PETI KAP

Gdje smo stali s lijevom misli?

ritn by: I.F. | 16.09.2022.
PETI KaP: Gdje smo stali s lijevom misli?
„Kao i svaki dosadašnji KaP i ovaj će se baviti aktualnim političkim društvenim i kulturnim pitanjima, revalorizacijom nasljeđa ljevice i zajedničkog jugoslavenskog iskustva, izazovima novih lijevih politika i odnosima u regiji, uz predstavljanje novih knjiga, predavanja i tribine“, najavili su organizatori Korčula after Partyja, festivala za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice, svojevrsni nastavak Korčulanske ljetne škole koju su šezdesetih osnovali Rudi Supek i Milan Kangrga. KaP se ovoga tjedna održava u Ljetnom kinu Korčula, a uz nimalo idealne vremenske uvjete potrajat če do nedjelje, 18. rujna. Danas program počinje s predavanjem povjesničarke Branke Prpe „Slom ili pravi početak 21. vijeka“, a potom slijedi promocija knjige kazališnog redatelja Zlatka Pakovića, „Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom“.

Jubilarni peti Korčula after Party, festival za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice, svojevrsni nastavak Korčulanske ljetne škole koju su šezdesetih osnovali Rudi Supek i Milan Kangrga, ovoga se tjedna održava u Ljetnom kinu Korčula. Festivalski program za otvorenje u četvrtak navečer predvidio je razgovor s redateljicom Jasmilom Žbanić o njenom novom filmu „Blum, dokumentarcem koji se bavi Emerikom Blumom, nekadašnjim gradonačelnikom Sarajeva i direktorom bivšeg giganta Energoinvesta. Film je u radnoj verziji prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu nakon čega je izazvao brojne reakcije javnosti. Planirana je bila i promocija ljubavnog pisma Hajduku Borisa Dežulovića, objavljenog u vidu knjige „Bili libar“, ali zbog neočekivanih okolnosti taj je događaj otkazan.

„Kao i svaki dosadašnji KaP i ovaj će se baviti aktualnim političkim društvenim i kulturnim pitanjima, revalorizacijom nasljeđa ljevice i zajedničkog jugoslavenskog iskustva, izazovima novih lijevih politika i odnosima u regiji, uz predstavljanje novih knjiga, predavanja i tribine“, najavili su organizatori prije otvorenja ovogodišnjeg KaP-a koji će uz nimalo idealne vremenske uvjete potrajati do nedjelje, 18. rujna. 

Za zadnji dan pripremljeno je predstavljanje knjige pod naslovom “Korčula after Party ili Korčula nakon Partije: Prva petoljetka” koju u suradnji izdaju Jesenski & Turk i KaP. Tekstove objavljene u knjizi potpisuju sudionici svih dosadašnjih izdanja KaP-a, a tijekom posljednjih pet godina nakupio ih se pozamašan broj. Njihovo nabrajanje bi potrajalo, pa ćemo spomenut samo neke od njih – Boris Buden, Hrvoje Klasić, Branka Prpa, Viktor Ivančić, Radina Vučetić, Jurica Pavičić, Toni Prug, Mitja Velikonja, Nataša Bodrožić, Nerzuk Ćurak, Brankica Drašković, Igor Štiks, Davor Konjikušić, Davorka Perić, Zlatko Paković, Jerko Bakotin … 

Jedan od tih tekstova napisao je i Viktor Ivančić, a na ovom vam mjestu donosimo njegov ulomak: “Primijetio sam da me tih par dana na Korčuli ispuni s neusporedivo više optimizma nego što je to slučaj s drugim okupljanjima analitički raspoloženih ljevičara na koja bih – doduše rijetko – znao zalutati. Mnogo je razloga tome ličnom porastu tenzije: i neformalni drugarski duh koji te odmah osvoji, i fascinantna povezanost s takozvanom lokalnom zajednicom, jedna sasvim praktična i dugoročna solidarnost, i kontraški osmišljeni program, i pametni diskutanti, puni strasti i mladalačkog entuzijazma, i Igra koja vodi brigu o svemu, i Dragan koji brine o svemu ostalom, ali, ali… U mome slučaju to je prije svega skupina sijedih glava, uglavnom strateški raspoređenih u publici, koje fokusirano prate sve što se raspravlja na 'sceni', bez suvišne mimike na licima, bez patroniziranja, bez malodušnosti, s pogledima koji zrače iskustvom i postojanošću, i nepogrešivo razumiješ da o suštini onoga o čemu je tu riječ oni znaju i osjećaju više od većine govornika. Eto nade! – pomislim gledajući te stamene starce”.

Na Korčulu voli doći i Boris Buden o čemu je govorio u uvodu svoga vrlo značajnog predavanja o historijskom revizionizmu, kojeg možete čuti u sljedećem videu, kada je 2018. godine gostovao na KaP-u.

No, do nedjelje i promocije ove knjige Korčulane i njihove goste očekuje zanimljiv program, a organizatori će nam otkriti i tematsku odrednicu ovogodišnjeg KaP-a.

„Tematski fokus ove godine nam je rat u Ukrajini i njegove posljedice na Europu i regiju, a ovogodišnji sudionici su ljudi koji su obilježili protekle četiri godine KaP-a, kao i oni kojima je poziv uvijek bio otvoren“, objašnjavaju iz organizacije. 

Danas od 18 sati program počinje s predavanjem povjesničarke Branke Prpe „Slom ili pravi početak 21. vijeka“, a odmah u 19 sati održat će se promocija knjige kazališnog redatelja Zlatka Pakovića, „Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom“, na kojoj će uz autora govoriti i filozof Petar Milat.

Program se nastavlja u 20 sati s predavanjem još jedne povjesničarke, Radine Vučetić, „Nevidljivi neprijatelj (i): od variole do korone“, a potom će u 21 sat sociolog Toni Prug održati predavanje pod obećavajućim nazivom „Javna bogatstva: borba za jednakost i solidarnost“.

Večer završava s javnom tribinom koja se pita „Slijedi li novi Hladni rat“, a na kojoj će govoriti Boris Buden, Toni Prug, Tanja Petrović, Branka Prpa i Mitja Velikonja

Za subotu je u 18 sati planirana promocija knjige „Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim“, predsjednice Radničke fronte i saborske zastupnice Katarine Peović, koja je jučer izbačena iz Sabora na dva dana, nakon što joj je predsjedavajući Gordan Jandroković oduzeo riječ i izrekao četiri opomene. 

Od 19 sati Mitja Velikonja, profesor kulturoloških studija i direktor Centra za kulturološke i vjerske studije Univerziteta u Ljubljani, okupljenima će dati novi pogled na postjugoslavensku umjetničku refleksiju osamdesetih, a od 20 sati slijedi predstavljanje knjige „Zajednička čitaonica“. Radi se o zanimljivom projektu, svojevrsnom „zborniku“ tekstova nekih od najboljih književnica i književnika s jugoslavenskih prostora. Knjigu će predstaviti Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Boris Buden i Dragan Markovina, koji su među autorima „Zajedničke čitaonice“.

Od 21 sat predstavlja se još jedna knjiga. Ovaj put se radi o novom izdanju „Točke na U“, antologijske knjige originalno objavljene pod okrivljem izdavačke kuće Feral Tribunea 1998. godine koju potpisuje Viktor Ivančić. A točku na I subotnje večeri stavlja još jedna tribina – „Stanje u regiji i lijevi odgovor“ – na kojoj uz spomenutog Viktora Ivančića sudjeluju Boris Dežulović, Katarina Peović, Radina Vučetić, Igor Štiks i Zlatko Paković.

Posljednji dan ovogodišnjeg izdanja KaP-a osim za promociju „Prve petoljetke“, rezerviran je za Tanju Petrović, antropologinju i lingvistkinju, koja će od 18 sati u Ljetnom kinu Korčula govoriti o infrastrukturama kolektivnog i (ne)mogućnosti utopije poslije Jugoslavije. U 19 sati počinje predavanje Zlatka Pakovića „Ubistvo Piera Paola Pasolinija i uklanjanje dijalektičke drugosti“. Inače, Pier Paolo Pasolini talijanski je pjesnik, filozof i režiser koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen 1975. godine u Rimu. 

Od 20 sati Boris Buden će govoriti o Europi i ratu u Ukrajini, a nakon čega će od 21 sati uslijediti promocija knjige „Korčula after Party ili Korčula nakon partije: prva petoljetka“. 

Za kraj, evo još jednog ulomka iz ove knjige, koji potpisuje upravo Boris Buden: „Kažu da je Korčula raj na zemlji. Ako je tako, onda sigurno ima neka Korčula i na nebu, u stvarnom raju. I u njoj neka nikad prekinuta Korčulanska ljetna škola u kojoj će se uskoro, nadajmo se što kasnije, ponovo sresti Habermas i Gajo Petrović. Onaj tko misli da će se Gajo prvi raspitati kod Habermasa o tome što se u međuvremenu dogodilo na zemlji, griješi. Habermas, rođeni filozof, je taj koji će postaviti prvo pitanje: 'Što si ti ono Gajo mislio s pojmovima Revolucije i prakse?'“.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: KaP

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije