RASULO U POLJOPRIVREDI

Diskretni lelek nacionalne buržoazije

ritn by: Lupiga.Com | 13.05.2015.
RASULO U POLJOPRIVREDI: Diskretni lelek nacionalne buržoazije
Izlazak iz CEFTA-e, kojeg je podrazumijevao pristup Hrvatske Europskoj uniji, nanio je samo štetu hrvatskoj poljoprivredi. Spekulira se da je od ulaska Hrvatske u EU izgubljeno devet tisuća radnih mjesta u poljoprivredi. Na jednodnevnoj konferenciji pod nazivom Snaga hrvatske hrane, u organizaciji Poslovnog dnevnika, resorni ministar Tihomir Jakovina rekao je da nema dovoljno novca za sve iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a male proizvođače pozvao je da se udruže u klastere i zadruge.

Situacija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, piše u svom uredničkom komentaru portal Bilten.org, "klasičan je primjer dominacije jedne frakcije kapitala nad drugom i uloge države koja tu dominaciju osigurava nizom mjera i odluka, odnosno dominantnoj frakciji pruža funkciju nositelja strategije akumulacije".

"Odluke kao što su prodaja bankarskog sektora, održavanje snažne valute i ulazak u Europsku uniju mehanizmi su ostvarivanja prevlasti financijskog i trgovačkog kapitala, uglavnom stranog, u odnosu na domaću industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju", navode autori teksta. 

Također, ističe se da se da na spomenutoj konferenciji, "kao i za vrijeme održavanja referenduma o pridruživanju, predstavnici nacionalne buržoazije nisu usudili politički dovesti u pitanje zajedničku europsku budućnost".

"Jednostavan odgovor na spomenutu činjenicu da je uvoz pokriven izvozom na razini od 57%, a da je udio izvoza u EU 50%, a uvoza iz EU 82%, i na općeniti problem europskog okvira za domaću industriju ponudio je predstavnik Agrokora Goran Pajnić. U okviru panela naziva “Znanje: deficit hrvatske poljoprivrede” prvo je ispravno uočio da je osnovni uzrok nedostatka znanja propast kombinata devedesetih koji su bili okosnica poljoprivredne proizvodnje, ne spominjući ulogu vlastite firme u tom procesu, da bi zatim na optužbu da Agrokor previše hrane uvozi odgovorio kako nakon ulaska u EU Agrokor više ne uvozi jer jednostavno više nema carina, na zajedničkom smo europskom tržištu", piše Bilten. 

Tekst u cijelosti možete pročitati na portalu Bilten.org.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

  05.08.2022.

  Jerko Bakotin

  UZ ODLAZAK VLADIMIRA MATIJANIĆA: Ostajemo usamljeniji pred bagrom

 2. PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

  23.07.2022.

  Marko Tomaš

  PRESTANIMO SE LAGATI: Odavno živimo u aparthejdu

 3. PREDRAG FINCI: Bjegunci

  20.07.2022.

  Predrag Finci

  PREDRAG FINCI: Bjegunci

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije