DALMATINAC PROTIV POPLAVE

Kako izbjeći stres uzrokovan kijametom

ritn by: A.B. | 11.09.2017.
DALMATINAC PROTIV POPLAVE: Kako izbjeći stres uzrokovan kijametom
U cijelom kaosu koji je pogodio srednju Dalmaciju zatekao se i Kristijan Fešte, stanovnik Starigrada. I njemu je voda prodrla u kuću i napravila značajnu štetu. No, on i njegova obitelj odlučili su da - što god da se dogodi, neće paničariti. I tako je Fešte, za primjer ostalima koji su se našli u ovom kijametu, pokazao kako se treba nositi s kriznim situacijama. Postavio je stolicu na ulaz u kuću i polaganim radom jedne ruke (sa sendvičem u drugoj u jednom trenutku), izbacivao je vodu iz svoje kuće. Javili smo se da ga upitamo za dozvolu prenošenja njegovog videa, koji je u samo par sati podijeljen više od tisuću puta. "Voda i dalje nadire", kazao nam je dajući pristanak, "al' mi se ne predajemo". "Mi smo u centru Starigrada. Skroz smo potopljeni, a okolica je još i gore stradala. Trenutno vatrogasci ispumpavaju vodu na par lokacija u blizini, ali kiša je opet pojačala pa se bojim da ćemo imati besanu noć. Heinekena nam je ponestalo, ali još uvijek imamo dovoljne zalihe Karlovačke", ističe Fešte optimistično uz popratnu fotografiju trenutnog stanja.

Zadar i njegova okolica, uključujući i prekomorsku, odnosno otok Ugljan, poplavljena je tisućama kubika vode viška, koje kanalizacija nakon obilne kiše nije uspjela apsorbirati. Štete tek treba prebrojati. Uništeni su brojni podrumi, prizemlja, zimnice, parketi, elementi i laminati; gradske starješine čitavog dana preklinju stanovnike da ne izlaze iz svojih kuća i ne izlaze (plivati?) na ulice; u večernjim satima naređena je i evakuacija radnih pogona Cromarisa i solane Nin, došla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te se sjetila svog rodnog kraja, Šibenik i Split strepe...

U cijelom tom kaosu zatekao se i Kristijan Fešte, stanovnik Starigrada. I njemu je voda prodrla u kuću i napravila značajnu štetu. No, on i njegova obitelj odlučili su da - što god da se dogodi, neće paničariti. I tako je Fešte, za primjer ostalima koji su se našli u ovom kijametu, pokazao kako se treba nositi s kriznim situacijama

Ukoliko vam video ne prikazuje ispravno možete ga pogledati na ovom linku.

Postavio je stolicu na ulaz u kuću i polaganim radom jedne ruke (sa sendvičem u drugoj u jednom trenutku), izbacivao je vodu iz svoje kuće. Javili smo se da ga upitamo za dozvolu prenošenja njegovog videa, koji je u samo par sati podijeljen više od tisuću puta.

"Voda i dalje nadire", kazao nam je dajući pristanak, "al' mi se ne predajemo".

"Mi smo u centru Starigrada. Skroz smo potopljeni, a okolica je još i gore stradala. Trenutno vatrogasci ispumpavaju vodu na par lokacija u blizini, ali kiša je opet pojačala pa se bojim da ćemo imati besanu noć. Heinekena nam je ponestalo, ali još uvijek imamo dovoljne zalihe Karlovačke", ističe Fešte optimistično uz popratnu fotografiju trenutnog stanja.

Besana noć je pred njima (Foto: Kristijan Fešte)

Bez obzira na duhovitosti koje će ovih dana kružiti društvenim mrežama, nadajmo se da će vlasti ipak shvatiti gubitke ovih ljudi ozbiljno.

Još jedna vesela (Foto: Facebook)

Elementarne nepogode, koje se mogu očekivati u većem broju i intenzitetu u godinama koje dolaze, nikako se ne bi trebale prelamati preko leđa direktno ugroženih, već dovesti do racionalnih poteza poput poboljšanja infrastrukture, civilne obrane stanovništva te do suočavanja s gnjevom klime, konkretno - energetske tranzicije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kristijan Fešte


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Upotreba mrtvog čoveka

  17.01.2018.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Upotreba mrtvog čoveka

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Naš Nikola Tesla

  16.01.2018.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Naš Nikola Tesla

 3. KOPRCANJE JEDNOG MINISTRA: Zbog čega treba tražiti Kujundžićevu političku glavu?

  21.12.2017.

  Nataša Škaričić

  KOPRCANJE JEDNOG MINISTRA: Zbog čega treba tražiti Kujundžićevu političku glavu?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije