BANKSY NACRTAO NOVI MURAL

„Protestirajte protiv ove nepravde - tri godine zatvora zbog jedne jedine slike“

ritn by: I.F. | 18.03.2018.
BANKSY NACRTAO NOVI MURAL: „Protestirajte protiv ove nepravde - tri godine zatvora zbog jedne jedine slike“
Slavni britanski street art umjetnik Banksy nacrtao je svoj novi mural kojim protestira zbog zatvaranja turske umjetnice i novinarke Zehre Dogan. Banksyjevo novo remekdjelo osvanulo je u New Yorku i dugačko je 20 metara. Novinarku i slikaricu, Zehru Dogan, inače etničku Kurdkinju, turske su vlasti spremile iza rešetaka prije godinu dana. Razlog je slika koju je nacrtala, a na kojoj turske zastave lepršaju nad ruševinama grada Nusaybina na kurdskom jugoistoku Turske. Osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, devet mjeseci i 22 dana jer je, prema optužnici, „propagirala terorističku organizaciju“. Novinarka je na suđenju rekla kako je naslikala događaj iz stvarnog života, i to na temelju fotografije koju je snimila i objavila turska vojska, a koju je ona vidjela u novinama.

Slavni britanski street art umjetnik Banksy nacrtao je svoj novi mural kojim protestira zbog zatvaranja turske umjetnice i novinarke Zehre Dogan. Banksyjevo novo remekdjelo osvanulo je u New Yorku i dugačko je 20 metara.

Vandal, umjetnik ili Banksy?

NAJBOLJE OD NAJBOLJEG: Deset najvećih Banksyjevih grafita po izboru Lupige

Novinarku i slikaricu, Zehru Dogan, inače etničku Kurdkinju, turske su vlasti spremile iza rešetaka prije godinu dana. Razlog je slika koju je nacrtala, a na kojoj turske zastave lepršaju nad ruševinama grada Nusaybina na kurdskom jugoistoku Turske. Osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, devet mjeseci i 22 dana jer je, prema optužnici, „propagirala terorističku organizaciju“. Novinarka je na suđenju rekla kako je naslikala događaj iz stvarnog života, i to na temelju fotografije koju je snimila i objavila turska vojska, a koju je ona vidjela u novinama.

Zehra Dogan
Slika zbog koje je novinarka završila u zatvoru (IZVOR: Twitter/zehradoganjinha)

Diljem svijeta, ovaj mjesec posebno, s obzirom da Dogan već godinu dana boravi u zatvoru, brojni aktivisti pozivaju na njeno oslobođenje, a u priču se sada uključio i Banksy u suradnji s uličnim umjetnikom imenom Borf koji je također boravio u zatvoru zbog svoga rada. Kako piše portal Forum.tm mural je naslikan na poznatom zidu za grafite na raskršću ulica Houston i Bowery na Manhattanu i sastoji se od crnih crtica nalik na one koje iscrtavaju zatvorenici kada broje dane u zatvoru. Iza jedne grupe crtica lik je Zehre Dogan koja se jednom rukom pridržava za crticu pretvorenu u olovku. U uglu murala je natpis: “Oslobodite Zehru Dogan”.

Zehra Dogan
Fotografija koja je inspirirala sliku (FOTO: Twitter/zehradoganjinha)

“Prije godinu dana Zehra Dogan je zatvorena zbog slikanja akvarela temeljenog na fotografiji koju je vidjela u novinama. Protestirajte protiv ove nepravde. Osuđena je na gotovo tri godine zatvora zbog jedne jedine slike. #FREEzehradogan”, napisao je na Instagramu slavni Banksy.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Instagram

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

  27.11.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

 2. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije