NAKON VIŠE OD GODINU DANA

Nurettin Oral pušten na slobodu

ritn by: I.K. | 25.07.2018.
NAKON VIŠE OD GODINU DANA: Nurettin Oral pušten na slobodu
Nakon više od godinu dana osječkog pritvora kurdski izbjeglica s azilom u Švicarskoj, Nurettin Oral, danas će napokon biti pušten na slobodu. Švicarsko veleposlanstvo će Oralu osigurati povratak u Švicarsku, zemlju u kojoj već 13 godina ima izbjeglički status, u kojoj radi i gdje živi s obitelji. Tim povodom javnosti se obratila udruga Centar za mirovne studije, koja podsjeća da je prije više od tjedan dana Ustavni sud donio odluku kojom jasno zabranjuje izručenje kurdskog izbjeglice Nurettina Orala Turskoj. Danas je nadležni sud odlučio pustiti Orala na slobodu, nakon što je primio službenu potvrdu Interpola da je tjeralica protiv njega izbrisana.

Nakon više od godinu dana osječkog pritvora kurdski izbjeglica s azilom u Švicarskoj, Nurettin Oral, danas će napokon biti pušten na slobodu. Švicarsko veleposlanstvo će Oralu osigurati povratak u Švicarsku, zemlju u kojoj već 13 godina ima izbjeglički status, u kojoj radi i gdje živi s obitelji.

Tim povodom javnosti se obratila udruga Centar za mirovne studije, koja podsjeća da je prije više od tjedan dana Ustavni sud donio odluku kojom jasno zabranjuje izručenje kurdskog izbjeglice Nurettina Orala Turskoj. Danas je nadležni sud odlučio pustiti Orala na slobodu, nakon što je primio službenu potvrdu Interpola da je tjeralica protiv njega izbrisana.

USTAVNI SUD: Privremeno stopirano izručenje Nurettina Orala

PISMO PRITVORENOG KURDA: „Radije ću umrijeti u Hrvatskoj nego da me vrate u Tursku“

POD BUDNIM OKOM ŠVICARACA: Život Nurettina Orala je u Bošnjakovićevim rukama

U RALJE ERDOĞANU: Hrvatska izručuje azilanta Švicarske, prijeti mu mučenje i smrt

U Centru za mirovne studije objašnjavaju kako je upravo je zbog slučajeva poput ovoga, a na poticaj organizacija među kojima je i Centar za mirovne studije, Interpol 2015. godine omogućio brisanje tjeralica kojima država porijekla izbjeglica zatraži izručenje kako bi se nastavio progon. Dodaju i da su nerijetke situacije u kojima je tjeralica vidljiva samo u određenim državama, ali ne i u onoj koja je dodijelila izbjeglički status. 

"Ovo nije prvi put da su ljudi sa statusom izbjeglice u Hrvatskoj zatvoreni zbog politički motiviranih tjeralica. Sudstvo u Hrvatskoj je u više slučajeva vrlo brzo nakon utvrđivanja zlouporabe puštalo ljude na slobodu, no u ovom slučaju stvarno se pretjeralo. Stoga je pitanje tko će sada odgovarati za godinu dana koju je čovjek nepravedno i nezakonito proveo u zatvoru", navodi Centar za mirovne studije u svom priopćenju. 

Nurettin Oral
Turska je Oralovo izručenje tražila temeljem kaznenog djela s nazivom prikladnim za politički progon, ali bez osnove u hrvatskim zakonima - "povreda nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta"(FOTO: Privatni album)

Podsjetimo, Nurettin Oral putovao je sredinom prošle godine iz Švicarske na vjenčanje kada ga je hrvatska policija uhitila na graničnom prijelazu temeljem turske tjeralice, odnosno optužbi da se 1999. godine borio za Kurdsku radničku stranku (PKK) u Iraku. Ta je stranka u Turskoj proglašena terorističkom organizacijom, ali ne i u Švicarskoj gdje je Oralu odobren azil. Turska je njegovo izručenje tražila temeljem kaznenog djela s nazivom prikladnim za politički progon, ali bez osnove u hrvatskim zakonima - "povreda nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta". Kazna za djela za koja ga tereti Turska je pogoršani doživotni zatvor i oduzimanje građanskih prava. 

Županijski sud u Vukovaru odlučio je Orala izručiti Turskoj, a potom je istu odluku donio i Vrhovni sud, da bi na koncu Ustavni sud prvo u siječnju stopirao izručenje odlučivši da izručenjem po Orala mogu nastati "teške i nepopravljive posljedice, u vidu njegove izloženosti 'riziku trpljenja flagrantne uskrate prava na pravično suđenje'" da bi potom, šest mjeseci kasnije, donio i konačnu odluku kojom se zabranjuje izručenje. U međuvremenu se u priču uključio i Europski sud za ljudska prava (ESLJP) koji je zatražio od hrvatske Vlade informaciju o stadiju postupka i mjerama poduzetim s ciljem procjene Oralove pritužbe na moguća kršenja zabrane od mučenja. 

Lupiga je u siječnju objavila i Oralovo pismo napisano u osječkom zatvoru u kojem on poručuje da bi radije odabrao da umre u Hrvatskoj nego da ga se vrati u Tursku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Arhiva obitelji

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

  27.11.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

 2. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije