TREĆI DAN

Na meniju su Berlusconi, regrutiranje u ISIS i #MeToo pokret

ritn by: I.F. | 14.11.2018.
TREĆI DAN: Na meniju su Berlusconi, regrutiranje u ISIS i #MeToo pokret
Treći dan je Zagreb Film Festivala i evo što na nas sve na njemu očekuje. "Očaj supružnika koji se nose s odlaskom svog sina u ISIS dominira prvim večerašnjim filmom u glavnom natjecateljskom programu. 'Dragi sine', intrigantno ostvarenje Mohameda Ben Attije, čiji su koproducenti slavni Luc i Jean-Pierre Dardenne, na rasporedu je u 18:30 u kinu Europa", najavljuju organizatori festivala. U istom kinu, Europa, u večernjem terminu imat ćemo priliku spoznati dilema žene koja je prisiljena na seksualni odnos. Tom se temom bavi film „Sve je dobro“, njemačke redateljice Eve Trobisch, a prikazuje se u 21 sat. U filmskom sažetku stoji kako glavna junakinja filma zataji da je silovana i odluči pustiti da stvari teku svojim tokom. Međutim, pokazat će se kako će šutnja imati ozbiljne posljedice. Vrijedi spomenuti kako je "Sve je dobro" nagrađen na festivalima u Locarnu i Münchenu.

Treći dan je Zagreb Film Festivala i evo što na nas sve na njemu očekuje.

"Očaj supružnika koji se nose s odlaskom svog sina u ISIS dominira prvim večerašnjim filmom u glavnom natjecateljskom programu. 'Dragi sine', intrigantno ostvarenje Mohameda Ben Attije, čiji su koproducenti slavni Luc i Jean-Pierre Dardenne, na rasporedu je u 18:30 u kinu Europa", najavljuju organizatori festivala.

U istom kinu, Europa, u večernjem terminu imat ćemo priliku spoznati dilema žene koja je prisiljena na seksualni odnos. Tom se temom bavi film „Sve je dobro“, njemačke redateljice Eve Trobisch, a prikazuje se u 21 sat. U filmskom sažetku stoji kako glavna junakinja filma zataji da je silovana i odluči pustiti da stvari teku svojim tokom. Međutim, pokazat će se kako će šutnja imati ozbiljne posljedice. Vrijedi spomenuti kako je "Sve je dobro" nagrađen na festivalima u Locarnu i Münchenu.

Treći festivalski dan, poručuju iz ZFF-a, mogao bi se nazvati i Berlusconijevom srijedom. Naime, u čak dva filma iz festivalskog programa naići ćemo na bivšeg talijanskog premijera i imućnog poduzetnika, Silvija Berlusconija, čiju je karijeru obilježio niz skandala. Prvi od ova dva filma, "Loro", Paola Sorrentina, našao se u programu Velikih 5 te se prikazuje u 17 sati u kinu Tuškanac. Ovaj film kritičari su proglasili jednim od najprovokativnijih i najrazuzdanijih Sorrentinovih filmova, opisujući ga kao dekadenciju nezapamćenih razmjera. 

Drugi današnji film koji se bavi bivšim talijanskim premijerom je „Kajman“. Radi se političkoj satiri Nanija Morettija, koja je, stoji u najavi, po mnogima nagovijestila presudu Berlusconiju i utjecala na ishod parlamentarnih izbora u Italiji 2006. godine. "Kajman" možete pogledati u 18:30 sati u dvorani F22.

"Program Ponovno s nama u 18:00 u MSU donosi treći film bosansko-hercegovačke redateljice Aide Begić. 'Ne ostavljaj me' govori o trojici malih sirijskih izbjeglica u Turskoj koji se nastoje izboriti za bolji život, a zanimljivo je kako je redateljica glumce pronašla među sirijskom siročadi u turskim izbjegličkim kampovima. Iz istog programa u 20:00 u kinu Tuškanac gledamo sjajan metafilm Sare Hribar i Marka Šantića. Film 'Lada Kamenski' koji progovara o sudbinama žena nepoželjnih na tržištu rada na Pulskom je festivalu dobio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu i scenarij. Publiku će nakon projekcije pozdraviti brojna ekipa filma", navode organizatori Zagreb Film Festivala.

Već od 22 sata u kinu Tuškanac se nastavlja program, i to s kratkometražnim filmovima, dok se u programu koji zagrebačka publika posebno pohodi, Kockice, prikazuje se redateljski prvijenac poznato glumca Leona Lučeva naslovljen s „Malo se sjećam tog dana“.

Ovaj dan je rezerviran i za vrlo snažna prva ostvarenja slavnih čeških redatelja, koji se inače prikazuju svaku noć u 21 sat u dvorani F22. Danas "nastupa" Jan Němec sa svojim filmom „Dijamantima noći“, koji govori o dva židovska mladića u vrijeme Drugog svjetskog rata, bjeguncima iz vlaka koji ih vozi u koncentracijski logor.

"Ljubavnim pismom kinu mogao bi se nazvati film njemačkog klasika Wima Wendersa 'Kraljevi ceste' iz programa Kino u kinu. Ovu dirljivu i duhovitu priču o muškom prijateljstvu imate priliku pogledati u 20:00 u dvorani Müller. U programu Industrije islandski redatelj Hafsteinn Gunnar Sigurðsson na masterclassu u dvorani F22 u 16:00 govorit će o problemu ograničenih sredstava koja redatelji uspiju pribaviti za svoj prvi film. Stav je našeg gosta da ograničenja potiču kreativnost te neobična i zanimljiva rješenja", najavljuju iz ZFF-a. 

Dakle i danas vas na ovom sjajnom filmskom festivalu očekuje bogat program, a napomenimo još i kako će se od 18 sati u dvorani Müller, u sklopu posebnog programa Festivali pod reflektorom, prikazivati izbor kratkih filmova sa 75. izdanja Venecijanskog filmskog festivala u sekciji Horizonti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije