DIPLOMIRATI NA DUGOJ PLOVIDBI

Putovala je dva mjeseca na teretnom brodu i donijela nam sjajne fotografije

ritn by: I.F. | 14.10.2019.
DIPLOMIRATI NA DUGOJ PLOVIDBI: Putovala je dva mjeseca na teretnom brodu i donijela nam sjajne fotografije
Puna dva mjeseca putovala je Dea Botica na teretnom brodu, od Amsterdama, do Crnog mora pa natrag Mediteranom u Atlantski ocean sve do obala zapadne Afrike. I s tog putovanja donijela sjajne fotografije koje će, od utorka biti postavljene u Galeriji f8 u Zagrebu, kao diplomska izložba ove studentica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Prvu dugu plovidbu prošla je još s nepunih osam godina, 2002. godine, s brodom za hlađeni teret na kojem je njen otac tada bio kapetan. Ta putešestvija sedmogodišnjakinje trajala je mjesec i pol „Sve utiske s tog putovanja zapisala sam u svoj dječji brodski dnevnik, tako da mogu reći kako polazište ovog istraživanja predstavlja osobna i obiteljska povijest, dokumentacija, fotografije i usmena predaja. Svi ti artefakti govore o značaju posla pomorca u kreiranju obiteljskog identiteta, ali predstavljaju i izvor obiteljskog sjećanja“, reći će Dea Botica u razgovoru za Lupigu.

Puna dva mjeseca putovala je Dea Botica na teretnom brodu, od Amsterdama, pa Mediteranom do Crnog mora i natrag Mediteranom u Atlantski ocean sve do obala zapadne Afrike. I s tog putovanja donijela sjajne fotografije koje će, od utorka 15. listopada, biti postavljene u Galeriji f8 u Zagrebu, kao diplomska izložba ove studentica Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Dea Botica
(FOTO: Dea Botica)

„Ova fotografska serija, kao i samo moje iskustvo, ostaje kao svojevrsni omaž obiteljskoj pomorskoj tradiciji, dok istovremeno otvara pitanje općeg shvaćanja brodskog života u vidu uvriježenih, često romantiziranih stereotipa“, kaže nam Dea Botica uoči otvorenja izložbe nazvane „Delta Oscar Mike“. Naime, pomorska tradicija duboko je ukorijenjena u njenu obitelj, kao što je slučaj i u brojnim obiteljima s otoka Korčule, odakle je autorica. I njen djed i njen otac bili su kapetani duge plovidbe, tako da je i ona sama temom brodova i pomoraca fascinirana još od djetinjstva. A ime izložbe, „Delta Oscar Mike“, zapravo je izvučeno iz međunarodne fonetske tablice sricanja slova i brojeva, koja se na brodu koristi radi lakše komunikacije. „Delta Oscar Mike“, dakle, tvore riječ „DOM“ i istovremeno opisuju i brod i dom.

No, pomorska tradicija u njenoj obitelji mogla bi uskoro nestati.

„S obzirom na činjenicu da sam jedina od mlađe generacije ženske strane svoje obitelji koja je imala direktno brodsko iskustvo, osjetila sam potrebu i važnost u dokumentiranju obiteljske pomorske tradicije koja bez muškog nasljednika nestaje“, konstatira Dea Botica.

Dea Botica
(FOTO: Dea Botica)

Prvu dugu plovidbu prošla je još s nepunih osam godina, 2002. godine, s brodom za hlađeni teret na kojem je njen otac tada bio kapetan. Ta putešestvija sedmogodišnjakinje trajala je mjesec i pol.

„Sve utiske s tog putovanja zapisala sam u svoj dječji brodski dnevnik, tako da mogu reći kako polazište ovog istraživanja predstavlja osobna i obiteljska povijest, dokumentacija, fotografije i usmena predaja. Svi ti artefakti govore o značaju posla pomorca u kreiranju obiteljskog identiteta, ali predstavljaju i izvor obiteljskog sjećanja“, reći će Dea Botica u razgovoru za Lupigu. 

Dea Botica
(FOTO: Dea Botica)

Ovoga puta sada odrasla Dea uspjela se ukrcati na teretni brod u Amsterdamu. Bilo je to u proljeće 2018. godine. Brod je u belgijskom Antwerpenu ukrcao teret koji je trebalo otpremiti u Tursku. Slijedila je duga plovidba do jedne turske luke, gdje je, osim iskrcaja, brod ostao na remontu tjedan dana, nakon čega se uputio u rusku crnomorsku luku gdje je utovarena pšenica za Conakry, najveći gvinejski grad. Kada su pristali u Conakryju, Dea se vratila u Hrvatsku i odlučila svoju osobnu perspektivu na život pomoraca prikazati kroz fotografije brodske svakodnevice i intimne memoare objedinjuje u formu fotografske knjige i izložbe.

Inače, na brodu je bila jedina žena među članovima posade. O tome, ali i o samoj ideji i radu Dee Botice nešto je više u predgovoru rekao Leopold Rupnik, inače student povijesti umjetnosti. 

Dea Botica
(FOTO: Dea Botica)

„Umjetničino dokumentiranje brodskog života odvija se iz pozicije Drugog koja se u dominantno muškom prostoru ne odražava samo u jasnoj rodnoj distinkciji spram ostalih članova posade, nego i u jeziku administracije u čijim se spisima ona vodi kao 'drugo'. Boravak autorice kao jedine žene na brodu govori o rodnoj obilježenosti pomorske profesije, dajući joj pritom jedinstveni pogled u pretežito maskuline prostore. Umjetničin odlazak na brod utoliko je simboličniji jer reprezentira dokidanje muške, obiteljske pomorske tradicije, označavajući tako njezino suočavanje s nedostižnim obiteljskim idealima“, piše u predgovoru.

Pitali smo autoricu kako ju je prihvatila posada tijekom ovog putovanja, a njen je dojam da je dobro primljena, s velikim zanimanjem i iskrenom podrškom. Kaže da je njeno prisutstvo na brodu, i to s fotoaparatom, unijelo neku novu dinamiku u brodsku svakodnevicu. 

Dea Botica
(ILUSTRACIJA: Galerija f8)

„Izazov je bio obostran. Fotoaparat mi je bio svojevrstan štit, barem u početku, no kasnije, kako su se naša druženja intenzivirala, neugoda je nestala. Upravo intimnim memoarima, kojim upotpunjujem fotografije, nastojim zabilježiti širi kontekst prilagodbe, s ciljem detaljnijeg dokumentiranja cjelokupnog iskustva i suživota unutar prostora broda“, objašnjava Dea Botica koja je na brodu bilježila fragmente brodske svakodnevice, kao što možete vidjeti na fotografijama - od nekih intimnih i poetičnih detalja, pa do prikaza funkcioniranja brodskih prostora.

Njena izložba dio je programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a ostat će otvorena do 2. studenog, svakim radnim danom od 12 do 19 sati te subotom od 10 do 15 sati. Nakon ove, u Galeriji f8 postavit će se diplomska izložba Denisa Butorca pod nazivom „Poslanica“.

Više fotografija pronađite u našoj galeriji na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dea Botica

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije