TKO JE TKO U SIRIJI

Svi taoci plinskog rata

ritn by: Osman Softić / Forum.tm | 16.11.2015.
TKO JE TKO U SIRIJI: Svi taoci plinskog rata
Osman Softić za Forum.tm: "Pozicija američke administracije u pogledu sirijskog sukoba slična je poziciji Turske, s tim da je SAD sve vrijeme diktirao i nadzirao proces naoružavanja i obuke islamističkih formacija obučavanih u Turskoj, Jordanu i Kataru. Politika američke administracije i vlade u Ankari u pogledu sirijskog rata razlikuje se samo u nijansama"

"Pozicija američke administracije u pogledu sirijskog sukoba slična je poziciji Turske, s tim da je SAD sve vrijeme diktirao i nadzirao proces naoružavanja i obuke islamističkih formacija obučavanih u Turskoj, Jordanu i Kataru. Politika američke administracije i vlade u Ankari u pogledu sirijskog rata razlikuje se samo u nijansama.

Službeni Washington ima balansirajuću ulogu u tom sukobu, čime želi spriječiti dominaciju jedne opcije, što je omogućilo nastavak rata sve do danas. Da bi spriječila dominaciju iranskih interesa u regiji, vlada SAD-a podržala je skupine sunitskih islamističkih ekstremista kao najefektivniju metodu borbe protiv geopolitičkog prodora Irana. Usmjerivši gnjev najekstremnijih vehabističkih tendencija sunitskog islama prema iranskom geopolitičkom projektu, Amerikancu su signalizirali režimu u Rijadu i drugim bogatim šeikatima u Zaljevu da neće dopustiti iransku dominaciju i okruženje Saudijske Arabije šijitskim vjerskim i ideološkim snagama, koje režim porodice Al Saud smatra smrtnim neprijateljima i prijetnjom svojoj egzistenciji.

Amerikanci su na taj način pokušali uvjeriti paranoični režim u Rijadu da nemaju namjeru odreći se tamošnjeg režima, koji se nakon uspješnog potpisivanja nuklearnog sporazuma između zapadnih sila i Irana, pribojava da bi mogao izgubiti status privilegiranog američkoga klijenta ako dođe do još većeg približavanja SAD-a i Irana, o čemu se ozbiljno razmišlja u krugovima strateškog odlučivanja u Washingtonu.

S druge strane, politika Washingtona također želi režimu u Rijadu poslati poruku da, kako je moguće okrenuti islamske ekstremističke elemente protiv Irana, na isti način, zatreba li, Washington to može učiniti i prema Rijadu. Ova dvosmislena poruka Rijadu putem ISIL-a predstavlja policu osiguranja Washingtona da režim u Rijadu ne bi posegnuo za nekim neočekivanim potezima, okretanju prema Rusiji ili Kini, posebno nakon nekoliko zanimljivih susreta saudijskih i ruskih političara na najvišoj razini."

Cijelu analizu pročitajte na Forum.tm

 

 

Lupiga.Com via Forum.tm
Naslovna fotografija: wikipedia.org

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije