OD TOKIJA DO MORAVE

Pogledajte neobični film koji su snimili Bekim Sejranović i Moku Teraoka

ritn by: I.F. | 22.05.2020.
OD TOKIJA DO MORAVE: Pogledajte neobični film koji su snimili Bekim Sejranović i Moku Teraoka
Veliki književnik Bekim Sejranović napustio nas je jučer u četrdeset i osmoj godini života. Iza sebe je naš drug Beki ostavio niz sjajnih romana i kratkih priča, zbog kojih su ga mnogi nazivali najtalentiranijim književnikom generacije u regiji. Uz to je iza sebe ostavio i jedan sasvim neobičan film. Radi se o dokumentarcu koji je planiran sasvim drugačije od onoga u što se na koncu pretvorio. „Od Tokija do Morave“ zapravo je prvenstveno priča o Bekimu, koju je režirao Japanac Moku Teraoka. Sama slučajnost spojila je Mokua i Bekima. Naime, Moku je htio putovati i snimati, a Bekim se nakon više od desetljeća života u Norveškoj često želio vratiti na Balkan. Sam će reći kako je u Norveškoj osjećao da je nešto izgubio, iako je bio svjestan da toga nečega više jednostavno nema.

Veliki književnik Bekim Sejranović napustio nas je jučer u četrdeset i osmoj godini života. Iza sebe je naš drug Beki ostavio niz sjajnih romana i kratkih priča, zbog kojih su ga mnogi nazivali najtalentiranijim književnikom generacije u regiji. Uz to je iza sebe ostavio i jedan sasvim neobičan film. Radi se o dokumentarcu koji je planiran sasvim drugačije od onoga u što se na koncu pretvorio.

„Od Tokija do Morave“ zapravo je prvenstveno priča o Bekimu, koju je režirao Japanac Moku Teraoka. Sama slučajnost spojila je Mokua i Bekima. Naime, Moku je htio putovati i snimati, a Bekim se nakon više od desetljeća života u Norveškoj često želio vratiti na Balkan. Sam će reći kako je u Norveškoj osjećao da je nešto izgubio, iako je bio svjestan da toga nečega više jednostavno nema. S druge strane Moku je dao otkaz u jednoj tvrtki u Tokiju gdje je do tada radio i odletio u Oslo kod Bekima, a nakon toga prvo u Rijeku u kojoj je Bekim živio od 1986. do 1993. godine, prije nego je odselio u Norvešku, a potom su otputovali u Brčko. Pridružio im se i Norvežanin Petter Aasen, mladić kojeg privlači balkanska muzika i koji je u to vrijeme bio Bekimov cimer te je u Oslu studirao hrvatski, a Bekim mu je bio jedan od profesora. 

„Nisam čak ni znao gdje se Balkan nalazi“, objašnjava Moku Teraoka prije nego li će neobična trojka krenuti na put. Iz Rijeke su se Bekimovom starom bubom dovezli do rijeke Save, gdje ih je čekala Bekimova „savska buba“. Plan je bio da zajedno režiraju film, ali na kraju je ta nezgodna obaveza pala na Mokua

„Moku mi je Predložio da ja, kao pisac, napravim scenarij za taj film, ali znate kako je kada putovanje krene … scenarij se raspao. Tako da je on, jadnik, na putu snimio 78 sati materijala i trebalo bi nam deset dana, svaki dan po osam sati, da bismo sve to pogledali. Pobjegao sam nakon prvog dana, pa je on sam završio film“, ispričao je Bekim jednom prilikom. Cijeli film je na YouTube prošle godine postavio sam Moku, uz hrvatske i engleske titlove.

Putovanje je bilo ispunjenje Bekimovog dječačkog sna, a inspiriralo ga je za roman „Tvoj sin Huckleberry Finn“.

“Netko pretvara život u knjige, a ja, eto, činim obratno”, govorio je Bekim nakon ovog putovanja, a Lupiga vas poziva da zaplovite s ovom trojkom. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije