THOMAS PIKETTY

„Njemačka je najodgovornija za Brexit. Nijemci misle da sve znaju najbolje.“

ritn by: H.Š. | 05.07.2016.
THOMAS PIKETTY: „Njemačka je najodgovornija za Brexit. Nijemci misle da sve znaju najbolje.“
Thomas Piketty, francuski ekonomist i autor ekonomskog bestselera “Kapital u 21. stoljeću”, za Brexit najodgovornijom smatra Njemačku jer ta zemlja misli da „sve najbolje zna što je za ostale Evropljane prosto nepodnošljivo”.

Je li Brexit početak kraja Europske unije, pitanje je na koje je Udruženju vodećih svjetskih novina (Leading European Newspapper Alliance – LENA) odgovarao Thomas Piketty, francuski ekonomist i autor ekonomskog bestselera “Kapital u 21. stoljeću”. Na mogući raspad EU Piketty upozorava od početka grčke krize, a odluku britanskih građana na referendumu danas naziva iracionalnom, tražeći uzroke u nezadovoljstvu nižih i srednjih slojeva koji su najviše osjetili izrazito antisocijalnu politiku zahvaljujući kakvoj je Britanija gospodarsku krizu prebrodila lakše od zemalja Eurozone.

„Ali to je stvorilo veliko nezadovoljstvo među nižim i srednjim slojevima, koji su skliznuli u ksenofobiju i diskriminaciju imigranata. Isti fenomen primećujemo kod Nacionalnog fronta u Francuskoj i Trumpa u SAD”, odgovara Piketty u razgovoru čiji je prijevod s njemačkog Die Welta objavio Peščanik.

Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Francoisu Hollandu Piketty bi savjetovao da u cilju očuvanja Europske unije podrže ljevičarske stranke, španjolski Podemos i grčku Sirizu

„One nisu savršene, nemaju puno iskustva na vlasti, ali su manje opasne od britanskih, mađarskih i francuskih desničarskih populista. Osim toga, Merkel i Hollande moraju da pošalju jasnu poruku jugu Evrope da su spremni na moratorijum na otplatu dugova sve dok se evropska ekonomija ne opravi”, rekao je Piketty novinarki Martini Meister koja je vodila razgovor. 

„Verujem da će Francuska, Italija i Španija izneti predlog za stvaranje političke unije. Potreban nam je parlament evrozone koji odlučuje o visini deficita i restrukturiranju dugova. Nemačka bi se tome teško javno usprotivila. U svakom slučaju, treba prestati sa praksom da jedna zemlja svojim vetom blokira čitav process”, odgovorio je francuski ekonomist na pitanje o mogućem čvršćem povezivanju Unije. No, zaključio je, dokle god netko profitira od financijskog dampinga ne može doći do važnijih promjena.

„Potrebne su nam sankcije protiv malverzacija u finansijskom sektoru, protiv poreskih rajeva i bankarskih tajni usred Evrope. Ove sankcije moraju biti proporcionalne profitima koje te zemlje ostvaruju. Tako su razmišljali i građani Britanije, jer što se i njihova zemlja ne bi ponašala kao Švajcarska, koja profitira od slobodne trgovine a istovremeno koristi poreske propise svojih suseda kako bi sprovodila poreski damping”, zaključit će Piketty koji za Brexit najodgovornijom smatra Njemačku jer ta zemlja misli da „sve najbolje zna što je za ostale Evropljane prosto nepodnošljivo”. Cijeli intervju možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/UniversitatPompeuFabra

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije