PERNAR UMJESTO HASANBEGOVIĆA

Kako se postaje političkom zvijezdom?

ritn by: M.K./Bilten.org | 08.11.2016.
PERNAR UMJESTO HASANBEGOVIĆA: Kako se postaje političkom zvijezdom?
Novi saziv Sabora i novi sastav hrvatske Vlade donijeli su i pomak na medijskoj sceni: glavna politička zvijezda više nije Zlatko Hasanbegović, titulu je preuzeo Ivan Pernar iz Živog zida. Za početak, kako se zvijezdom postaje? Potrebno je da na neki način odudarate od političkih elita kojima ste okruženi, bilo ustaštvom bilo teorijama zavjere i neuništivim entuzijazmom. U atmosferi relativno praznog političkog hoda koju sa sobom nose procedure liberalnog parlamentarizma, mediji u svojim poslovnim modelima prepoznaju “potencijal demokracije”: narod voli pomaknute likove, to nam donosi klikove i diže cijenu oglašivačkog prostora.

Novi saziv Sabora i novi sastav hrvatske Vlade donijeli su i pomak na medijskoj sceni: glavna politička zvijezda više nije Zlatko Hasanbegović, titulu je preuzeo Ivan Pernar iz Živog zida. Za početak, kako se zvijezdom postaje?

Potrebno je da na neki način odudarate od političkih elita kojima ste okruženi, bilo ustaštvom bilo teorijama zavjere i neuništivim entuzijazmom. U atmosferi relativno praznog političkog hoda koju sa sobom nose procedure liberalnog parlamentarizma, mediji u svojim poslovnim modelima prepoznaju “potencijal demokracije”: narod voli pomaknute likove, to nam donosi klikove i diže cijenu oglašivačkog prostora.

Nije potrebno riskirati s nekim dubljim zaključcima da bi se detektirali trendovi koji nikako nisu rezervirani samo za ovdašnju političku dinamiku. U raznim oblicima i na raznim nivoima širom Evrope svjedočimo krizi političkog predstavljanja.

Drugim riječima, prilično je rasprostranjeno nepovjerenje prema političkim elitama, sazdano mahom od osjećaja političke nemoći: bilo da se radi o sterilnosti političkih procedura bilo o odvijanju ekonomskih procesa iza leđa, bez ikakvog zastupanja interesa određenih društvenih skupina.

Ivan Pernar i Vladimira Palfi (FOTO: Lupiga.Com)

Takav prazan prostor zauzimaju svakojake političke pojave, najčešće etiketirane terminom “populizam”. Ono što u takvom kontekstu postaje politički, ali i tržišno atraktivno jest – autentičnost, određeni tip predpolitičke identifikacije.

Glavno je da se raskrinka licemjerje političkih elita i ispraznost procedura. Relativni i zasad kratkotrajni politički uspjeh i Hasanbegović je dugovao takvom kontekstu: on je bio navodno autentičan, dok su mu ostale kolege iz hadezeovskih struktura bili vječno zarobljeni između lažnog političkog bon-tona i tobožnjih interesa naroda.

Hasanbegović i pobočnici su u toj klopci prepoznali da je lažni bon-ton zapravo preostatak komunizma i prijetvornosti komunističkih elita, dok se socijalni interesi hrvatskog naroda zastupaju tako da se prekraja minorni budžet Ministarstva kulture.

Dok je tzv. nova desnica uzroke političke i socijalne devastacije vidjela u manipulacijama komunističkih elita, Pernar ih vidi u interesima globalnih elita predvođenima SAD-om i masonskim ložama. Sama kritika bezostatne naslonjenosti hrvatske politike na diktat Washingtona i Bruxellesa u kombinaciji s bizarnom iskrenošću i ustrajnošću, dovoljna je da od Pernara stvori prepoznatljivu političku ličnost i medijsku robu.

Tekst u cijelosti pročitajte na portalu bilten.org.

Lupiga.Com via Bilten

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije