BRAVO, KOLEGE

Novinari otišli s Vučićevog govora o medijima!

ritn by: Lupiga.Com | 21.11.2016.
BRAVO, KOLEGE: Novinari otišli s Vučićevog govora o medijima!
Novinari nekoliko redakcija napustili su danas iz protesta regionalni medijski skup u Beogradu, u trenutku kada se sudionicima počeo obraćati predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javlja Autonomija. Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je iz protesta sudjelovanje na toj konferenciji. Podsjetio je da je Aleksandar Vučić bio ministar informiranja u “zločinačkoj Miloševićevoj vlasti” i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski Zakon o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mjestu ministra informiranja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

Novinari nekoliko redakcija napustili su danas iz protesta regionalni medijski skup u Beogradu, u trenutku kada se sudionicima počeo obraćati predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, javlja Autonomija.

Skup su napustili novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Magločistača iz Subotice i Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore, kao i još pojedine kolege.

Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je da se odlučio na taj protestni korak jer je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog s medijima i novinarima, kao i njegovi suradnici, koji su se još gore ponašali prema našoj profesiji.

“Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sedim na ovoj konferenciji i da, sa čovekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to niti je posle svega što je radio u tom pogledu čovek koji ima pravo da o tome govori”, rekao je Čečen agenciji Beta.

Nakon Vučićevog obraćanja, Oliver Vujović, generalni tajnik Medijske organizacije za jugoistočnu Europu (SEEMO) koja je organizator konferencije, priopćio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić pristao je odgovarati samo na pitanja inozemnih novinara (FOTO: Hina)

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je danas iz protesta sudjelovanje na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu i naveo da to čini iz razloga što je najavljeno da će je otvoriti predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je ”provereni neprijatelj medijskih sloboda”.

“Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje”, naveo je Sejdinović u otvorenom pismu upućenom generalnom tajniku medijske organizacije SEEMO Oliveru Vujoviću.

On je podsjetio da je Aleksandar Vučić bio ministar informiranja u “zločinačkoj Miloševićevoj vlasti” i da je jedan od autora i onaj koji je provodio drakonski Zakon o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mjestu ministra informiranja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

Danas i sutra u Beogradu se, naime, održava regionalni medijski skup “Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje?”.

Obraćanje Nedima Sejdinovića organizatoru konferencije

Navedimo i da je kolega Nedim Sejdinović ranije uputio obavijest o razlozima zašto ne želi sudjelovati na spomenutom skupu. Njegovo obraćanje pročitajte u nastavku:

"Poštovani gospodine Vujoviću,

Srdačno se zahvaljujem na pozivu na medijski skup koji se, u vašoj organizaciji, danas i sutra održava u Beogradu, ali nažalost ja neću moći da mu prisustvujem.

Nedim Sejdinović
Sejdinović - "Vučić je provereni neprijatelj medijskih sloboda" (FOTO: Lupigina Arhiva)

Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje.

Podsećam da Vučićeva Vlada vrši užasan, konstantan pritisak na medijske slobode, te da su zbog toga mnoge naše kolege sprečene da profesionalno obavljaju svoj posao, a da su neki od njih doživeli i razne vrste poniženja, pa i torture. Mnogi novinari u Srbiji ostaju bez posla, i to samo zbog toga što su posvećeni novinarstvu i medijskim slobodama.

Podsećam takođe da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u zločinačkoj Miloševićevoj vlasti i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski zakon o informisanju koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote. Za vreme njegovog ministrovanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

O veoma lošem stanju medijskih sloboda u Srbiji možete da se uputite ne samo iz brojnih istraživanja već i iz Izveštaja EK o napretku Srbije za 2016. godinu.

U nadi da će neki vaši budući skupovi imati više obzira prema našim kolegama, srdačno vas pozdravljam!"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije