VIDEO

Policija rastjeruje koncert Levačića i njegovih džezera

ritn by: Ana Benačić | 21.07.2015.
VIDEO: Policija rastjeruje koncert Levačića i njegovih džezera
Hrvatska policija "zaštitila" je građane Peščenice od besplatnog koncerta našeg poznatog džezera Krune Levačića i njegovih partnera, Grgura Savića (saksofon) i Ivara Robana Križića (bas). Džezeri su se, oboružani instrumentima, drznuli nenajavljeno pojaviti kvartu i oko 22 sata započeti svoj mali noćni zločin. Nije trebalo dugo da se pojavi "džez policija" i u stavu ćiriličnog slova "f" proglasi fajrunt. Levačić je smjesta preuzeo odgovornost. Kaže da ovakve "koncerte" na otvorenom radi često - zove muzičare, koji slobodno improviziraju, bez granica kompozicija, harmonija, formi, ograničenja stilova. "Uspjeli smo neometano svirati čak dvadesetak minuta i muzika nas je potpuno uvukla u njezin svijet. Bili smo presretni vidjevši policijski auto kako 'pristaje' tik uz nas".

Hrvatska policija "zaštitila" je građane Peščenice od besplatnog koncerta našeg poznatog džezera Krune Levačića i njegovih partnera, Grgura Savića (saksofon) i Ivara Robana Križića (bas). Džezeri su se, oboružani instrumentima, drznuli nenajavljeno pojaviti kvartu i oko 22 sata započeti svoj mali noćni zločin. Nije trebalo dugo da se pojavi "džez policija" i u stavu ćiriličnog slova "f" proglasi fajrunt. Levačić je smjesta preuzeo odgovornost. Kaže da ovakve "koncerte" na otvorenom radi često - zove muzičare, koji slobodno improviziraju, bez granica kompozicija, harmonija, formi, ograničenja stilova. 

SA POLICIJOM!Vrlo pristojan,miran i razborit čovjek....hvala puno i pozdrav!

Posted by Kruno Levacic on 16. srpanj 2015

 

"I večer prije smo svirali na istom mjestu. Nakon desetak minuta prekinula nas je, sačekavši da završimo jednu cjelinu, zaštitarka iz obližnje zgrade, za koju smo vjerovali da je noću prazna. Rekla je, vrlo nježnim glasom, da se stanari bune protiv buke koju proizvodimo i zamolila nas da nastavimo svirati negdje drugdje. Kako je moja skrivena namjera bila snimiti baš takvu reakciju okoline na muziku, bio sam razočaran kad sam, po povratku kući, shvatio da nemam memorijsku karticu u kameri. Zato smo odlučili ponoviti koncert sljedeće večeri, nadajuć se da će ovaj put netko pozvati policiju", kaže nam Levačić. Nisu se nadali džaba.

"Uspjeli smo neometano svirati čak dvadesetak minuta i muzika nas je potpuno uvukla u njezin svijet. Bili smo presretni vidjevši policijski auto kako 'pristaje' tik uz nas. Policajac u civilu je bio vrlo pristojan, rekao da nas je lijepo čuti, ali se stanari bune, pa bismo trebali naći neki klub", priča nam Levačić. Interesiralo nas je jesu li panduri skužili da rastjeruju iskusne muzičare, koji stanovnicima Pešče poklanjaju koncert na otvorenom. Iako već svira skoro 40 godina, Levačić nam kaže da policija, tj. policajac nije prepoznao ni njega ni njegov rad. Razlog tome, pa i policijskoj intervenciji, vidi u nevelikom interesu za umjetničku glazbu, čiji glavni cilj nije - lova i/ili cupkanje.

"Ne mogu se oteti dojmu da u narodu vlada mišljenje da su muzičari lijenčine koje vole ne raditi, nego 'samo tamburaju'. Pogotovo smeta muzika koja nastaje spontano, u trenutku, bez ideje o stvaranju hita, zaradi i popularnosti. Uvjeren sam da kad bismo u noći svirali nešto 'normalno' (tzv. zabavna, novokomponirana 'narodna' i slično) ne bismo toliko brzo i duboko povrijedili osjećaj sigurnosti stanara u njihovim toplim domovima", pretpostavlja višestruko nagrađivani majstor džez bubnja. No, na tretman "džez policije" se ne žali:

"Moram još jednom reći da su i zaštitarka i policajac bili iznenađujuće blagi, pristojni i simpatični u obavljanju svojih dužnosti".

Nove datume i mjesta eksperimenata neće objavljivati unaprijed, kaže, iz razumljivih razloga, zaključujući: "Pa i oluje i gromovi ne dolaze najavljujuć se satima".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

  11.07.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

  09.07.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije