HRVATSKA UZ TURKE

Jedino što preostaje je otpor bezumnom nasilju i ratu

ritn by: Lupiga.Com / Inicijativa Dobrodošli | 11.10.2015.
HRVATSKA UZ TURKE: Jedino što preostaje je otpor bezumnom nasilju i ratu
Inicijativa „Dobrodošli!“ izražava sućut i podršku obiteljima i prijateljima poginulih mirovnih aktivista i građana koji su nastradali jučer tokom mirovnog protesta u Ankari.

Inicijativa „Dobrodošli!“ izrazila je sućut i podršku obiteljima i prijateljima poginulih mirovnih aktivista i građana koji su nastradali za vrijeme mirovnog protesta u Ankari te te pružila podršku daljnjoj borbi za prava Kurda, a protiv represije i oružanih sukoba. U nastavku slijedi njihovo priopćenje:

Inicijativa se pridružuje njihovim zahtjevima i šalje poruku solidarnosti aktivistima u Turskoj u nadi da će nastaviti hrabru borbu za pravednije društvene odnose kako u Turskoj, tako i u cijeloj regiji. 

Aktivisti, sindikati, kao i komora inženjera i arhitekata koji su prosvjedovali u Ankari vode dugogodišnju zajedničku borbu protiv neoliberalnih promjena koje uvodi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) uz kršenje ljudskih prava i smanjivanje radnih i ostalih prava. Napadom na one koji ničime nisu doprinijeli ratu i dubokim nepravdama i podjelama, već se upravo zalažu za suprotno, pokazuje se perfidnost i neshvatljivost današnjih sukoba čime se opcija opiranja bezumnom nasilju i ratu opet pokazuje kao jedina racionalna opcija. 

Inicijativa podsjeća da su mirovni aktivisti diljem svijeta u zajedničkom manifestu protiv američke okupacije Iraka i započinjanja rata u Iraku upozoravali kako će uspostava principa „preventivnih ratova“ i ostalih „Busharija“ otvoriti Pandorinu kutiju što je vodilo potpunoj destabilizaciji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, eskalaciji nasilja, osnaživanju i diverzifikaciji terorizma, rastu novih i opasnijih terorističkih skupina, te posljedično jednoj od najvećih izbjegličkih kriza kojoj upravo svjedočimo. 

Današnji prizori posljedica su dugogodišnje politike ignoriranja problema na diplomatsko geopolitičkoj i ekonomskoj sferi, odnosno posljedica rješavanja kriza nasiljem i ratom kao generatorom novog nasilja, često gore vrste nego ono kojemu smo inicijalno svjedočili. Preživjeli danas kucaju na vrata Europe ne bi li dobili osnovnu zaštitu od nasilja i priliku za život, a odgovor koji im pružaju institucije EU je odgovor Tvrđave Europe. Umjesto vođenja „nojevske politike“ zabijanja glave u pijesak i čekanja da prođe, od EU predstavnici Inicijative „Dobrodošli!“ zahtijevaju da zauzme jasan i oštar stav prema načinu na koji se izvode vojne intervencije u Siriji, da otvoreno osude i Tursku zbog kontinuiranih napada na kurdsko stanovništvo u Siriji, da EU pokrene proces proglašavanja međunarodne humanitarne krize i stavljanja vojne intervencije u Siriji isključivo pod okrilje UN-a, te da osigura zaštitu stanovništva u Siriji i zbrinjavanje izbjeglih u zemljama EU. 

Mirovni aktivisti u Turskoj i diljem svijeta neće se dati zaplašiti te će nastaviti upozoravati svjetske vođe na posljedice nasilja i rata koje produciraju. Inicijativa „Dobrodošli!“ ističe kako je vrijeme da oni koji su u poziciji moći donesu jednu dobru odluku – odluku koja će spasiti milijune života i osigurati mir, umjesto perpetuiranja ratnog stanja na Bliskom istoku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/Cahida Dêrsim

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Berlin

  26.10.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Berlin

 2. BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

  21.10.2021.

  Lana Bobić

  BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

  20.10.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije