BAŠTINICI TERORIZMA

Povijesni izborni uspjeh krajnje desnice u Francuskoj

ritn by: Hina | 07.12.2015.
BAŠTINICI TERORIZMA: Povijesni izborni uspjeh krajnje desnice u Francuskoj
Nacionalna fronta Marine Le Pen premoćno je pobijedila na pokrajinskim izborima u Francuskoj s nacionalnim rekordom od 28 posto glasova čime je postala "prva stranka u Francuskoj". Napredak krajnje desnice u Francuskoj kontinuitet je nakon proboja na lokalnim i europskim izborima 2014. s već nevjerojatnim rezultatom od 25,2 posto u ožujku 2015. na okružnim izborima. Stranka ima pristaše u svim slojevima društva koje je počelo okretati leđa klasičnoj političkoj klasi u zemlji u kojoj nezaposlenost pogađa gotovo 3,6 milijuna osoba. Pobjeda krajnje desnice 13. prosinca u jednoj ili više pokrajina predstavljala bi povijesni presedan u Francuskoj. Pokrajinski izbori predstavljaju zadnji izborni test prije predsjedničkih 2017. Nacionalna fronta prva je i u centru zemlje, na istoku i jugu. Marine Le Pen i njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen dobile su približno 41 posto glasova u svojim pokrajinama.

Stranka krajnje desnice Nacionalna fronta (FN) premoćno je pobijedila na pokrajinskim izborima u Francuskoj, prvima u zemlji nakon terorističkih napada na Pariz 13. studenoga.

FN je u prvom krugu postigao rezultat koji je nacionalni rekord s 28 posto glasova i postao "prva stranka u Francuskoj", ispred desne oporbe (27 posto) i socijalista predsjednika Francoisa Hollandea (23,5 posto), po zadnjim procjenama ministarstva unutarnjih poslova.

Drugi krug je predviđen za 13. prosinca. Pokrajinski izbori predstavljaju zadnji izborni test prije predsjedničkih 2017.

FN je na čelu u najmanje 6 pokrajina od 13, od kojih tri ključne: na sjeveru (Sjever-Pas de Calais i Pikardija), gdje se kandidirala njegova predsjednica Marine Le Pen, na jugoistoku (Provansa-Alpe-Azurna obala) gdje vodi njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen, te na istoku (Alzas, Champagne-Ardennes, Lorraine) sa strategom stranke Florianom Philippotom.

Nacionalna fronta prva je i u centru (Centre-Val de Loire), istočnom dijelu zemlje (Burgundija, Franche-Comte) i na jugu (Languedoc-Roussillon, Midi-Pireneji). Marine Le Pen i Marion Marechal-Le Pen pripisuje se približno 41 posto glasova u svojim pokrajinama.

Predsjednica FN-a pozdravila je "fantastični rezultat" na sjeveru i izrazila "sklonost da ostvari nacionalno jedinstvo koje je zemlji potrebno". Na jugu je Marion Marechal-Le Pen izrazila zadovoljstvo "apsolutno povijesnim rezultatom" koji označava "kraj starog sustava".

Kao rijetka podudarnost, francuski dnevnici Le Figaro (konzervativni) i L'Humanite (komunistički) na naslovnici u ponedjeljak pišu "Šok".

Napredak krajnje desnice u Francuskoj kontinuitet je nakon proboja na lokalnim i europskim izborima 2014. s već nevjerojatnim rezultatom od 25,2 posto u ožujku 2015. na okružnim izborima. Stranka ima pristaše u svim slojevima društva koje je počelo okretati leđa klasičnoj političkoj klasi u zemlji u kojoj nezaposlenost pogađa gotovo 3,6 milijuna osoba. Pobjeda krajnje desnice 13. prosinca u jednoj ili više pokrajina predstavljala bi povijesnu premijeru u Francuskoj.

Socijalisti su najavili povlačenje u drugom krugu u pokrajinama Sjever-Pas-de-Calais i Pikardiji te u Provansa-Alpe-Azurna obala. "Žrtva" je velika. "Tijekom pet godina socijalisti neće sjediti u tim pokrajinama", priznao je prvi čovjek Socijalističke stranke Jean-Christophe Cambadelis.

Stranka predsjednika Hollandea bila je vodeća dosad u gotovo svim pokrajinama, a sad bi mogla ostati tek u tri.

Predviđena za veliku pobjedu prije napada u Parizu, stranka Republikanci bivšeg desnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja izgubila je teren u korist FN-a.

Sarkozy je u nedjelju kazao da neće biti "ni spajanja" s ljevicom, "ni povlačenja" spram FN-a u drugom krugu.

Prvi krug pokrajinskih izbora odvijao se u nedjelju uz pojačanu sigurnost na biralištima u zemlji koja je još u šoku od džihadističkih napada 13. studenoga u kojima je poginulo 130 osoba a više stotina ih je ranjeno u Parizu.

Regionalni izbori zadnji su predviđeni u Francuskoj prije predsjedničkih 2017. uoči kojih Marine Le Pen također vodi u anketama namjeravanih glasova u prvom krugu.

 

Lupiga. Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

  11.09.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

  05.09.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

 3. BURE BARUTA: Oprostite, gdje je ovdje Olovo?

  24.08.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Oprostite, gdje je ovdje Olovo?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije