PRIGODNO - FIFA I JOHN OLIVER

Brutalno izrugivanje s imidžom „neprofitne i skromne“ organizacije

ritn by: Hrvoje Šimičević | 29.05.2015.
PRIGODNO - FIFA I JOHN OLIVER: Brutalno izrugivanje s imidžom „neprofitne i skromne“ organizacije
"Zamislite da su novac stidne dlake, a FIFA vosak. Oni će tih dana biti svugdje oko vas, ali kada odu, ogulit će vas, uključujući i mjesta na kojima niste ni znali da imate novac", svojevremeno je rezimirao John Oliver, poznati britanski komičar i voditelj. Nakon što je u ovotjednoj spektakularnoj akciji uhićeno više istaknutih pojedinaca iz krovne svjetske nogometne organizacije, prava je prilika da vas podsjetimo na televizijski prilog Johna Olivera koji je na duhovit način ukazao na brojne nemoralne radnje rukovodstva FIFA-e, pa tako i direktno ucjenjivanje država u kojima su se održavala svjetska prvenstva. Naravno vrhunski komičar nije propustio brutalno se izrugati s imidžom „neprofitne i skromne organizacije“, kao i s njenim "doživotnim" šefom Seppom Blatterom.

Tijekom ovotjedne akcije uhićeno je više istaknutih pojedinaca iz krovne svjetske nogometne organizacije (FIFA), pod optužbama za reket, podmićivanje i korupciju. Sam slučaj podsjetio je na prilog poznatog britanskog komičara i voditelja Johna Olivera, koji je uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu kroz nekoliko minuta secirao rad FIFA-e, ukazavši na brojne nemoralne radnje njezinog rukovodstva, pa tako i direktno ucjenjivanje država u kojima su se održavala svjetska prvenstva. Među ostalim je podsjetio i kako, suprotno uvjerenjima većine, najveći dio zarade od prvenstva neće ići Brazilu, već ovoj organizaciji.

"Zamislite da su novac stidne dlake, a FIFA vosak. Oni će tih dana biti svugdje oko vas, ali kada odu, ogulit će vas, uključujući i mjesta na kojima niste ni znali da imate novac", poručio je Oliver, navodeći nekoliko primjera u kojima su države bile prisiljene mijenjati zakone da bi se prilagodile FIFA-i. Brazil je, primjerice, imao zakon o zabrani alkohola na stadionima. No, FIFA-i se to nije svidjelo jer im je pivska korporacija bila jedna od glavnih sponzora.

"Nema pregovora oko toga. Imamo pravo prodavati pivo", poručio je prije Svjetskog prvenstva glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke. Brazil je na koncu promijenio državni zakon.

"Možete biti užasnuti ovom činjenicom, ali vam može i laknuti što isti događaj nije sponzoriran kokainom i motornim pilama", kazao je Oliver.

Četiri godine prije za potrebe Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi osnovani su nogometni sudovi. Dva čovjeka iz Zimbabvea koja su u srijedu opljačkala strane novinare, uhićena su u četvrtak, da bi već u petak počeli izdržavati kaznu od 15 godina zatvora.

"Postoji ironija u tome da FIFA uspostavlja bilo koji pravni sustav, s obzirom na brojne skandale koji su obilježili ovu organizaciju tijekom minulih godina", poručio je Oliver, nakon čega su uslijedila prisjećanja na dotad poznate priče o mitu, korupciji i drugim kriminalnim činidbama unutar FIFA-e, uz izrugivanje s njihovim imidžom neprofitne i skromne organizacije, kao i s "doživotnim" šefom Seppom Blatterom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije