ZAŽIVIO JE BILTEN

Regionalni portal koji će zbivanja u regiji pratiti na drugačiji način

ritn by: Lupiga.Com | 07.04.2014.
ZAŽIVIO JE BILTEN: Regionalni portal koji će zbivanja u regiji pratiti na drugačiji način
S obzirom da se Lupiga zalaže za princip solidarnosti u novinarstvu s ponosom najavljujemo da je od prošlog tjedna na životu Bilten. Radi se o regionalnom portalu koji će svoj sadržaj objavljivati na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, a prvenstveno će pratiti društvene i ekonomske procese na Balkanu. Jedna od ključnih motivacija pri pokretanju Biltena, kažu njegovi pokretači, bio je stav da manjak sustavnog praćenja društvenih i političkih zbivanja u regiji presudno sužava okvir razmišljanja i diskusija o drukčijim razvojnim modelima i progresivnim politikama. Ne zbog nekakvog emotivnog odnosa prema regiji već iz prepoznatih strukturnih uvjeta koje zemlje u okruženju dijele.

Prošlog tjedna pokrenut je Bilten, novi internetski portal koji će svoj sadržaj objavljivati na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Bilten će se prvenstveno baviti praćenjem društvenih i ekonomskih procesa u regiji. Regija u tom smislu podrazumijeva Balkan, a obuhvaća Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Bugarsku i Rumunjsku.

Planirana dinamika objavljivanja je po jedan tekst svakim radnim danom, a radi se o analitičkim tekstovima koji će, neopterećeni akademskim žargonom ili populističkim pojednostavljivanjima, pružiti uvid u društvene, političke i ekonomske procese u navedenim zemljama i nastojati uspostavljanjem kontinuiteta pridonijeti razumijevanju strukturne dimenzije tih procesa. Pritom će opsegom obuhvaćati i primjere iz svakodnevnog života koji neposredno utječu na živote ljudi, primjerice, analize slučajeva pojedinih poduzeća ili slučajeva nacionalne ili spolne diskriminacije, ali i analize makroekonomskih tendencija ili novih zakonskih aranžmana.

Cilj je uspostavljanje poveznice između različitih razina društvenog i političkog života i time pridonijeti razvoju političke edukacije i imaginacije. Funkcija Biltena je i pružanje prostora za otvorene diskusije na lijevom političkom spektru. Za razmjenu mišljenja koja nadilazi okvire izolirane supkulture, ali i koja širenjem političke perspektive ne želi nimalo riskirati osnovna politička načela demokracije, socijalne pravde i jednakosti.

"Uz već standardna gašenja dopisništava i rubrika vanjske politike, vijesti i analize koje se tiču zemalja u regiji isključivo prolaze ukoliko je u pitanju ekscesna situacija, a u zadnje vrijeme je za prenošenje preduvjet i bizarnost. Ukratko, zbivanja u regiji su prešla iz rubrike vanjske politike u rubriku crne kronike. I to opet ovisi o odmaklosti pojedine zemlje u europskoj putanji. Tako iz hrvatske perspektive samo vijesti iz Slovenije imaju malo ozbiljniji status. Iako je Slovenija svojom putanjom od uspješne tranzicijske priče do današnjeg ''povratka u jato'' najočitiji primjer ekonomskih uvjetovanosti koje dijele zemlje regije", objašnjavaju pokretači Biltena.

Jedna od ključnih motivacija pri pokretanju portala, navode, bio je stav da manjak sustavnog praćenja društvenih i političkih zbivanja u regiji presudno sužava okvir razmišljanja i diskusija o drukčijim razvojnim modelima i progresivnim politikama. Ne zbog nekakvog emotivnog odnosa prema regiji već iz prepoznatih strukturnih uvjeta koje zemlje u okruženju dijele.

"Prepoznavanje istih procesa u susjednim zemljama čini presudan pomak u razumijevanju ekonomskih i političkih odnosa, prvenstveno krizom potvrđenog neuspjeha tranzicijskog puta. Oni se više ne mogu svesti na slučajna zastranjenja pojedinih zemalja, korumpiranost pojedinih političkih elita ili inherentnu nesposobnost pojedinih naroda da žive evropskim stilom", objašnjavaju kolege. S kojim temama su otvorili portal pogledajte na ovom linku.

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije