STAVLJANJE ŠAPE NA GRAD

„Oluja“ nad Novim Sadom

ritn by: Dejan Kožul | 02.08.2022.
STAVLJANJE ŠAPE NA GRAD: „Oluja“ nad Novim Sadom
Odluka Vučića da u Novom Sadu "proslavi" godišnjicu Oluje direktno je vezana za protest „Buna protiv mafije“. To je jasna poruka, stavljanje šape na Novi Sad, logičan nastavak "jogurt revolucije" u kom će oni koji se protive njegovoj politici prvo biti prozvani izdajnicima jer im smeta sve što je srpsko, uključujući i srpsku zastavu. Zašto Novi Sad? Novi Sad, dakle, da bi se skrenula pažnja sa činjenice da su pripadnici privatnog obezbeđenja tukli i privodili demonstrante. Novi Sad, dakle, da bi se skrenula pažnja sa činjenice da je GUP usvojen, a da se nisu ni saslušali predstavnici građana niti se čule njihove primedbe. Novi Sad, dakle, jer kulturna je to prestonica Evrope trenutno, pa da ne pomisle oni koji su učestvovali i podržavali projekat „Novi Sad 2022“ da će se nešto u Novom Sadu promeniti i da će postati otvoreniji, demokratičniji.

Nakon mosta na Rači, Busije, najvećeg izbegličkog naselja u Srbiji koje je nastalo tek nakon Oluje, Aleksandar Vučić doneo je odluku da se ovogodišnja manifestacija obeležavanja godišnjice „Oluje“ održi u Novom Sadu, uz sledeće objašnjenje: „Obično smo do sada obeležavali u malim mestima, ali mesto koje je procentualno primilo najveći broj Krajišnika je Novi Sad, tako da će sada tamo biti obeležena godišnjica, to veliko srpsko stradanje i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu.“ 

Činjenica je da je od 600.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu došlo oko 250.000 njih, kao i da je najveći deo završio, ne toliko u Novom Sadu, koliko u mestima oko Novog Sada koja su prethodno već imala iskustva sa doseljenicima tokom tzv. osme ofanzive, gde su najčešće naseljavani ljudi iz Dalmacije, Like, Banije, Crne Gore, bosanske Krajine ... Negde su nastajala i potpuno nova naselja, poput spomenutih Busija, gde trenutno živi oko 6.000 ljudi, uglavnom izbeglih tokom Oluje. Ali Busije su završena priča, priča od prošle godine. Baš kao i most preko Sremske Rače, godinu ranije. Tu su igrokazi već odigrani

POTRESNA SVJEDOČANSTVA SRPSKIH POVRATNIKA: Kako je i gdje Hrvatska vojska ubijala srpske civile nakon Oluje

INTERVJU-ANJA ŠIMPRAGA, „DJEVOJČICA IZ KOLONE“: „Potreban je iskorak da izgradimo tolerantnije društvo“

Sad je trebalo naći novu metu, a ona se nekako nametnula jer je odluka saopštena samo dan nakon što su u Novom Sadu održani protesti “Buna protiv mafije” zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka, tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP), pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada. Tokom samog protesta omanja grupa nezadovoljnih i besnih građana i građanki gađala je bojama prostorije Srpske napredne stranke (SNS), a polupano je i staklo na ulazu u prostorije i skinute su zastave Srbije. 

„Postoji jedna ta agresivna skupina, građanski orijentisanih, ne bih želeo da kažem antisrpski orijentisanih, koji su najsnažniji u želji da se hitno uvedu sankcije Rusiji, da se osudi Republika Srpska, da se Srbija povuče sa Kosova i oni su organizovali te demonstracije večeras. Vidim da im je smetala srpska zastava“, prokomentarisao je to Vučić pokušavši da poentira da protesti nisu bili protiv GUP-a već protiv Srbije, kao i protiv Srba koristeći već odavno uhodanu praksu o izdajnicima, a Novi Sad i Vojvodina su uvek dobra meta za takvo što. 

Odluka Vučića da u Novom Sadu "proslavi" godišnjicu Oluje direktno je vezana za protest „Buna protiv mafije“. To je jasna poruka, stavljanje šape na Novi Sad, logičan nastavak "jogurt revolucije" u kom će oni koji se protive njegovoj politici prvo biti prozvani izdajnicima jer im smeta sve što je srpsko, uključujući i srpsku zastavu. 

Ruku na srce, gađanje prostorija stranke, kao i razbijanje prozora i otimanje zastava išlo mu je samo na ruku, ali nema on problem sa tim. To je očigledno i kad kaže da će odgovarati oni koji su ta nedela počinili, treba mu verovati jer policiji je to zicer. Sve snimljeno i postavljano po mrežama. I kamo sreće da sve ostaje na toj relaciji između počinilaca „nedela“ i policije. Upravo zbog toga što nije sve na toj relaciji, već što između postoji tampon zona, kao prva linija odbrane vladajuće „elite“ u vidu privatnog obezbeđenja, u vidu onih koji legitimacije policije ne nose ili ih nemaju, ali uzimaju sebi za pravo da se ponašaju nasilno, i došlo je, prvo do sukoba, a onda i protesta „Buna protiv mafije“, zatim i do „farbanja“ prostorija SNS-a, lupanja istih i skidanja zastava. 

Zašto Novi Sad?

Novi Sad, dakle, da bi se skrenula pažnja sa činjenice da su pripadnici privatnog obezbeđenja tukli i privodili demonstrante. Novi Sad, dakle, da bi se skrenula pažnja sa činjenice da je GUP usvojen, a da se nisu ni saslušali predstavnici građana niti se čule njihove primedbe. Novi Sad, dakle, jer kulturna je to prestonica Evrope trenutno, pa da ne pomisle oni koji su učestvovali i podržavali projekat „Novi Sad 2022“ (koji nije ništa drugo nego još jedna igračka vladajuće stranke) da će se nešto u Novom Sadu promeniti i da će postati otvoreniji, demokratičniji. 

Aleksandar Vučić
Vučić vešto koristi žrtve Oluje za vlastite interese (FOTO: HINA/Denis Cerić)

U isto vreme dok se Novi Sad diči svojim kulturnim manifestacijama, u kojima na različite načine učestvuju i oni sa „antifa“ pedigreom pristavši da budu deo programa, vodi se bitka kontra podizanja spomenika "nevinim žrtvama 1944/45". Protesti su održani i protiv ovog spomenika jer se na spisku žrtava nalaze osobe koje su osuđene kao ratni zločinci i saradnici okupatora. Proteste pod nazivom „Neće proći“ vode isti oni i one koji su bili u prvim redovima na protestu protiv GUP-a, ukazujući na njegovu pogubnost. 

I na kraju, Novi Sad jer nikad nije dovoljno „posrbljen“, baš kao i Vojvodina. 

I ne treba sumnjati da će Aleksandar Vučić obeležavanje godišnjice Oluje iskoristiti i da prozove sve one koji se protive privatizaciji Novog Sada, Vojvodine, Srbije i još jednom ih optuži za izdaju države i naroda te tako stavi metu na čelu svakom i svakoj građanki koja se usprotivi samovolji ove vlasti, a sve pod krinkom brige za srpski vitalni interes. Ne treba sumnjati da će prozvani biti meta svakog napaćenog i napaljenog fašiste jer, ako je išta Vučić u svom političkom životu znao, to je da komunicira sa njima, a za to koristi žrtve iz Oluje, pa možemo slobodno reći da Vučić slavi taj dan jer skoro već 30 godina jaše na njemu. I žalosno je što ga taj konj odavno nije zbacio. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije