KAD SAFF LINČUJE

Umjesto prijekog suda, do nekih „boljih vremena“, stvar prepuštaju masi

ritn by: Lupiga.Com | 04.05.2016.
KAD SAFF LINČUJE: Umjesto prijekog suda, do nekih „boljih vremena“, stvar prepuštaju masi
U najnovijem slučaju poziva na linč koji je na Svjetski dan slobode medija objavljen na Saffu, meta je sarajevski novinar i profesor književnosti naroda BiH i bosanskog jezika, Amer Tikveša.

„Neformalno glavno glasilo vehabija u Bosni i Hercegovini, portal SAFF.ba, u maniru 'istinskih sljedbenika religije mira i ljubavi' – pred kojima danas drhti pola planete – svakodnevno zaplavljuje virtualni prostor svojim bjesomučnim izljevima mržnje i huškanja prema svima za koje odluče da im u ovome društvu – kojeg bi krojili po svojoj mjeri – nije mjesto“, piše portal Prometej.ba navodeći najnoviji slučaj poziva na linč koji je na Svjetski dan slobode medija objavljen na Saffu, a meta je ovoga puta sarajevski novinar i profesor književnosti naroda BiH i bosanskog jezika, Amer Tikveša.

Naime, u nepotpisanom tekstu naslovljenom „Smrdljivi glas ateističkog patuljka Amera Tikveše“, Tikvešu se naziva „novinarom velikosrpske provenijencije“ koji piše na portalu Školegijum.ba, a čiji je urednik, kaže Saff, „poznati mrzitelj Bošnjaka Nenad Veličković“. Povod za ovaj napad je stav koji je Tikveša iznio u jednom tekstu da karakter rata u BiH nije jednoznačno određen. Kao što je i bio cilj Saffa, Tikveši su počele pristizati vrlo ozbiljne prijeteće poruke.

Prometej.ba, koji Lupiga ovom prilikom toplo preporuča svojim čitateljima, objašnjava kako su na crnoj listi Saffa najčešće novinari i drugi javni te kulturni radnici koji se usuđuju iznijeti stav u neskladu s propisanom i mitologiziranom „istinom“ ili na bilo koji način stati na rep nacionalističkoj i religijskoj ideologiji čiji je Saff sljedbenik i baštinik. Takve se onda prokazuje kao ljude nedostojne da žive, na njih se huška i kao pred čopor bijesnih pasa iznose se podaci kuda se nepoželjne persone kreću i gdje ih se može naći.

„Saff dobro zna što je 'najveći grijeh' za jednog muslimana i kako prema takvome trebaju pravovjerni da se odnose: napuštanje islama jedna je od stvari koja se ni na ovome svijetu ne oprašta, a oko onoga svijeta su sve stvari ionako u detalje poznate. U leglu te ideologije, Saudijskoj Arabiji, (koja promovira i finansira saffolike pojave diljem svijeta, pa tako i u našem društvu), ima samo jedna kazna za takve otpadnike, a to je smrt. Saff i saffovci, svjesni činjenice gdje žive, pritajili su tu radikalnost u čekanju boljih vremena (vremena u kojem u Bosni neće biti krmadi i krštene prepečenice, kako je to domišljato izrazio Fatmir Alispahić), pa umjesto da otvoreno traže prijeki sud za prestupnika oni iznesu na vidjelo njegov krimen i prepuštaju stvar masi da odluči“, zaključuje se na Prometeju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Mike Pennington


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. IVAN ERGIĆ: Povratak

  16.10.2019.

  Ivan Ergić

  IVAN ERGIĆ: Povratak

 2. FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

  01.10.2019.

  Nataša Škaričić

  FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

 3. BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

  30.09.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije