CENZURA = DIKTATURA

Policija privela novinarku jer je pisala o lošem stanju opreme u novosadskoj bolnici

ritn by: I.K. | 02.04.2020.
CENZURA = DIKTATURA: Policija privela novinarku jer je pisala o lošem stanju opreme u novosadskoj bolnici
Policija u Novom Sadu pretresla je stan novinarke Ane Lalić, privela je i uručila joj rješenje o policijskom zadržavanju, koje može trajati do dva dana. Zaplijenili su dva mobilna telefona i laptop. Na vrata su joj policajci zakucali iza 22 sata (srijeda, 1. travnja), zbog teksta koji je danas objavila na portalu nova.rs. Novinarka je izvijestila o lošim uvjetima u kojima se medicinski radnici bolnice u Novom Sadu bore s epidemijom koronavirusa. Svaki peti zaraženi u Vojvodini medicinski je radnik. U tekstu zbog kojeg je privedena, prenijela je izjave anonimnih zaposlenika bolnice. Njezini izvori upozorili su da je bolničko "osoblje izloženo najvećem riziku od zaraze COVID-19", da su se u "subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme". Tekst je objavljen pod naslovom "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre".

Policija u Novom Sadu pretresla je stan novinarke Ane Lalić, privela je i uručila joj rješenje o policijskom zadržavanju, koje može trajati do dva dana. Zaplijenili su dva mobilna telefona i laptop. Na vrata su joj policajci zakucali iza 22 sata (srijeda, 1. travnja), zbog teksta koji je danas objavila na portalu nova.rs. Novinarka je izvijestila o lošim uvjetima u kojima se medicinski radnici bolnice u Novom Sadu bore s epidemijom koronavirusa. Svaki peti zaraženi u Vojvodini medicinski je radnik.

Informacija da je novinarka privedena stigla je nešto prije ponoći. Njezin muž dao je izjavu za srbijansku filijalu N1 televizije.

"Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan. Uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona. Advokat Srđan Kovačević je otišao s njima pa ćemo da vidimo šta će da se dešava", rekao je muž Ane Lalić novinarima N1.

Novinarki su na koncu uručili rješenje o policijskom zadržavanju do 48 sati.

"Očekujemo da će sutra tužilac da je sasluša i odluči o pritvoru", rekao je odvjetnik Ane Lalić za portal Autonomija.

U tekstu zbog kojeg je privedena, novosadska novinarka prenijela je izjave anonimnih zaposlenika bolnice. Njezini izvori upozorili su da je bolničko "osoblje izloženo najvećem riziku od zaraze COVID-19", da su se u "subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme". Tekst je objavljen pod naslovom "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre".

Ana Lalić
Policija odvozi novinarku (FOTO: nova.rs)

S programskim direktorom Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinkom Gruhonjićem razgovarali smo u trenutku dok je policija još uvijek bila u stanu novinarke Lalić, koja je i članica Upravnog odbora spomenutog novinarskog udruženja.

"Dobio sam njezin poziv oko 22.30, tad joj je policija došla na vrata. Još uvijek su tamo, u toku je pretres, ne znamo hoće li je voditi ili će joj samo zaplijeniti kompjuter, što inače znaju raditi", rekao je Gruhonjić. 

Pojašnjavajući okolnosti, Gruhonjić napominje da je srbijanska Vlada u utorak donijela zaključak kojim se praktično krizni štab formiran za borbu protiv pandemije u Srbiji proglašava jedinim ovlaštenim za davanje izjava, dok se sve ostalo što mediji objave može karakterizirati kao dezinformacija, uznemirivanje javnosti i širenje panike.

"Plašimo se da to može da vodi i do hapšenja novinara na osnovu krivičnog zakonika", ističe programski direktor vojvođanskog novinarskog udruženja. Na ovom mjestu nije nevažno napomenuti da je udruženje kojem Gruhonjić i Lalić pripadaju već dugo vremena trn u oku srbijanske vlasti te je kao takvo u više navrata bilo meta verbalnih napada formalnih i neformalnih predstavnika vlasti Aleksandra Vučića.

Navodeći kronološki kako su tekli događaji koji kulminiraju pretresom stana novinarke Ane Lalić, Gruhonjić kaže:

"Ana je najprije objavila tekst na portalu nova.rs, a potom je Klinički centar izdao saopštenje u kojem nju optužuje da je lagala, urušila im ugled. Decidirano su naveli da su o tome izvijestili policiju i tužilaštvo. Poslije toga me je kolegica zvala i javila da joj je policija na vratima. Ona je u međuvremenu objavila još jedan tekst, u kojem je navela da neće odati svoje izvore i da se odriče obroka u pritvoru.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Autonomija/NDNV


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije