KLIMATSKI SKEPTICI

Trumpovoj kandidatkinji za pitanja zaštite okoliša „fali informacija“ kako nastaje zagađenje

ritn by: E.K. | 10.11.2017.
KLIMATSKI SKEPTICI: Trumpovoj kandidatkinji za pitanja zaštite okoliša „fali informacija“ kako nastaje zagađenje
Kathleen Hartnett White, kandidatkinja američkog predsjednika, Donalda Trumpa, za mjesto glavne savjetnice za zaštitu okoliša izjavila je kako, najnovija procjena koja potvrđuje da su emisije ugljikovog dioksida najveći uzrok klimatskih promjena, nju ipak nije uspjela uvjeriti. Pred Senatskim vijećem, koje je procjenjivalo hoće li potvrditi njezinu nominaciju kao predsjedavajuće Vijeća za okolišnu kvalitetu pri Bijeloj kući, ponovila je svoja stajališta o tome da je ugljikov dioksid biljna hrana, a ne zagađivač. Unatoč nedvojbenim znanstvenim dokazima Trump, koji je White nominirao za ovu važnu poziciju, nedavno je otvoreno izrazio sumnju u znanost o klimatskim promjenama, a u svojoj predizbornoj kampanji klimatske promjene redom je nazivao „totalnom urotom“, „pseudoznanošću“ i „sranjem“. Prije nekoliko mjeseci najavio je i povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi za koji smatra da je preskup za američko gospodarstvo.

Kathleen Hartnett White, kandidatkinja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, za mjesto glavne savjetnice za zaštitu okoliša izjavila je kako, najnovija procjena američke vlade koja potvrđuje da su emisije ugljikovog dioksida najveći uzrok klimatskih promjena, nju ipak nije uspjela uvjeriti. Pred Senatskim vijećem, koje je procjenjivalo hoće li potvrditi njezinu nominaciju kao predsjedavajuće Vijeća za okolišnu kvalitetu pri Bijeloj kući, ponovila je svoja stajališta o tome da je ugljikov dioksid biljna hrana, a ne zagađivač.

Pritisnuta ispitivanjem demokratskih senatora o konkretnom dokazu između emisija i globalnog zatopljenja, White je postala vidno usplahirena, govoreći: „Nisam znanstvenica, ali imam mnogo pitanja na koja mi aktualna klimatska politika ne daje odgovore”.

White, koja posjeduje fakultetsku diplomu iz Istočnoazijskih studija i komparativne književnosti dodala je i sljedeće: „Treba nam preciznije objašnjenje o ulozi čovjeka, kao i o ulozi prirode“.

Prije tjedan dana američka vlada objavila je klimatsku procjenu, zajedničko stajalište 13 federalnih agencija, zaključujući da je više od 92 posto zabilježenog rasta prosječnih temperatura od 1950. godine direktan rezultat ljudske aktivnosti.

Od 1900. godine, Zemlja se zagrijala za jedan celzijev stupanj, a razine mora su se digle za nešto malo više od 20 centimetara, dok su temperaturni udari, pljuskovi i požari postali učestala pojava.

Donald Trump
U svojoj predizbornoj kampanji Trump je klimatske promjene redom nazivao „totalnom urotom“, „pseudoznanošću“ i „sranjem“(FOTO: Hina/EPA/Thomas Peter)

Unatoč nedvojbenim znanstvenim dokazima Trump, koji je White nominirao za ovu važnu poziciju, nedavno je otvoreno izrazio sumnju u znanost o klimatskim promjenama, kritiziravši Plan o čistoj energiji, zakonsku regulativu u borbi protiv klimatskih promjena iz doba administracije svog prethodnika, Baracka Obame. Napore za smanjenje emisije ugljikova dioksida okrivio je da su naštetili rudarskoj i naftnoj industriji. U svojoj predizbornoj kampanji klimatske promjene redom je nazivao „totalnom urotom“, „pseudoznanošću“ i „sranjem“. Prije nekoliko mjeseci najavio je i povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi za koji smatra da je preskup za američko gospodarstvo.

White je proteklih šest godina bila pomoćnica bivšeg teksaškog guvernera Ricka Perrya, sadašnjeg Trumpovog tajnika za energetiku, zadužena za nadgledanje rada državne Agencije za zaštitu okoliša. Zaposlena je u konzervativnom think-tanku, Texas Public Policy Foundation, a osamdesetih godina prošlog stoljeća bila je posebna asistentica Nancy Reagan, u vrijeme kada je njen suprug obnašao dužnost predsjednika SAD-a.

U videu pogledajte njezine odgovore na senatorska pitanja o klimatskim promjenama. Ukoliko vam se video ne prikazuje ispravno na ekranu, otvorite ga klikom na njegov naslov.

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

  07.08.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

 2. OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

  02.08.2020.

  Marko Tomaš

  OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

 3. DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

  31.07.2020.

  Predrag Finci

  DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije