DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE
DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Šukerova smjena - „s konja na magarca“?

Šukerova smjena - „s konja na magarca“?

ritn by: Zdenko Duka | 11.06.2021.
DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Šukerova smjena - „s konja na magarca“?
Dobra je vijest: Davor Šuker će krajem sljedećeg mjeseca biti smijenjen s mjesta predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Katastrofalna je vijest: novi će predsjednik, umjesto Šukera, svjetske nogometne legende, postati predsjednik ličkog HDZ-a, anonimni provincijski političar Marijan Kustić. Tako je to u Hrvatskoj. Umjesto da hodamo ukorak s najboljim europskim praksama, sve nas više steže nepodnošljiv društveni ovratnik partijske podobnosti i pobožnosti. Sve u slavu HDZ-a, a prije svih Andreja Plenkovića! Otkako je Franjo Tuđman uz koješta drugo postavio i temelje nogometne organizacije, dakle, gotovo tri desetljeća, tradicionalno, nekad malo manje, nekad malo više, oko dvije trećine članova izvršnog tijela HNS-a su članovi HDZ-a. Dakle, gotovo da je i struktura HNS-a nekakva „duboka država“ jer je organizacija „državotvorna“, a nogomet je, valjda, glavni politički projekt promocije Hrvatske u svijetu.

Dobra je vijest: Davor Šuker će krajem sljedećeg mjeseca biti smijenjen s mjesta predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. 

Katastrofalna je vijest: novi će predsjednik, umjesto Šukera, svjetske nogometne legende, postati predsjednik ličkog HDZ-a, anonimni provincijski političar Marijan Kustić.

Tako je to u Hrvatskoj. Umjesto da hodamo ukorak s najboljim europskim praksama, sve nas više steže nepodnošljiv društveni ovratnik partijske podobnosti i pobožnosti. Sve u slavu HDZ-a, a prije svih Andreja Plenkovića!

Neki će se sjetiti tko je Marijan Kustić. Iz televizijskih uključivanja u gospićku izbornu noć, poslije drugog kruga izbora za ličkog župana, kada je Kustić zajedno sa saborskim zastupnikom Mariom Kapulicom (s ličkom kapom na glavi) jako bučno, uz pjesmu, proslavljao pobjedu novog ličkog župana Ernesta Petryja nad starim županom i HDZ-ovim disidentom Darkom Milinovićem. 

Prije dvije godine HDZ je pobijedio neovisnu listu Darka Milinovića u izvanrednim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Ipak, nisu tada imali snage da ruše i župana. A ovo sada je druga važna pobjeda, kada je hadezeovac Petry u drugom krugu i ne tako tijesno skinuo sa županskog trona spomenutog, dosad vječnog Darka Dadu. I tako će neprepoznatljivi, bezlični Kustić, nekadašnji nogometaš trećeg pa i drugog hrvatskog natjecateljskog ranga, biti nagrađen onim što najviše želi - zavladat će hrvatskim nogometom! Dobro, jasno je da neće moći vladati sam - morat će biti zahvalan, slušati Plenkovića i uz stranačke i druge interesne koordinate voditi politiku Saveza.

Marijan KustićBudući HDZ-ov vladar nogometa - Marijan Kustić (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Uz Hrvatski nogometni savez u posljednjim desetljećima vezivale su se kojekakve afere, po starom hrvatskom običaju niti jedna od njih nije raščišćena. Osim jedne - ali samo donekle - sa sudskim epilogom kojim su osuđeni Zdravko i Zoran Mamić te Damir Vrbanović. Sudski postupak i zatvorske presude protiv bjegunaca Mamić i Vrbanovića prije svega se tiču kriminala vezanog uz Dinamo, ali Zdravko Mamić je godinama bio stvarni apsolutni šef hrvatskog nogometa, a nominalno dopredsjednik HNS-a, a Vrbanović dopredsjednik i kasnije izvršni direktor HNS-a. Još prije sudskih problema i prvog hapšenja, Zdravko Mamić je 2012. godine instalirao Davora Šukera za predsjednika, a sada, razumljivo, otkako je „prisilno“ stanovnik Međugorja, Mamićeva moć slabi, pa poslije njegovog bijega slabi i Šukerova moć. Iako, Šuker je i član Izvršnog odbora UEFA-e, dvaput je biran.

Sve je u tišini, diskreciji, uz opći (unutarstranački) dogovor pripremljeno za Šukerovu smjenu. Poslije drugog izbornog kruga, prije nekoliko dana, nenadano sazvana Skupština HNS-a izglasala je 29. srpnja kao datum izbora novog predsjednika. Nije poštovala Šukerovu želju da izbori budu u uobičajenom terminu u prosincu. A jako je važno da su skupštinari na mala vrata proveli i promjenu Statuta HNS-a, pa će na izbornoj skupštini veći utjecaj imati županijski nogometni savezi, koji će imati po dva, a ne više jednog predstavnika, dok će prvoligaški nogometni klubovi imati samo po jednog predstavnika. Promjena je ključna. S dvostrukom jačim autoritetom nego dosad, odlučivat će oni koji posredno žive od nogometa, zapravo prema političko-politikantskim zaslugama i županijskom ključu, a ne oni neposredni kreatori igrača, nogometne igre i natjecateljskog žara, taktika i strategija. Za razliku od trenera i nogometnih znalaca, nogometni birokrati prije će birati političara nego neku dokazanu (bivšu) nogometnu veličinu, za koju znaju i u Europi. A predsjednikova uloga dobrim dijelom je i reprezentativna.

Inače, otkako je Franjo Tuđman uz koješta drugo postavio i temelje nogometne organizacije, dakle, gotovo tri desetljeća, tradicionalno, nekad malo manje, nekad malo više, oko dvije trećine članova izvršnog tijela HNS-a su članovi HDZ-a. Dakle, gotovo da je i struktura HNS-a nekakva „duboka država“ - to se zapravo mijenjati ne da - jer je organizacija „državotvorna“, a nogomet je, valjda, glavni politički projekt promocije Hrvatske u svijetu. No, ovoga puta, čini se, s provincijskim političarom na čelu.

Ne treba žaliti Davora Šukera. U devet godina mandata, navodno je više putovao po svijetu nego što je bio u Hrvatskoj i bavio se brojnim domaćim nogometnim problemima. Voli Las Vegas. I po dva mjeseca se ne pojavi u Savezu, mnoge bitne odluke donesene su bez njega. Bio je na putu i kad je zimus bez njega Izvršni odbor srušio Komisiju nogometnih sudaca, nije ga bilo na utakmici finala nogometnog kupa u svibnju i tako dalje. Na početku mandata, Šuker je nerijetko isticao da u HNS-u radi kao volonter(!), a onda su nakon nekog vremena mediji otkrili da to nije točno, nego da mjesečno prima 50.000-55.000 kuna neto. 

Davor Šuker"Volonter" Davor Šuker na kaptolskom treningu (FOTO: Lupiga.Com)

„Pojedinačni ugovori predmet su poslovne tajne i zaštićeni osobni podatak te ih pojedinačno ne komentiramo“, kratko su tada odgovorili iz HNS-a.

A Marijan Kustić je od 2014. godine u Izvršnom odboru HNS-a, posljednje dvije godine obavlja funkciju izvršnog direktora HNS-a. U tom je vremenu HNS iz svoje dosta velike zarade (srebro na Svjetskom prvenstvu!) ponešto izdvojio i za obnovu travnjaka na nekoliko prvoligaških terena. 

Uz to što voli nogomet, Kustić je tipični HDZ-ov političar. I za vrijeme Tomislava Karamarka i kasnije Andreja Plenkovića bio je saborski zastupnik. Najprije kao zamjena za Božidara Kalmetu, a onda za Dadu Milinovića. Imao je onih „uobičajenih“ problema s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa pa tako u imovinskoj kartici nije bio naveo kredit, a ni poneko članstvo i funkciju, kao baš onu člana Izvršnog odbora HNS-a te predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Novalja. Još krajem 2017. bio je mogući protukandidat Šukeru, ali je odustao jer bi kao saborski zastupnik tako kršio Zakon o sportu. U medijima se spominjao i u lipnju 2018. godine kada je vozeći automobil doživio nesreću u kojoj je ozlijeđeno nekoliko ljudi. 

Na pitanja u intervjuima, prije nego što na njih na svoj način odgovori koristi se omiljenom poštapalicom „Pa, dobro…“ I onda krene odgovor. Pa opet „Pa dobro…“ Poslije odgovora, obično niste puno pametniji. Na pitanje hoće li biti novi predsjednik HNS-a, Kustiću je pobjegao očaravajući osmijeh

Možda je Kustić dobar izvršni direktor HNS-a. Uostalom, u visokoj školi Effectus stekao je naziv stručnog prvostupnika ekonomije.

A za reprezentativno mjesto predsjednika bilo bi poželjno izabrati kandidata s jačim internacionalnim igračkim i(li) trenerskim pedigreom, kojeg je uostalom, prije Šukera, imao i pokojni Vlatko Marković. Nekog u nogometnom svijetu poznatijeg od Kustića i nekoga tko nije (usko)stranački čovjek. Znao je i premijer Andrej Plenković reći da „sport trebaju voditi sportaši, a ne politika“. Ali, to je bilo davno. Ako bi i danas to rekao, ne bi to iskreno mislio i drukčije bi od toga učinio. Živimo u partijskoj državi, ne manje nego što je to bilo za vrijeme Franje Tuđmana. 

U HNS-u još ništa nije skroz izvjesno, a tko će biti izabran za (novog) predsjednika ovisit će djelomično još i o rezultatu hrvatske reprezentacije na upravo otvorenom Euru. Ali, skica izbora je tu. Niti je Šuker „konj“, niti je Kustić „magarac“, ali obično se u prenesenom značenju kaže - „s konja na magarca“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/abu

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije