„BIVŠI NEPRIJATELJI“

Lupiga vam predstavlja svoj prvi dugometražni dokumentarni film

ritn by: I.F. | 14.03.2023.
„BIVŠI NEPRIJATELJI“: Lupiga vam predstavlja svoj prvi dugometražni dokumentarni film
Nismo imali ništa. Ni plana, ni programa, ni sredstava. Znali smo samo da se njihove priče moraju zabilježiti. Pa kako ispadne … I tako je na Sandžaku pala prva klapa, a tri godine kasnije imamo gotov film. „Bivši neprijatelji“, tako se zove, i ostavio je dubok trag na nama. Bilo je zahtjevnije nego što smo mislili da će biti. A najteže je bilo od 30 sati snimljenog materijala odabrati samo 57 minuta onoga što će „ući“ u film. Proputovali smo na hiljade i tisuće kilometara, upoznali mnoge dobre ljude i bili svjedoci jedne od onih priča koje malim, ali hrabrim koracima, mijenjaju svijet na bolje. Osim na Sandžaku, film je sniman redom u Sarajevu, Stupnom Dolu, Trusini, Bradini, Prijedoru, Šamcu, Brčkom, Bajinoj Bašti, Kruševcu i Glini. Snimali smo nekadašnje neprijatelje, danas prijatelje koji imaju samo jedan cilj, otvoriti put dijalogu i - pokazati koliko je rat zlo.

Prije četiri godine upoznali smo ih u Bosni. Nebo se otvorilo i kiša je dva dana obilno zalijevala Jajce i okolna sela, mjesta na kojima su devedesetih počinjeni brojni zločini, nad civilnim stanovništvom. Njih tridesetak, neki sa štakama, neki teško dišući, neki šepajući na protezama umjesto nogu, uporno je obilazilo ta mjesta poklanjajući se ubijenima, jednako, bez obzira kojoj naciji žrtve pripadale. Rat ih nije mazio, prošli su najgore. Gotovo svi su ranjavani i iz rata su izašli kao invalidi. Neki u Hrvatskoj vojsci, neki u JNA, neki u Armiji BiH, neki u Vojsci Republike Srpske, neki u HVO-u. Gledali smo ih kako se sada grle, neki od njih puste i suzu, neprimjetno, da drugi ne vide. Nekada neprijatelji, danas prijatelji sa samo jednim ciljem, otvoriti put dijalogu i - pokazati koliko je rat zlo

Iz Jajca smo se vratili u Zagreb puni emocija, a već sljedeću priliku, u veljači prije tri godine, odlazak veterana na Sandžak, odlučili smo iskoristiti kako bismo o ovoj priči snimili film. Nismo imali ništa. Ni plana, ni programa, ni sredstava. Znali smo samo da se njihove priče moraju zabilježiti. Pa kako ispadne …

I tako je na Sandžaku pala prva klapa, a tri godine kasnije imamo gotov film. „Bivši neprijatelji“, tako se zove, i ostavio je dubok trag na nama. Bilo je zahtjevnije nego što smo mislili da će biti. A najteže je bilo od 30 sati snimljenog materijala odabrati samo 57 minuta onoga što će „ući“ u film.

Proputovali smo na hiljade i tisuće kilometara, upoznali mnoge dobre ljude i bili svjedoci jedne od onih priča koje malim, ali hrabrim koracima, mijenjaju svijet na bolje. Osim na Sandžaku, film je sniman redom u Sarajevu, Stupnom Dolu, Trusini, Bradini, Prijedoru, Šamcu, Brčkom, Bajinoj Bašti, Kruševcu i Glini. 

Prvi je to dugometražni dokumentarni film u Lupiginoj produkciji, a u planu je da uskoro ispričamo i još jednu priču o ovim ratnim veteranima koji preziru rat i mržnju. Režiju i scenarij za „Bivše neprijatelje“ potpisuje Ivor Fuka, snimatelj je Tomislav Brdjanović, čiji je BionTv odradio i montažu. Tamo gdje smo imali dvije kamere „ruku“ nam je dao iskusni snimatelj Mišo Maoduš, a pomogli su i Ladislav Tomičić te Nikola Kuprešanin. Najveću pomoć i podršku imali smo ipak od Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, organizacije koja je i okupila ratne veterane i koja nosi ovu priču, ali i Fonda za humanitarno pravo iz Beograda koji nas je financijski podržao u završnoj fazi snimanja filma. 

„Bivši neprijatelji“ su sada na Lupiginom YouTube kanalu i mnogi od vas će danas po prvi puta upoznati, a na tome vam zavidimo, Edina Ramulića, Zvonka Lucića, Mirka Zečevića-Tadića, Đoku Pupčevića i Aleksandra Sokolovića te čuti njihove priče. Iskreno se nadamo da će vam se svidjeti.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije