BOB DYLAN

Prvi roker u 120 godina Nobelove nagrade

ritn by: H.Š. | 13.10.2016.
BOB DYLAN: Prvi 'roker' u 120 godina Nobelove nagrade
Američki kantautor Bob Dylan dobio je Nobelovu nagradu za književnost i prvi je glazbenik koji prima ovu nagradu, a malobrojni su vjerovali da će Akademija pristati ovu kategoriju proširiti na folk rock.

Američki kantautor Bob Dylan dobio je Nobelovu nagradu za književnost koja će mu biti dodijeljena na svečanoj ceremoniji u prosincu ove godine, javlja britanski BBC citirajući odluku Švedske akademije: „za stvaranje novog poetskog izraza u okvirima u okvirima velike američke glazbene tradicije“.

Kantautor, umjetnik i povremeno glumac, prvi je "roker" koji prima ovu nagradu. Dugo se nagađalo kako bi ju mogao primiti, no malobrojni su poznavatelji običaja Akademije očekivali da će pristati na to da kategoriju književnosti proširi i na folk rock.

Sara Danius, stalna tajnica Švedske akademije, rekla je kako je Dylan izabran jer je "sjajan pjesnik engleske govorne tradicije, ima već 54 godine kako se neprekidno iznova stvara, neprekidno stvarajući nove identitete" rekla je reporterima u Stockholmu, a prenosi britanski BBC navodeći i kako je Bob Dylan prvi Amerikanac nagrađen Nobelom za književnost od 1993. godine kad je to priznanje pripalo američkoj književnici Toni Morrison.

Iz biografije Boba Dylana BBC News izdvaja kako je najveći dio njegovih najboljih pjesama nastao u razdoblju 60-ih godina kada je postao vrsta neformalnog historičara jednog za Ameriku problematičnog razdoblja

Radikalna je bila njegova odluka da tradicionalni američki folk izraz zamijeni električnom gitarom, a od mnogobrojnih Dylanovih albuma BBC spominje „Highway 61 Revisted“ iz 1965. godine, „Blonde on Blonde“ iz 1966. godine te „Blood on the Tracks“ iz 1975. godine.

Od kraja 80-ih Dylan je bez prestanka na turneji koju je prozvao "Never-Ending Tour". Nagrada će mu biti uručena, kao i ostalim ovogodišnjim dobitnicima Nobela, 10. prosinca na 120. obljetnicu smrti osnivača fonda Alfreda Nobela

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

  05.08.2022.

  Jerko Bakotin

  UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

 2. PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

  23.07.2022.

  Marko Tomaš

  PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

 3. PREDRAG FINCI: Bjegunci

  20.07.2022.

  Predrag Finci

  PREDRAG FINCI: Bjegunci

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije