ZFF PONEDJELJAK

Od odrastanja do tereta snova

ritn by: H.Š. | 16.11.2015.
ZFF PONEDJELJAK: Od odrastanja do tereta snova
U glavnom programu ZFF-a u ponedjeljak se prikazuju nagrađivani filmovi o odrastanju - "Novi klinac" i "Ja, Earl i umiruća".

U glavnom programu Zagreb Film Festivala u ponedjeljak se prikazuju nagrađivani filmovi o odrastanju - "Novi klinac" i "Ja, Earl i umiruća". 

Film francuskog redatelja Rudia Rosenberga "Novi klinac", nagrađen glavnom nagradom na filmskom festivalu u San Sebastianu, bavi se četrnaestogodišnjim Benoitom koji napušta svoj ruralni dom i seli se u Pariz gdje će se suočiti s velikim izazovom – kako postati najveći kuler u razredu i dobro se zabavljati. Film je na rasporedu u 19 sati u kinu Europa.

U istom tonu topla je i vrckava priča o odrastanju "Ja, Earl i umiruća", film koji je na filmskom festivalu u Sundanceu osvojio Nagradu žirija za najbolji američki film i Nagradu publike. Greg Gaines asocijalan je srednjoškolac kojem je glavni cilj ostati što neupadljiviji. Izbjegavajući društvene kontakte, Greg većinu vremena provodi snimajući šašave parodije klasičnih filmova sa svojim jedinim prijateljem Earlom kojeg opisuje kao svog suradnika. U čitavu priču ubrzo se umiješa Gregova majka koja ga nagovori na druženje s Rachel, djevojkom iz njegovog razreda kojoj je dijagnosticiran rak. Film je na rasporedu u 21 i 30 sati u kinu Europa.

Ja i Earl
Topla i vrckava priča "Ja, Earl i umiruća" (FOTO: ZFF)

Nizozemskim filmom "Princ", večeras u 15 i 30 sati u kinu Tuškanac počinje natjecateljski program filmova za mlade "PLUS". U središtu priče je težak, ali sladak život sedamnaestogodišnjeg Ayouba iz sirotinjske amsterdamske četvrti. Ovaj stilizirani redateljski debi Sama de Jonga dobio je Posebno priznanje na Berlinaleu u programu Kplus.

Svi poklonici redateljskog velikana Orsona Wellsa u Zagrebačkom plesnom centru u 18 sati, u okviru njegove retrospektive, moći će pogledati snimku gostovanja slavnog redatelja u kultnoj emisiji Televizije Zagreb - "3, 2, 1… kreni!". Emisiju u kojoj je u zagrebačkom televizijskom studiju gostovao Welles vodili su Ante PeterlićRanko Munitić, a rekonstrukciju izvorne emisije napravio je Leon Rizmaul.

U Dokukinu KIC je u 19 i 30 sati na programu "Teret snova" Lesa Blanka, dokumentarni film koji prati pozadinu snimanja kultnog filma "Firzcarraldo", još kultnijeg Wernera Herzoga.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zff.hr

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

 2. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 3. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije