ODBAČENI HEROJ
ODBAČENI HEROJ: Duško, smješka se Trifunović

Duško, smješka se Trifunović

ritn by: Predrag Finci | 16.10.2022.
ODBAČENI HEROJ: Duško, smješka se Trifunović
Jednom, tako, stoji na Titovoj, u gradu Sarajevu, Duško, smješka se Trifunović, kaže mi pošao u švaleraj, udvarao se uvijek nekoj, uvijek najljepšoj, pisao i objavljivao, a i mlade pjesnike okupljao i u javnost uvodio, stoji, guli koru naranče pjesnik, daje mi jednu krišku, „Naranča je stvorena da se dijeli”, reče mi, pa nestade, ode u svoje ljubavi pjesme stihove. Sa Izetom Sarajlićem i Duškom Trifunovićem poezija je u mojem kraju ušla u narod, na ulice, na scenu, u medije. Duškova poetska riječ je zalebdila između slenga i uzvišenog, pjevanja i kazivanja, svakodnevnog i izuzetnog. A zapravo je svaka njegova pjesma bila njegova prigušena drama, sve što je bio njegov život. Duško je bio i ostao proleter pjesništva. Slavni siromah. Neuvažena veličina. Odbačeni heroj, koga pamtim po osmijehu, po humoru, po pjesmama njegovim.

Jednom, tako, stoji na Titovoj, u gradu Sarajevu, Duško, smješka se Trifunović, kaže mi pošao u švaleraj, udvarao se uvijek nekoj, uvijek najljepšoj, pisao i objavljivao, a i mlade pjesnike okupljao i u javnost uvodio, stoji, guli koru naranče pjesnik, daje mi jednu krišku, „Naranča je stvorena da se dijeli”, reče mi, pa nestade, ode u svoje ljubavi pjesme stihove. 

Enko Mehmedbašić je po kavanama prepričavao svoje šale, ako bi ih okupljeni prihvatili, smijali se i odobravali, onda bi Enko te svoje duhovitosti pod kraj tjedna objavio u lokalnim novinama, ja provjeravao u razgovorima svoje filozofske teze i sumnje, a Duško otišao u tome najdalje, jer je u razgovoru kazivao svoje stihove. 

Sa Izetom Sarajlićem i Duškom Trifunovićem poezija je u mojem kraju ušla u narod, na ulice, na scenu, u medije. Duškova poetska riječ je zalebdila između slenga i uzvišenog, pjevanja i kazivanja, svakodnevnog i izuzetnog. A zapravo je svaka njegova pjesma bila njegova prigušena drama, sve što je bio njegov život. Duško je bio i ostao proleter pjesništva. Slavni siromah. Neuvažena veličina. Odbačeni heroj, koga pamtim po osmijehu, po humoru, po pjesmama njegovim (jesu li ih upamtili oni koji su ih pjevali; jesu li znali čiji su to stihovi?). 

Duško Trifunović
 Duško je bio i ostao proleter pjesništva (FOTO: screenshot/YouTube)

Shvatio sam davno što mi je onaj dan pjesnik rekao: sav je život za to da se dijeli. Kome bih svoje rekao da mi nije moje ljubavi, što bi pisac da njegovi junaci ne odu drugima, što mogu ubogi koji nemaju s kim svoju patnju podijeliti, što bi bilo tko bez drugoga?! Koji nema s kim da dijeli nema ni kada ima; a koji nikom ništa ne da, još nije od života. 

Duško je i svoj pjesnički dar, svoju poetiku podario drugima, neki njome manipulirali, neki mešetarili, a najbolji, rijetki, u sebi sačuvali. Sve nekako mislim da je i ovo što napisah Duškova pjesma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije