BERLIN, OBEĆANI GRAD

Izvještaj iz call centra

ritn by: I.F. | 27.10.2020.
BERLIN, OBEĆANI GRAD: Izvještaj iz call centra
Zanimljiva interaktivna zvučna instalacija danas će biti postavljena u zagrebačkom Pogonu. Naziva „Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra“ ova instalacija Ivane Papić zamišljena je kao svojevrsni audio dokumentarac, ima svojih devet stanica, a svaka stanica je zapravo adaptirani uredski telefon, kakvi se danas nalaze u brojnim call centrima. Na svakoj stanici, odnosno telefonu posjetitelj će moći poslušati kratke isječke iz ukupno 13 intervjua koje je umjetnica obavila sa strancima, radnicima koji rade ili su radili u call centrima smještenima u Berlinu. Mahom su to agenti i menadžeri, mladi i vrlo obrazovani ljudi. S radnicima je, ovisno o njihovom porijeklu, razgovarala na hrvatskom, srpskom i engleskom, a sve je montirala kao audio kolaž i postavila u zatamnjeni ambijent koji evocira U-Bahn, berlinsku podzemnu željeznicu te posjetitelj osluškuje fragmente njihovih života baš kao slučajni suputnici u U-Bahnu.

Zanimljiva interaktivna zvučna instalacija danas će biti postavljena u zagrebačkom Pogonu. Naziva „Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra“ ova instalacija Ivane Papić, nastala u sklopu njenog umjetničkog participacijsko-istraživačkog projekta, progovara o kapitalističkom sistemu rada, životu u njemačkom Berlinu, ali i migracijama identitetu i pripadnosti. 

Papić je zamislila da instalacija, svojevrsni audio dokumentarac, ima svojih devet stanica, a svaka stanica je zapravo adaptirani uredski telefon, kakvi se danas nalaze u brojnim call centrima. Na svakoj stanici, odnosno telefonu posjetitelj će moći poslušati kratke isječke iz ukupno 13 intervjua koje je umjetnica obavila sa strancima, radnicima koji rade ili su radili u call centrima smještenima u Berlinu. Mahom su to agenti i menadžeri, mladi i vrlo obrazovani ljudi. S radnicima je, ovisno o njihovom porijeklu, razgovarala na hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, a sve je montirala kao audio kolaž i postavila u zatamnjeni ambijent koji audio-vizualno evocira U-Bahn, berlinsku podzemnu željeznicu te posjetitelj osluškuje fragmente njihovih života baš kao slučajni suputnici u U-Bahnu. 

„Berlin je mističan grad, simbol slobode i 'boljeg života', dok je Call Centar simbol kapitalističkog sistema rada i digitalizacije, dvaju svjetova koji se svojim različitim vrijednostima sudaraju i isprepliću. Plodno tlo za call centre korporacije pronalaze u Berlinu zbog velikog priliva expata odnosno imigrantske radne snage koja je zbog velike konkurencije, nedostatka poslova i režima viza često prisiljena prihvatiti niskokvalificirani i uglavnom minimalno plaćeni posao agenta na telefonu. Za većinu protagonista posao u call centru predstavlja stanicu života u Berlinu, zamku i mukotrpno iskustvo koje su prošli da bi u tom gradu ostali i ostvarili svoje snove. Istovremeno postoji konotacija moderne verzije gastrabajtera gdje se radnici call centra uspoređuju s imigrantima koji su u prošlosti odlazili raditi na nisko plaćene fizičke i građevinske poslove u Njemačku“, stoji u najavi instalacije Ivane Papić koja se ovim projektom željela kritički osvrnuti na kapitalistički sistem rada u call centrima, koji za vrijeme pandemije koronavirusa dodatno šire posao.

„Kriju se iza online platfomi, iza kulise atraktivnih šarenih ureda sa 'start up'-ovima, prividnim osjećajem 'obitelji' i 'ravne hijerarhije', dok se u pozadini nalazi ista korporacijska piramidalna struktura moći“, objašnjava autorica. 

Cijela priča na devet stanica traje 45 minuta, a projekt provode Pogon, Otvoreni likovni pogon iz Zagreba i udruga Mavena – 36 njezinih čuda iz Splita. Razvijen je na Institutu Art in Context na berlinskom Universität der Künste u okviru kolokvija „Eksperimentirati i intervenirati u javnom i socijalnom prostoru“ pod mentorstvom Kristine Leko. Izložba se otvara danas u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo gdje će ostati do 1. studenog, uz radno vrijeme od 16 do 20 sati. S obzirom na epidemiološku situaciju posjetitelji svoj dolazak trebaju najaviti putem formulara kojeg možete naći na ovom linku.

Za kraj par riječi o autorici. Ivana Papić rođena je u Splitu, 1987. godine. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Splitu, na Odjelu za restauraciju i konzervaciju, a od 2018. studira na specijalističkom postdiplomskom studiju na spomenutom Institut für Kunst im Kontext na Universität der Künste Berlin. Do sada je izlagala na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu, a ovo je njena prva samostalna izložba. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pogon

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije