ZFF UTORAK

Glavni program u znaku kandidata za Oscara

ritn by: H.Š. | 17.11.2015.
ZFF UTORAK: Glavni program u znaku kandidata za Oscara
U utorak se u glavnom programu Zagreb Film Festivala prikazuju dva nacionalna kandidata za Oscara, bosanskohercegovački film "Naša svakodnevna priča", redateljice Ines Tanović i mađarski "Saulov sin", redatelja Lászla Nemesa.

U utorak se u glavnom programu Zagreb Film Festivala prikazuju dva nacionalna kandidata za Oscara, bosanskohercegovački film "Naša svakodnevna priča", redateljice Ines Tanović i mađarski "Saulov sin", redatelja Lászla Nemesa.

U svom dugometražnom igranom redateljskom debiju Ines Tanović okupila je impresivnu glumačku ekipu predvođenu sjajnim Uliksom Fehmiuom, Emirom Hadžihafizbegovićem i Jasnom Ornelom Bery, a u fokusu filma je život je i raspad prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu. Nakon razvoda od supruge Nine, tridesetogodišnji Saša ponovno živi s roditeljima. Njegov otac Muhamed zaposlenik je ugledne tvrtke u procesu privatizacije, majka Marija je kućanica, a sestra Senada živi u Sloveniji s dečkom s kojim čeka dijete. Film je na rasporedu u 19 sati u kinu Europa.

Saulov sin
Mađarski kandidat za Oscara - "Saulov sin" (FOTO: ZFF)

"Saulov sin", redateljsko debitantsko postignuće bivšeg asistenta Béle Tarra – Lászla Nemesa – na ovogodišnjem je festivalu u Cannesu osvojio Grand Prix. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Film je na rasporedu u 21 sat u kinu Europa.

U sklopu programa "Velikih 5" u kinu Tuškanac u 18 sati, hrvatsku premijeru imat će novi film Oscarom nagrađenog talijanskog redatelja Paola Sorrentina, "Mladost", u kojem glavne uloge tumači plejada holivudskih glumaca predvođena Michaelom Cainom i Harveyjem Keitelom

U Zagrebačkom plesnom centru nastavlja se retrospektiva Orsona Wellesa; u 18 sati prikazat će se "Proces", ekranizacija istoimenog literarnog klasika Franza Kafke snimljena početkom šezdesetih u Zagrebu. 

U Dokukinu KIC u 19 i 30 sati program "Making Of" donosi film "Izgubljeni u La Manchi" Keitha Fultona, dokumentarac koji prati pokušaj nastanka nikad dovršene filmske adaptacije "Don Quijotea" u režiji Terryja Gilliama. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zff.hr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije