenzije u regionu.

Ipak, postoji jednostavan način na koji Vučić može odlučujuće doprineti smirivanju napetosti između Srba i Bošnjaka. Dovoljno bi bilo da pre nego što ode u Priboj lično prekreči mural sa likom Ratka Mladića koji sa nalazi u Njegoševoj ulici u Beogradu i da taj čin prenose direktno sve televizije sa nacionalnom frekvencijom. To bi bila ne samo ”jaka poruka” već i jedino moguće odgovorno političko ponašanje predsednika Republike Srbije. Požar u Sandžaku, kako ovaj deo Srbije nazivaju Bošnjaci, ili u Raškoj oblasti, kako ga zovu Srbi, gasi se u Beogradu. Tamo je potpaljen.

Ali, naravno, taj film nećemo gledati. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/EPA/AndrejCukic

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije