DOŠLI I VATROGASCI

Mladi aktivisti Inicijative "Dobrodošli" privedeni zbog poruke Milanoviću i Tusku

ritn by: I.M. | 24.11.2015.
DOŠLI I VATROGASCI: Mladi aktivisti Inicijative "Dobrodošli" privedeni zbog poruke Milanoviću i Tusku
Dvoje mladih aktivista Inicijative "Dobrodošli!" privedeno je na obavijesne razgovore tijekom ispisivanja poruke "Open the borders for all"(otvorite granice za sve) na krovu zagrebačke Medike. Grafit su ispisivali u srijedu oko 13 sati, uoči susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Uhićeni su, kako navodi Inicijativa "Dobrodošli!" s argumentom da protokol organizacije navedenog summita traži uklanjanje grafita. Nakon toga su stigli i vatrogasci kako bi prefarbali poruku europskim i američkim čelnicima koji se okupljaju tijekom utorka i srijede u Zagrebu, a povodom aktualne prakse zemalja na takozvanoj Balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.

Mladi aktivisti Inicijative "Dobrodošli!" privedeni su na obavijesne razgovore tijekom ispisivanja poruke "Open the borders for all"(u prijevodu s engleskog - otvorite granice za sve) na krovu zagrebačke Medike. Grafit na krovu kultnog okupljališta za mlade ispisivali su u srijedu oko 13 sati, uoči susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Uhićeni su, kako navodi inicijativa "Dobrodošli!" s argumentom da protokol organizacije navedenog summita traži uklanjanje grafita. Nakon toga su stigli i vatrogasci kako bi prefarbali poruku europskim i američkim čelnicima koji se okupljaju tijekom utorka i srijede u Zagrebu, a povodom aktualne prakse zemalja na takozvanoj Balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.


Vatrogasci su intervenirali kao da nešto gori i dali se na prebojavanje poruke koju su političarima uputili mladi ljudi (FOTO: Inicijativa "Dobrodošli!")

"Osim što je poruka trebala biti iscrtana na krovu zgrade koja predstavlja jedan od najvažnijih prostora nezavisne kulture u Zagrebu, ovaj čin cenzure predstavlja ozbiljan udarac na slobodu govora i izražavanja. U zemlji u kojoj se ne brišu nacistička obilježja i druge poruke mržnje, istovremeno se brišu poruke protiv rata, nasilja i za zaštitu ljudskog dostojanstva", upozoravaju u Inicijativi "Dobrodošli" nakon što su mladi aktivisti privedeni.

Činjenicu da je institucijama Republike Hrvatske bitnija zaštita stranih čelnika od izloženosti navodno neugodnim porukama od zaštite slobode mišljenja i izražavanja građana u Inicijativi smatraju - žalosnom.

"Inicijativa 'Dobrodošli!' ne posustaje u svojim zahtjevima za sigurnim prolazom svih osoba koje dolaze u Europu u potrazi sa sigurnošću! Umjesto da se pod izgovorom zaštite vlastite sigurnosti Europa zagubi između žica i ograda, zabrana i nehumanih tretmana, mi građani/ke još jednom poručujemo svim čelnicima sutrašnjeg summita: Zaustavite ratove, a ne ljude!", poručuje Inicijativa.

Zasad nije poznato hoće li se podizati prekršajna prijava protiv ovih mladih ljudi, koji su svojom porukom solidarnosti htjeli prodrijeti do okoštalih umova europske birokracije, kako bi pomogli ljudima koji bježe od rata i bijede. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Inicijativa "Dobrodošli!"

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije