NAGRADA IVAN GORAN KOVAČIĆ

Raspisan natječaj za najbolju pjesničku zbirku

ritn by: T.M. | 21.11.2022.
NAGRADA IVAN GORAN KOVAČIĆ: Raspisan natječaj za najbolju pjesničku zbirku
Raspisan je natječaj za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku. Rok za prijavu je 9. prosinac 2022. godine, a natječaj je objavilo Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, nazvano, kao i nagrada, po jednom od najvećih pjesnika s ovih prostora. U njegovu čast utemeljena je pjesnička manifestacija „Goranovo proljeće“, još 1964. godine i održava se svake godine na dan pjesnikova rođenja, 21. ožujka, u Lukovdolu, a uz ovu manifestaciju vezana je i raspisana nagrada. O pobjednicima će odlučivati tročlani pjesnički žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Dorta Jagić i Branislav Oblučar. Dobitnik ili dobitnica, uz prestižno priznanje, dobit će i značajnu novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna te prigodnu skulpturu koju je izradio akademski kipar Igor Ruf.

Raspisan je natječaj za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku. Rok za prijavu je 9. prosinac 2022. godine, a natječaj je objavilo Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, nazvano, kao i nagrada, po jednom od najvećih pjesnika s ovih prostora.

Kovačić je rođen u Lukovdolu 1913. godine. Već sa 16 godina počinje objavljivati poeziju, a s 19 godina objavljuje prvu zbirku „Lirika“. Većina njegovih djela objavljena je posthumno, s obzirom da je veliki pjesnik ubijen s tek napunjenih 30 godina. Kovačić se, naime, zajedno s Vladimirom Nazorom, 1942. godine pridružio partizanima, da bi ga u srpnju 1943. godine, nedaleko Foče, u Bosni i Hercegovini, ubili četnici. 

U njegovu čast utemeljena je pjesnička manifestacija „Goranovo proljeće“, još 1964. godine i održava se svake godine na dan pjesnikova rođenja, 21. ožujka, u Lukovdolu, a uz ovu manifestaciju vezana je i raspisana nagrada.

„Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Za nagradu mogu konkurirati i pjesničke knjige izvorno napisane i tiskane na hrvatskom jeziku kod registriranih nakladnika, bez obzira na mjesto objavljivanja. Nagrada se dodjeljuje naizmjenično s dodjelom nagrade 'Goranov vijenac' za izniman doprinos hrvatskoj poeziji“, objašnjavaju iz Studentsko kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“.

U konkurenciju dolaze u obzir knjige koje su objavljene u periodu od 1. studenog 2020. godine do 31. listopada ove godine. Prema propozicijama natječaja potrebno je poslati tri primjerka knjige na adresu društva - Opatovina 11, 10 000 Zagreb, s napomenom: „Za Nagradu Ivan Goran Kovačić“. Napominje se i kako knjige aktualnih članova Odbora „Goranovog proljeća“ ne mogu biti predložene za dodjelu nagrade, jednako kao i izdanja Studentsko kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“.

O pobjednicima će odlučivati tročlani pjesnički žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Dorta Jagić i Branislav Oblučar. Prema planu, žiri će prvo, do 21. veljače 2023. godine, odabrati petero finalista, a ime dobitnika ili dobitnice nagrade bit će poznato uoči međunarodnog pjesničkog festivala „Goranovo proljeće“. Dobitnik ili dobitnica, uz prestižno priznanje, dobit će i značajnu novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna te prigodnu skulpturu koju je izradio akademski kipar Igor Ruf.

Prije dvije godine nagradu je dobila pjesnikinja Evelina Rudan, inače izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, za knjigu „Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)“. Te godine na natječaj je pristigao čak 91 naslov, a u finale su, osim djela Eveline Rudan, ušle i knjige „Sang“ Alena Brleka, „Zablaće“ Stipe Grgasa, „Putovanje oko tijela“ Marijane Radmilović i „Stope u snijegu“ Nade Topić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: SKUD Ivan Goran Kovačić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije