INICIJATIVA MLADIH

„Poslali smo 308 prijava nadležnima da uklone grafite i murale posvećene Ratku Mladiću“

ritn by: T.M. | 13.03.2023.
INICIJATIVA MLADIH: „Poslali smo 308 prijava nadležnima da uklone grafite i murale posvećene Ratku Mladiću“
„Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), nakon što su podnijeli čak 308 prijava komunalnim službama u deset gradova i općina u Srbiji sa zahtjevom da se obrišu konkretni murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića. Zapovjednika 9. korpusa JNA za vrijeme rata u Hrvatskoj, a kasnije šefa Vrhovnog štaba Vojske RS, Haški sud osudio je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Njegov lik i djelo u Srbiji se učestalo slave, posebno na nogometnim utakmicama, pa su tako navijači Crvene zvezde proteklog vikenda velikim transparentom Mladiću čestitali rođendan s porukom – „Svaki Srbin vama kapu diže, i po vašem uzoru djecu podiže“.

„Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), nakon što su podnijeli čak 308 prijava komunalnim službama u deset gradova i općina u Srbiji sa zahtjevom da se obrišu konkretni murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića.

Ratka Mladića, zapovjednika 9. korpusa JNA za vrijeme rata u Hrvatskoj, a kasnije šefa Vrhovnog štaba Vojske Republike Srpske, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Njegov lik i djelo u Srbiji se učestalo slave, posebno na nogometnim utakmicama, pa su tako navijači Crvene zvezde proteklog vikenda velikim transparentom Mladiću čestitali rođendan s porukom – „Svaki Srbin vama kapu diže, i po vašem uzoru djecu podiže“. Mladićev lik vrlo je čest motiv i na gradskim fasadama, tako da 308 konkretnih murala i grafita koje je prijavio YIHR Srbija zasigurno nije ni izbliza konačan broj takvih „intervencija“ u javni prostor.

POPRAVLJEN MURAL RATKU MLADIĆU: Ratnom zločincu stavljena „krv“ na ruke

PRŽENJE MOZGA: Ratko Mladić - pop ikona tinejdžera u Srbiji

UZ PRESUDU RATNOM ZLOČINCU: Jeziva kartografija smrti

„Komunalne službe lokalnih samouprava u Srbiji ne smeju biti inertne i selektivne u čišćenju javnih prostora već moraju ukloniti svaki vid neprimernih sadržaja na osnovu prijava građana. Ukupno 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću, nastalo je na osnovu informacija više od 120 građana širom Srbije koje smo dobili tokom kampanje mapiranja murala od septembra do decembra 2022. godine pod nazivom 'Da istina više ne kasni'“, objašnjavaju u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Građani su, očekivano, najveći broj grafita i murala detektirali u Beogradu. Od njih 308 u tom gradu ih je više od 250. No, neki Beograđani ne prihvaćaju takvo stanje stvari već na razne načine interveniraju, poput ovoga koji smo nedavno zabilježili upravo u Beogradu. Na grafitu sa šablonom Mladiću je na kapu dodano slovo U s križem, a preko lica mu je isrctan kukasti križ čime je jasno dano da znanja što misle o ostavštini generala. 

Ratko Mladić
"Dorađeni" Ratko Mladić (FOTO: Lupiga.Com)

Među najpoznatijim beogradskim muralima Ratka Mladića onaj je u središtu Beograda, na križanju Njegoševe i Nenadovićeve ulice. Na njega je više puta bačena boja, zbog čega su ljubitelji ratnog zločinca na tom mjestu organizirali danonoćne straže. Stoga Inicijativa posebno poziva komunalne službe Grada Beograda i gradske općine Vračar da akcije čišćenja fasada počnu upravo na križanju Njegoševe i Nenadovićeve ulice. Uz Mladićev mural, poručuju, na istom mjestu bi trebalo ukloniti i mural četničkom zapovjedniku, Draži Mihailoviću, jer njihovo postojanje odnosno uklanjanje predstavlja „semafor koji pokazuje da li se u Srbiji poštuje zakon ili zločin“.

Podsjećaju i na novosadski slučaj s početka mjeseca, gdje su, uslijed ponovne aktualizacije sage o priznavanju Kosova, tijekom noći na više lokacija osvanuli grafiti „Kosovo je Srbija“ i „Ne kapitulaciji“. Dan kasnije gradske vlasti Novog Sada su naložile uklanjanje grafita “Kosovo je Srbija” sa svih lokacija u gradu. 

Ratko Mladić
Romantizacija rata i ratnih zločinaca posljedica je činjenice da državni vrh već desetljećima ratne zločince slavi kao heroje (FOTO: Lupiga.Com)

„Postupanje komunalnih službi u vidu uklanjanja grafita po osnovu odluka o komunalnom redu, ne sme biti incident već pravilo“, ističu iz Inicijative prisjećajući se i kako je prošlog mjeseca predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, na sjednici Narodne Skupštine Srbije, bivšeg generala Vojske Jugoslavije, Vladimira Lazarevića, čovjeka u Haagu osuđenog za zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu, nazvao „velikim srpskim herojem“

„Kao posljedica slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države, niču na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i ratne zločince. Tako je 7. marta u Ćurpiji oslikan mural Nebojši Pavkoviću, koji je takođe osuđen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu“, zaključuju se u priopćenju ove inicijative. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Danas.rs

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije